bambi

Genus och bilkörning
En sak som jag tänker på ibland är varför är det oftast männen som kör bil? I vårt förhållande är det inte så eftersom jag fick körkort två år innan sambon... men typ 75% av alla andra par (obs! ej vetenskaplig siffra, utan bara min egen uppskattning) så är det alltid mannen som kör!

Är det en makt grej? Typ att den som kör bestämmer när man kommer fram och vart man ska åka... passageraren har ju inte samma kontroll som föraren? Så jag har funderat på om det är en makt-grej... eller handlar det om intresse? Killar brukar vara mer intresserade av bilar och bilkörning (värsta fördomen... jag vet.. usch), är det det handlar om?

Vad tror ni? Vem av er brukar oftast köra?
#1 - Jessica

Här hemma är vi totalt ointresserade av bilar båda två, men jag är den enda med körkort och därför kör jag. Vi har haft bil i snart ett år, och ingen av oss kan kolla oljan!

#2 - Jennie

Vi kör nog lika mycket tror jag. Kör vi på kvällen är det min sambo som kör för jag är så kvällstrött. Men kör vi på dagen eller morgonen så kör mest jag. Men min sambo är en bättre bilförare än jag så han borde kanske köra mer.

#3 - Jessica

Hos oss beror det lite på vilken bil vi åker med. Kör vi med "min" bil (som jag köpte innan vi träffades) så kör jag oftast, och kör vi med "sambons" bil (som han redan ägde när vi träffades) så kör oftast han.



:)

#4 - Cilla

Det är nog mannens intresse för bilar som styr i första hand. Jag sitter gärna bredvid, kollar hur småbuset har det i baksätet, gömmer godis i handsfacket, fixar lite nytt lipgloss, ser en snygg kofta på någon på trottoaren, läser karta, sjunger lite - precis sånt som jag är så bra på. Kanske så mycket bättre. Det är skönt att slipa köra så han gör skitjobbet som vanligt.

#5 - Mor Penna

Ingen av oss kör eftersom ingen av oss har körkort. Men jag ska börja om ett par veckor är det tänkt, så här kommer det vara kvinnan som kör :-)

#6 - Agnieszka

Jag tror att det är mest jag som kör, varför det är så vet jag inte... fats Nova brukar vilja att pappa sitter bak med henne när vi åker, så det kan vara en av anledningarna. Sen gillar jag att köra bil så såvida jag inte är trött eller har druckigt så brukar det som sagt vara jag som kör!

kram kram

#7 - emma - mamma till meja

Vi kör nog ungefär lika mycket. Sambon kör möjligtvis mer när vi ska åka långt eftersom jag blir trött fortare.

#8 - Jacks mamma * Ung, snart högskolestuderande mamma*

Här hemma är det mest sambon som kör, men det handlar om att han är en mer van bilförare och hittar överallt då han kör lastbil.

#9 - Malla

Jag och sambon diskuterade precis detta häromdan när vi satt i bilkö till färjan och såg alla bilarna som åkte av färjan. Nästan bara män som körde och kvinnan bredvid! :)

Hos oss är det nästan bara sambon som kör. Dels för att det faktiskt är "hans" bil och att jag hellre sitter bredvid, men främst för att jag endast haft körkort i några år!!!

#10 - Claire

Jag har ju inte körkort än men jag övningskör, och då är det pappa som åker med mig, fast både han och mamma har tillåtelse att vara mina handledare. Mamma har sagt att hon kan stanna hemma och göra hushållsarbete, bara pappa är ute och kör med mig. Det tycker jag låter så kvinnoförnedrande! Bara för att hon inte vågar åka med mig, och jag vet inte om det beror på att hon är kvinna och han är man, eller bara att det är hennes personlighet.



Dock så är jag den enda i familjen av "barnen" som vill ta körkort, min bror har inget intresse av det, och han är ändå 4 år äldre. Det känns bra att jag som lillasyster kommer ta körkort innan honom ;)



Jag tror det handlar dels om könsroller, att det bara "blivit" så att männen ska köra, men att nuförtiden handlar det också om intresse för att köra bil.

#11 - Anna

Min akilleshäl det där. Jag vet att jag kör bra men har kasst självförtroende när det gäller bilkörning. Jag är dessutom otroligt lättstressad så det är mest killen som kör, han hetsar inte upp sig för nåt! Men när vi bor i Kalmar ska jag ta itu med bilen fast då vill jag att vi skaffar någon ny för jag kommer inte överrens med sambons bil.

#12 - Caroline

Vi kör väldigt lite bil eftersom vi går dit vi ska. Men jag kör alltid när vi ska någonstans... Johnny tog sitt körkort -96 och jag tog mitt -08 så han har ju haft det mycket längre än mig, dock anser jag att jag kör försiktigare och på det sättet bättre än honom... Dessutom blev det automatiskt att jag körde i början eftersom jag ville öva så mycket som möjligt.

#13 - Bina - everydaymolly

Mitt svar: i vår familj är det för att jag tycker det är bekvämt. Men som när vi kör Stockholm-Borås ja då kör jag såklart.

#14 - Nina

Intressant ämne med många intressanta kommentarer till. Jag tror mkt på det som Anna skrev här ovan att många kvinnor har dåligt självförtorende ang bilkörning så då låter de mannen köra samt att det är en "machogrej" som är nedärvt i vår kultu att mannen kör, om inte så frågar man om han krökat. Ursprungligen tror jag att mannen kör för att det varit så längre tillbaka, bland våra mor-och farföräldrar saknade ju de flesta kvinnor körkort. Tyvärr tror jag det hänger kvar och påverkar oss än idag. Jg tror också att det har med "maktgrejen" som du skrev, att göra att då de kvinnan är passiv och mannen aktiv i de "klassiska" könsrollerna.

#15 - Jenny i Dalby

Jag är totalt ointresserad av bilar/bilkörning och har inte ens körkort, så här finns det liksom inget alternativ annat än mannen. Han brukar dock tjata på att jag ska ta körkort någongång, men jag kommer liksom aldrig till skott eftersom det är så oerhört tråkigt och lite läskigt.

#16 - Mathilda Blomdahl

Hej där!

Kul blogg du har. Har fått tips om den av en kompis och läser nästan varje dag.

Intressant fråga om bilkörning. Mitt ex vägrade att låta mig köra nämligen. De som såg att hans kvinna körde kunde tro att han inte kunde köra bil och det skulle vara pinsamt tyckte han......hm.....

Nu låter jag alltid min gubbe köra så slipper jag. Tycker att det är supertråkigt att köra bil så jag är glad om jag slipper. Jag kan ju då sitta och läsa istället.

#17 - Nina

Dom gånger vi åker tillsammans kör oftast min man, mest för jag tycker det är skönt att slippa. Dom gånger jag känner att jag är på väg att bli åksjuk kör jag ; )

Men vi har varsin bil så det blir inte så ofta vi åker tillsammans...

#18 - Elle

I vårt fall så kör sambon alltid men det beror på att jag inte har körkort ännu. Men snart så få han nog konkurrens bakom ratten;)

#19 - Sophie

Jag vet faktiskt inte riktigt vad det beror på att mannen oftast kör. Jag har flera komispar där båda är yrkeschaufförer (lastbil) och ändå är det mannen som kör när de ska någonstans...

När det gäller mig själv så föredrar jag att sambon kör eftersom jag själv har så svårt att hålla mig vaken när jag åker bil, buss, tåg, vad som helst. Inte så lyckat att köra då ;P Jag håller mig naturligtvis vaken så att jag kan köra om jag måste men det är riktigt jobbigt...

#20 - Anna-Viktoria

Hos oss är det mest jag som kör faktiskt... sambon har perioder då han verkligen VILL köra... men iom att bilen vi har nu är min, jag hade den innan vi träffades så blir det naturligt att jag kör mest.

Jag ÄLSKAR att köra bil och gör det gärna =)

Tror dock att sambon kommer bli mer "körglad" när vi köper ny bil som är VÅRAN!

#21 - Anna-Viktoria

Hos oss är det mest jag som kör faktiskt... sambon har perioder då han verkligen VILL köra... men iom att bilen vi har nu är min, jag hade den innan vi träffades så blir det naturligt att jag kör mest.

Jag ÄLSKAR att köra bil och gör det gärna =)

Tror dock att sambon kommer bli mer "körglad" när vi köper ny bil som är VÅRAN!