bambi

Positivt tänkande


Jag tror mycket på att man gör sin egen lycka, att livet blir vad man gör det till. Inom kognitiv psykologi så arbetar man mycket med uppmärksamhet. Att pessimistiska personer oftast uppmärksammar det dåliga men ser inte det som är bra. Om man mår dåligt av att vara pessimistisk och går hos en psykolog med kognitiv inriktning så kan man få "hemläxor" att t.ex. skriva upp 5 positiva saker som andra säger om dig. På så vis flyttas uppmärksamheten från det negativa till det positiva.

Därför försöker jag fokusera på det positiva i livet. Vi har inte alltid haft det lätt, men vi försöker att tänka och se allt det positiva och fina i livet. För det finns i stort sett alltid en massa fina och positiva saker i livet, men det är inte alltid att vi ser det.

Men oftast blir det en positiv spiral, om man fokuserar på det som är bra så blir man glad och så brukar allt ordna sig... och tvärtom om man är negativ så kan man bli arg och frustrerad och då brukar saker och ting bara bli ännu mer fel!

Missunnsamhet är något som brukar leda till en negativ spiral och det brukar även dyka upp hos mig ibland. Igår så lunchade jag med en kompis som berättade om en underbar lägenhet som dom nyss har flyttat till. Dom bytte sin 1:a mot en 3:a med bästa läget i stockholm... och då började missunnsamheten smyga sig på... (speciellt eftersom jag inte är så nöjd med vår lägenhet). Men varför ska jag vara avundsjuk och bitter för det? Bara för att dom har fått en fin lägenhet så påverkar det inte mig eller min lägenhet... Nej, man får skaka av sig avundsjukan och vara glad för den andres skull istället! Bitterheten påverkar bara en själv och inte på något bra sätt...

Man kan försöka inspireras istället och tänka att "även jag kan göra så!" istället för "varför går det så bra för alla andra?". Nej, skapa din egen lycka och vänta inte på att den bara ska komma av sig självt!
#1 - Nina

Mycket klokt skrivet! Jag håller med dej FULLSTÄNDIGT!

#2 - Mia

Smart - avundsjuka är något som förtär en inifrån, liksom svartsjuka, och kan man göra sej fri från det så har du bara vinning att vänta!

#3 - Lady Dahmer - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

ha! Jag har skrivit om precis samma sak i min blogg! :-) (så jag håller ju givetvis med!)



mina inlägg:



"lycka är ett val" - http://ladydahmer.blogg.se/2009/february/utkast-innan-jag.html



och



"född med träslev i mun" - http://ladydahmer.blogg.se/2009/january/fodd-med-trasked-i-mun.html

#4 - Miss B

Det här var väldigt bra skrivet tycker jag. Jag har alltid så svårt att förstå missunnsamhet och avundsjuka. Själv tycker jag inte alls att något som andra har, har att gör med vad jag har eller inte. Om jag vill ha större bostad blir ju inte min situation bättre av att andra får bo kvar i sitt lilla trånga kyffe. Jag har, eller hade, en vän som är så missunnsam att jag slutat umgås med henne. Jag orkade inte med att hon alltid var sur och tjurig när man berättade något positivt man fått eller gjort och sen alltid var så stöttande och förstående när man hade det svårt. Det kändes så falskt. Jag är själv inte så missunnsam av mig men jag har tyvärr det problemet att jag ofta är så upptagen av att tänka på mitt eget liv att jag liksom glömmer att uppmärksamma andra med beröm och komplimanger. Det är inte heller bra tror jag....

#5 - Simone

Där fick du verkligen till det du, bra inlägg! Finns knappast något att tillägga :)

#6 - Anonym

Hoppas du får en trevlig sommarkväll! =)

#7 - Nettan

Bra skrivet. Mycket kloka ord:-)



Ha en skön kväll

#8 - Viola

Bra skrivet :) Jag påminner mig själv varje dag att fokusera på det positiva istället för det negativa. I viss mån kan man ju faktiskt påverka sin egen lycka även om allt tycks gå emot en för tillfället.