bambi

Vem är huvudpersonen?
Jag håller på och läser i Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 och författarna tar hela tiden upp saker man inte tänker på. Det som är läskigast är dessa fakta:

Flickor är huvudpersoner i bara 37% av alla barnböcker.

Män är huvudpersoner i ca 75% av alla artiklar i media.

I dom barnfilmer som kom ut i USA mellan 1990 och 2004 var 72% av rollfigurerna med repliker en pojke, man eller hanne.

Böcker och filmer är viktiga eftersom barn hämtar inspiratoin till sina lekar och hittar förebilder till sitt identitetsbyggande. Så, vad lär det våra barn? Vem ska stå i centrum, ta mest plats, säga vad den tycker och vara den som styr och bestämmer?
#1 - mammagladh

Vilken tur att vi har Astrid Lindgren med Pippi, Madicken och Lotta på Bråkmakargatan!



Det är nog svårt att komma ifrån detta mansdominerade samhälle som allting har blivit uppbyggt ifrån. Det är som det här med färger, blått=pojke och rosa=flicka. Det finns så många "givna" etiketter i vårat samhälle som är svåra att ändra på.



http://mammagladh.blogg.se

#2 - Jessica

Är det i svenska barnböcker? Vore intressant att veta! Och vilken i vilken åldersgrupp har man gjort undersökningen i, böcker för små barn, lite större eller gruppen som helhet? Många frågor :-)

#3 - nina

Visst är det så. Å så himla bra att bli informerad och påmind om och om igen att det är så. För jag är inte lika negativ som mammagladh här ovan. Klart vi kan ändra på det. Hur tror hon annars kvinnor fick rösträtt en gång i tiden!?!

bra inlägg!

#4 - Charlotte

Hej

Jag håller på att läsa samma bok, och det är otroligt hur mycket exempel det finns på att vi inte alls är så jämställda som vi tror. Man tror att man är jämställd, men sedan säger man ojämställda saker ändå till barnen. Av rena farten...

Ha det bra!