bambi

Kejsarsnitt och vård
Nu blir det mycket bebis och gravid-snack här i bloggen. Men jag kunde låta bli och reagera när jag läste detta:

"Har förstått att man i stort sett kan välja att göra kejsarsnitt istället för naturlig födsel. Även om man inte har medicinska orsaker. Tydligen kostar ett kejsarsnitt fyra gånger mer än en naturlig födsel.

Skiter i om det är slitet att säga, men jag tycker inte att det känns helt ok att betala av mina skattepengar för deras brist på mod och deras fåfänga. Varför ska vi betala för det?

Om man vill föda genom kejsarsnitt utan egentligt behov av det tycker jag att man ska få betala det själv."


Det märks att det är någon som inte har varit gravid som har skrivit detta, nämligen Calle. Även fast jag var helt inne på att föda vaginalt så kan jag förstå alla kvinnor som är livrädda för att föda. Det är ju superläskigt och man kanske inte litar på sig själv eller sin kropp. Som förstagångsföderska så har man inte heller någon aning om vad man har gett sig in på. Superläskigt! Det har ingenting med fåfänga att göra. Kanske en del med mod att göra, men då kan man även säga att rökare/alkoholister/knarkare/överviktiga inte borde få vård för att dom inte har självdisciplinen att sluta. Varför ska vi betala det? (Men det är klart att vi ska!)


Däremot så tycker jag att vården här i Sverige är förkastligt... vi säger att vi har "gratis" vård, även fast den inte är helt gratis. Det kostar runt 200 kronor att gå till läkaren och det är inte alla som ens har råd med det, speciellt i dessa tider... visst är det en liten liten summa av vad det egentligen kostar, men det är inte gratis!

Sen alla väntetider... ja... min sambo väntade i 9 timmar på akuten då han hade så ont i ryggen så att han inte kunde gå. Dessutom så vet dom fortfarande inte vad det är för fel på hans rygg... efter dussintals undersökningar... Är det bra vård?

#1 - Anna

Hej! Jag läser din blogg varje dag och tycker den är kalas! Därför vill jag understryka att jag inte skriver detta för att provocera eller på annat sätt vara jobbig. Jag arbetar själv som sjuksköterska och trots indragningar och ofta alldeles för lite personal tycker jag att svensk vård är fantastisk. Här i Sverige har alla tillgång till specialistvård och oavsett om vi har pengar eller ej så kan vi uppsöka vården då vi behöver, tack vare ett fungerande socialt skyddsnät. Ingen blir alltså nekad eller utsparkad pga ekonomiska bekymmer. Väntetiderna kan man diskutera, men jag tror mig veta att bland den personal som arbetar på avdelningarna runt om i sverige finns en vilja att hjälpa, stötta och göra vårdtiden för alla patienter så angenäm som möjligt. Tusen tack för en jättefin blogg!!

#2 - Jenny i Dalby

Arbetar också som sjuksköterska och måste hålla med Anna ovan om att den svenska vården trots allt håller väldigt höga mått. Tyvärr skjuts det på tok för lite pengar till vården idag och därför finns det stora resursbrister med långa kötider till följd. Och personalen sliter många gånger bokstavligen häcken av sig för att hinna med alla patienter. Ofta dras man med ett dåligt samvete för att man inte har möjlighet att vara så närvarande som man önskar.



Vad gäller kejsarsnitt så tycker jag att man ska tänka på (när man har valmöjligheter alltså) att det faktiskt är en stor bukoperation med alla de risker som det innebär. Jag arbetar på en avdelning där vi bla vårdar kvinnor efter kejsarsnitt, och skulle inte för mitt liv vilja byta ut mina tre vanliga förlossningar mot ett snitt. Jag har snarare alltid haft en snittskräck! Fantastiskt att möjligheten finns, men ur alla aspekter en större påfrestning för både mor och barn, så länge allt är normalt vill säga! Jag tror faktiskt sällan att man överväger detta när man väljer ett snitt utan medicinska orsaker (vilket givetvis är en hel_t annan femma).

#3 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag tycker att det borde vara fritt val att föda vaginalt eller med kejsar snitt och de som gnäller om att kejsarsnitt är dyrt och att man ska föda vaginalt för att det är billigare, jag hoppas att de kvinnorna tackade nej till allt onödigt vid sina förlossningar sem tex bedövning det är inte heller naturligt eller gratis :)

#4 - Nina

När det gäller vården så kan jag hitta flera fel kan jag ju säga. Jag som i stort sett bott på vårdcentraler etc vet ju om detta. Det är definitivt inte gratis. Sen vad betalar man för? Många är ju inte inte ens bra. Är oftast inom akuten som de är bättre, men som du sa så är ju väntetiderna hemska. jag satt 10 timmar med lunginflammation tex. Jag vet inte hur många timmar jag satt då jag fick missfall.



Jag vet inte hur många gånger som jag inte fått hjälp. Flera gånger har jag träffat läkare då jag varit "smartare" än dem. De försöker hitta på diagnoser bara för att jag ska få en. Jag har varit sjuk så mååånga gånger, så jag vet nästan då de bara hittar på. tragiskt.



Jag har varit sjukskriven för stress och där finns det absolut ingen hjälp. Man har tur om man råkar träffa rätt. Men du själv måste kämpa för det. Å hur lätt är det då man är ett vrak?



Om du är tex sjukskriven för depression som jag var. Ja då tar ingen emot dig. OM du inte kan betala för en privat psykolog som tar x antal kronor per timme. Det fanns en psykiatrisk mottagning som jag sökte till för att få hjälp. Att prata med någon. Men dem neka mig. Frågan de ställde mig var : Är du självmordsbenägen? Jag sa nej. då svara de med att då kan vi inte hjälpa dig.



Är det meningen att det ska gå så långt, som det kan gå med vissa, att de känner att de inte orkar och vill begå självmord. Är det inte bättre att de försöker avstanna det hela vid ett tidigare stadie?



Som sagt, jag kan babbla på i evigheter.

#5 - Jenny i Dalby

Anna K : Rent kostnadsmässigt kan man förstås inte jämföra ett snitt med en bedövning..;-) Vid ett snitt krävs ett helt vårdlag av personal (narkos, operation, barnmorska osv), en operationssal, uppvakningsavdelning, vårdavdelning och inte sällan också en vårdplats för barnet (de hamnar betydligt oftare på neonatal för exempelvis andningssvårigheter). Vid en ryggbedövning räcker det med en narkosläkare (samma bedövning som du för övrigt kan få vid ett planerat snitt). Men visst, kanske ska man få välja, jag känner mig ganska kluven och kan inte förstå att man föredrar en operation framför ett naturligt framfödande när det inte är medicinskt indikerat.



Nina: Tråkigt att du har så negativa upplevelser av sjukvården. Tyvärr är det ju så att i princip allt handlar om pengar. Det är en enorm resursbrist inom vården, det är därför det är så svårt att komma till. Ändå skär man ner på personal överallt, trots att det redan är alldeles för hårt belastat. Och för att få mer pengar till sjukvård (och skola) krävs högre skatter, alternativt att fördela om.

#6 - Nina

När jag kom ner till vårdcentralen så kollade jag om jag hade uvi. var precis i början av graviditeten och man råkar ju ut för det mer än annars då. så jag kollade upp det och det var negativt. tänkte att du är det ju bara graviditeten som spökar. det kan ju göra lite ont nertill då.



men läkarn tyckte inte det räckte med att säga, nej det var negativt. han visste inget om att vara gravid verkar det som. han börja skylla på ett och annat, njursten bland annat. ja sa, men det gör ju ont som fanken. å då sa han, ja jo.. så var det något mer han sa. ja sa tillbaka att jag är ju gravid och jag vet att det kan göra ont. så då är det ju bara det. då körde han med att det kunde vara blindtarmen. då blev jag förbannad! skällde ut honom. då sa han åt mig att göra morgonrörelser?? sträcka på armarna.asså. jag tog mina saker och gick därifrån. Tur att jag hade frikort, annars hade jag bett om pengarna tillbaka! Är ju inte en gång som jag råkat ut för skit.



min vän hade ont i ryggen. Gick till en naprapat som sa åt henne att gå till en läkare för att det inte såg bra ut.



Hon gick dit. Fick tjata sig till en röntgen. verkligen tjata. Hon blev inte tagen på allvar alls. Hon blev hemskickad med alvedon - för enligt läkarn så fanns det inge starkare. Hon kunde alltså inte gå.. hon fråga om sjukintyg. men det skulle hon inte få - hon fick komma tillbaka 3 dar senare om hon ville ha det. dvs pröjsa ännu mer pengar bara för att..



efter två dar till så stod hon inte ut längre och gick till city akuten där läkarn var jätte otrevlig mot henne. så otrevlig så hon grät. smärtan tog han inte på allvar. hon fick däremot citodon?? och sjukintyg. på sjukintygen stod det att hon hade allvarliga smärtor i ryggen (något som han inte gav nån respons alls under läkarundersökningen). När hon äntligen röntgades sen så visade det sig att hon har skolios.. Nu är hon tillbaka hos naprapaten och försöker få ryggen i balans igen..



så trist att man inte kan bli tagen på allvar.



dessutom så känns det som. OM man inte är specialist inom området och inte är säker på vad det kan vara. Då är det ju mkt bättre att skicka vidare någon..



Min läkare jag hade förut var jätte bra mot mig. Hon var utbildad speciellt inom stress. Däremot så fick min man ingen hjälp alls med sin gikt. Hon remitterade inte honom. Så i två år så kunde han inte gå om vintrarna (ca 6 mån varje gång). En sommar så fick han nr av sin mamma till en specialist - som hon hade kollat upp. Å han har gått dit regelbundet. Fått helt annan dosering på medicinen och har kunnat gå under hela vintern!



som sagt. alltid är det nån som råkat illa ut etc. verkligen trist att de drar ner på det som behövs så mkt...

#7 - Maria

Jag tycker svensk sjukvård är fantastisk.



Människor som Calle, exv, har jag svårare att acceptera. Men det är väl typiskt att en som inte varit i situationen själv har åsikter.

Jag har två vänner som förlorade sina barn vid sina (vaginala)förlossningar. Jag begärde därför, och fick, snitt när jag fick mitt barn.

Det snittet har jag betalat flera gånger om med mina skattepengar.



Om någon har synpunkter på det valet, utifrån "fåfänga eller brist på mod" diskuterar jag gärna det vidare.



Maria

#8 - Fru Evelina

men hallå! kejsarsnitt är självklart att det ska kunna vara en valmöjlighet för mammor som är skiträdda för att föda naturligt!! då säger jag som du att alkoholister, knarkare osv borde få betala sin vård själva eftersom DET är helt onödigt här i världen!