bambi

Loftgångsbråk


Här hemma så har vi en loftgång utanför vår dörr. Mycket praktiskt tycker vi med tanke på att vi har barnvagn, som då enkelt kan ställas utanför dörren.

Men så för några veckor sen så får vi en lapp från hyresvärden om att loftgångarna måste tömmas (en del använder loftgången som en extra balkong). Enligt brandriskbestämmelserna så får det inte stå grejer i loftgångarna, precis som i trappuppgångar, eftersom det finns en brandrisk och brandmän och ambulans måste kunna komma fram lätt.

Detta visste vi redan, eftersom min svärmor är arkitekt (och har koll på såna här byggnadsbestämmelser) så påpekade hon det första gången hon var här. Vi har bott i denna lägenhet i snart ett år och det har varit sååå praktiskt att ha barnvagnen utanför dörren, så jag är verkligen inte glad över att hyresvärden kom på detta!

Ännu värre är det att det inte finns något barnvagnsrum i fastigheten. Det är inget som hyresvärden måste tillhandahålla heller, utan man ska kunna ha 4 cyklar och 1 barnvagn i sitt förråd och dessutom ha 4 kvadratmeter för annan förvaring. Jag har tjatat på sambon att han ska gå ner till förrådet och mäta, för om det är för litet så kanske vi kan kräva att hyresvärden fixar ett barnvagnsrum. För vad ska vi annars göra med barnvagnen? Man kan ju inte åka ner till källaren och stoppa in den i källarförrådet varje gång... omöjligt! Och så är det rätt trångt i hallen.

Jag tycker att vi ska bråka med hyresvärden om detta, sambon säger att jag alltid vill bråka med alla (haha)... men jag ser framför mig hur mycket krångel detta kommer innebära för oss. Eftersom barnvagnen nu står vid dagis hela dagarna så tycker sambon att vi kan ha barnvagnen på loftgången ändå på kvällar (från kl. 15) och helger (då vaktmästaren ändå inte jobbar). Hyresvärden har hotat med att forsla bort allt som står i loftgångarna (även fast det är olagligt och räknas som stöld), så jag ser framför mig hur någon granne skvallrar på oss och hyresvärden blir arg.

Så jag har ingen aning om hur vi ska göra! Det är absolut inga problem att komma förbi på loftgången när barnvagnen står där. En granne som bor en våning nedanför oss har en bred tvillingvagn ståendes i loftgången och det är inte heller svårt att komma förbi (funderar nästan på att ringa på och höra hur dom ska göra). Hur hade ni gjort?
#1 - Apan

Är ni fler barnfamiljer så kanske ni kan gå ihop och prata med hyresvärden. Det beror ju helt och hållet på hur obstinat paragrafryttaren är.



Annars finns det nog inte så mycket att göra åt det. Hyresvärden vill ju fria sin egen rygg om olyckan skulle vara framme.



En annan sak off-topic. Jag skulle rekomendera dig att ta bort bilden för din egen skull. Den avslöjar direkt var du bor. Vet man dessutom vem familjen med tvillingvagnen i loftgången nedanför är skulle ett eventuellt psyko kunna ha riktigt roligt.

#2 - Agnieszka -2 barnsmamma

Jag hade bett han fixa ett barnvagnsrum eller ett förråd där ni kan ställa in vagnen.... !

#3 - Tooti

Hej! Oj vad jobbigt.. Men finns det inte barnvagnar som är "vikbara" ?? :D

#4 - Caroline

Jag tycker det är självklart att man tar sina grejjer in i lägenheten. Bor man som ni och har en loftgång hyr ni ju inte själva loftgången eller hur..

#5 - Nina

Fan va jobbigt. Tyvärr är båda jag å min man fega för tjafs med hyresvärdar, så vi hade kört in vagnen i hallen. Tror jag.

Fast ni borde absolut föreslå ett de skaffar barnvagnsrum.

Men man kan nog ofta tjäna på att "bråka" så kör på det, om ni orkar och vågar.

#6 - KalmarAnna

Sorry to say... Men vi har flyttat tre gånger sedan vi fick barn och har alltid varit hänvisade att ställa barnvagnen i lägenheten och ja- det blir trångt i hallen :-) för det har inte funnits någon annastans att ställa den. Hyrsevärden har ingen skyldighet att upplåta förvaring för barnvagnar e dyl. Brandbestämmelserna kna man heller inte ändra på... Nu har vi lämnat Sthlm för Kalmar och tack och lov här finns utrymme för både det ena och andra...

#7 - Katarina

Jag hade nog pratat med hyresvärden och bar afråga vart ni ska kunna ställa eran vagn någonstans. Likadant att se hur mycket plats det finns för ev båren för ambulansen om de behöver komma med den när vagnen står ute på gången.

#8 - Mollie

Hej

vi har samma dilemma. Har bråkat som faan.. Tyvärr är det så att man inte får ha massa saker på loftgångar eller trappuppgångar,. Tänk om det börjar brinna och brandkåren ska ta sig i med en massa slangar och inte kommer fram snabbt för att det står vagnar i vägen. Tyvärr fick jag digga läget! Vi har vagnen inne med hjulskydd.

#9 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Apan: Loftgångarna är inne på gården och syns inte alls utifrån, så om man inte har varit här inne på gården (krävs kod för det) så kan det bli svårt att lista ut vart jag bor.

#10 - Elin Johansson

Håller med andra, fråga om förråd på gården om ni inte vill ha barnvagnen i lägenheten.



Bestämmelsen om att inte ha barnvagn i loftgången finns ju till av en väldigt bra anledning... Så där tycker jag inte att ni ska ha den, och tycker heller inte att ni ska se det som att "det var synd att ni blev påkomna". Det kan ju faktiskt vara så att det är bra att ni blev "påkomna"...

#11 - Plusresan

Bråka på! Det hade jag gjort :) Jag är en mästare på att bråka. Men under tiden som ni väntar på att något blir fixat är det ju såklart jobbigt att inte ha nånstans att ställa vagnen.

#12 - Apan

Så sant, så sant. Blev bara så paff eftersom jag vet exakt var du bor nu. Men jag säger inget.

#13 - Natali

Ja, det är svårt. Det är ju bara att hålla sig till bestämmelserna tyvärr. Sen är ju inte hyresvärden tvungen att ha ett barnvagnsrum. Det finns ju väldigt små vagnar som ex Bugaboo Cameleon som blir väldigt små ihopfällda och man kan hänga ex chassit på väggen med sånna cykelkrokar.

#14 - MamsTrams

Gå ihop er och prata med hyresvärden om att få ett utrymme för barnvagnar. Tokigt att de inte tänkt på utrymmet när det byggdes. Däremot inte bra att ha barnvagn eller annat i loftgången,för om det skulle börja brinna så är loftgången brandkårens angreppsväg och dessutom oftast hyresgästens flyktväg. Eller tänk på amulansmän med bår, kanske jättebråttom att få en person till sjukhus.

Hoppas det löser sig.

#15 - freja

vi har våran vagn i hallen.. våran mycket lilla hall.. i våran lilla lägenhet om 60kvm ^^ det är samma sak här nämligen; inget får stå utanför dörren!

#16 - Erica

Jag förstår din frustration! Vi har nämligen haft samma problem. Vi har ingen "barnvagsförråd" i våran förening, så vi har fått ställt våran barnvagn i trappen ( vart ska vi annars ha den? Släpa upp den för alla trappor varje gång? Nej tack! ). Tills en dag, då vi ska gå till BVC och märker att barnvagnen är snodd! Hopplöstfall! Vi köpte en ny och tro inte att jag tänker ställa den i porten någe mer. Så nu har vi den konstant i bakluckan på bilen.

Tack och lov har vi köpt hus och flyttar nästa vecka, sen slipper vi det här! :D Haha!

#17 - Johan Ö

Hej

Jag vet inte vad ni är för personer eller liknande men varför ska ni stå över lagen ? Jag bor i en liknande fyrkant av lägenheter och alla har saker i loftgången. Det var så mycket saker här att när vi flyttade in fick vi be andra att flytta sina saker så vi kom fram med våra möbler. Nu har jag postat en skrivelse till hyresvärden för precis som du säger ska loftgången hållas fritt från saker då det är en flyktväg. Oavsett om det är ett lager däck eller bara en barnvagn så måste värden vara konsekvent. Vart du har din barnvagn är dessutom inte värdens sak ! Helt rätt och jag hoppas att flerä får smaka på värdens vrede !!!