bambi

När är det dags att börja med potträningen?


Jag kom och tänka på det här med potträning idag när vi var i lekparken... haha.. kan låta lite absurt men jag kom på det när jag såg hur bra Zack kunde gå baklänges uppför en trappa (han skulle gå baklänges en massa så därför skulle han även göra det uppför trapporna). Men jag tänkte på just potträning då för att en vän till mig berättade om sin vän som är ortoped som hade sagt att när barnet kan gå i trappor "som vuxna" (alltså en fot på varje trappsteg) så är musklaturen mogen för potträning (alltså barnet har muskler att kunna "hålla sig" och kontrollera sina behov).

Vi har inte ens försökt sätta Zack på pottan än. Potta har han haft ståendes här hemma i ett år eller nåt, för att avdramtisera detta med potta. Så han har fått leka lite med den men den har mestadels stått inne i badrummet.

Dom senaste veckorna har han börjat intressera sig mer för detta med toalettbestyren så jag börjar fundera på om det är dags att sätta honom på pottan lite? Jag har inte velat stressa honom innan han har varit mogen, men han kan både gå i trappor som en vuxen och har börjat intressera sig så det är väl tecken på mognad nu...?

Min syster tog upp en grej när vi pratade om potträning som jag inte har tänkt på tidigare. Det är ju vanligt att man sätter barnen pottan hela tiden och om man gör det för ofta så hinner dom aldrig bli kissnödiga och lär sig då inte att hålla sig ändå... dom lär sig bara att kissa på kommando. Och då lär dom sig aldrig riktigt att känna om dom verkligen är kissnödiga eller inte.

Har ni några tips angående potträning? Alla tips tas tacksamt emot!
#1 - Camilla

Jag har en ring som man sätter på vår stora toalett som min dotter(född 8 sep -08) sitter på. Och det bästa med toabesöket är att man får spola! Hon tycker det är jätteroligt. "Hejdå bajset" säger hon när hon spolar.

#2 - Maria

Hur gammal är Z? Mina döttrar har blivit torra/slutat med blöja runt 2 år (den ena strax före 2 och den andra strax efter 2). De har dock inte tränats in i det utan mer kommit på det själva. Den minsta vägrade helt blöja både dag och natt och klarade det galant när hon var drygt 1 år och 10 månader

#3 - jenny ♥

Vi började öva och introducera Astrid för pottan i början på sommaren, och har succesivt övat och övat henne hela sommaren - lagom nu tills hon blev två år och dagisstart igen så har hon blivit helt blöjfri dagtid, även på dagis - dock inte nätter eller när hon ska bajsa ännu men en god bit på väg, jätte skönt och hon är så otroligt duktig!



Kramar Jenny

#4 - PiaSandberg - MejasMamma

Vi har aldrig "övat" på pottan utan det fick komma av sig självt när hon visade intresse. Nu när vi är hemma är hon alltid utan blöja och går skälv på pottan när hon är nödig. Vi behöver aldrig påminna henne. Men åker vi iväg får hon alltid ha blöja och så även på dagis. Hon blir 2 i november.

#5 - e

Vi började med att "kissa på pottan" när vår son var runt 10 månader, och det gick jättebra, även om han hade blöja mestadels ändå, eftersom han då inte sa till när han behövde bajsa, sen rann det ut i sanden och vi tänkte hugga tag i det i sommar (han blir två snart och vi har insett att det är hög tid, många kompisars jämnåriga barn är blöjfria - samtidigt som vår son säger till när han måste göra något behov) men nu vägrar han istället pottan av någon anledning. Så vi har väl kanske väntat för länge, och man vill ju inte tvinga på honom det, då kan det väl bli tvärtomeffekt... toan är desto mer intressant så det kanske blir toan på en gång för vår del.

#6 - Erika

VI bor ju i hus med gräsmatta, så sommaren efter att Kornelia fyllt 2 år sprang hon alltid naken ute å behoven hamnade ju på gräsmattan. Hon var medveten om när hon ville kissa så vi sa väl att hon kunde säga till när hon var nödig så fick hon sitta på pottan eller på den mindre ringen vi satte på toastolen. Sen var hon strax torr. Sen efter ett tag så tog ja bort blöjan steg för steg. Först promenaden till dagis då ja talade om för henne att "nu har du ingen blöja så du måste säga till om du vill kissa". Hon tyckte d va jättekul, så till slut va hon helt torr! Så smart e nog att ta bort blöjan för en stund successivt. Dom blir så stolta oxå ;)

#7 - Förvirrade Morsan

här hemma stressar vi inte fram något, men precis som du berättar om Zack så började Denver intressera sig väldigt mycket för toalettbestyren och han får sitta med på pottan när nån går på toaletten, ibland med blöjan på och ibland utan. Detta har varit en bra taktik för oss, och plutt har både bajsat och kissat på pottan. Sen när han tillslut blir blöjfri visar sig, jag tror det viktigaste är att inte stressa fram något och att uppmuntra och berömma. Det behöver inte bli en stor grej som framkallar stress som jag vet att det gjort hos vissa av mina mammavänner=)

#8 - Johanna

Vi har övat med pottan sedan Harry var ca 10 månader, och jag tycker det går riktigt bra fastän han är så "liten". Visst är det kiss på kommando, men samtidigt så kissar han automatiskt när vi sätter honom på pottan - och då blir det ju ändå "rätt". Vi sätter honom på pottan efter varje måltid, och så sitter han kanske en kvart. Vi läser böcker, sjunger och leker - och ibland kommer det bajs och ibland gör det inte det- och det går lika bra. Det som är bäst med pott-träningen är att vi slipper krångla med bajsblöjor (inte alls samma lukt i pottan av någon anledning) och att rumpan mår MYCKET bättre av att slippa bli kladdig.

#9 - Agnieszka-2barnsmorsan

När vi började med potträning så var Nova livrädd för pottan, hon bara grät och grät.... så vi sket i att försöka, sen en dag så kom hon och ville kissa på pottan, så vi lät henne helt enkelt komma till pottan när hon var redo, istället för tvärtom!

Hon var ca 2,5år när hon blev helt blöjfri både dag och natt.

#10 - Soffy

Skruttan sa "kissa" när hon luftades och råkade kissa på golvet (hon var 11 mån) så då förstod jag att hon förstod :) Och så fort hon kunde resa sig upp så var hon extremt nyfiken när jag satt på toan...



Jag försöker sätta henne efter maten, men mest när jag märker att hon ska bajsa (fast det är ju inte alltid man hinner se det) Det är ju inte så mkt övning, jag vill inte att det ska bli ett tvång utan vara lite roligt. Men det är bra att börja, för sen kan de vägra både potta och toa och ha blöja länge...



Ett tips är att ha en hög med böcker bredvid pottan eller toan, vi har en liten barncykelkorg som hänger på elementet där hon har pixiböcker i.

#11 - LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

A och O är att barnet får vara naken så fort ni är hemma. Skit i mattorna.



så av med brallorna. Kissar han på sig uppmärksamma det (på ett positivt sätt; oj nu kissade du! Nästa gång kan du kissa på pottan!)



Barn behöver lära sig känna att det är kissnödig och lära sig kontrollera sin blåsa.

#12 - Linda Andersson

Min yngsta vart torr när han var runt 2½. Då både kissade och bajsade han på pottan, eller helst på toaletten. I skrivandets stund så är han även torr på nätterna sen någon månad tillbaka, och nu är han 2 år och 10 månader.

Torr på dagarna där han bara kissade i pottan, men ville ha blöja när han skulle bajsa så var han nästan 2 år.

#13 - LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

handdukar! han får sitta på handdukar.

#14 - F

Mitt i aktivt avslutande av blöjor av tredje barnet så jag tycker att jag vet vad som fungerat för mina iaf!



1. Det är alltid bäst att köra på sommaren...då kan de springa nakna och upptäcka plus att de faktiskt kan springa i bara kallingar också. För det händer olyckor...många! Och att man kissar ned vinteroverallen när man leker med någon och har så kul att man förtränger kissnödigheten så är det inte så kul längre...



2. Stressa inte!



3. Om du börjar så se till att införskaffa en försvarlig mängd kalsonger som tål att tvättas mååånga gånger!



Mina tre har alltid fixat det under sommaren kring 3 år. Det har varit värt att vänta till sommaren för att slippa allt extraplagg släpande. Men det hindrar ju inte att man visar honom på pottan och hur man bär sig åt. Har han byxblöja kan han ju lära sig att dra ned den precis som ett par kalsonger...! Så får ni se hur det går.



Jag personligen gillar inte när man "tvingar" på potträning på små barn. Klarar de det är det kanon- men det kan gå som för min bror, där det istället har varit problem som varat mycket längre än vad vår mest intensiva period med träning under sommaren varat...Så mitt huvudsakliga råd är att verkligen försöka se hur Zack reagerar. Vill han inte så pressa inte, tycker jag.

#15 - Edvinsmamma - Nu också mamma till lill Tore ♥

Voi började sätta Edvin tidigt på pottan tror att han bara var 6-7 månader. Och det av den enkla anledningen att han kissade varje gång vi tog av han blöjan, så vi skyndade oss alltid att sätta han där. Men det var först runt nyår när han var 2,5 år som vi tog av han blöjan. Det kändes som att det var först då som han var mogen till att bli torr...och kanske även jag och sambon också? (haha) Minns att min mammas tips till oss var att när man väl tagit av dom blöjan och bestämt sig ska man inte ta på dom den igen bara för att man som förälder är lite "lat" för stunden och inte orkar passa och påminna som man måste göra... Lycka till med potträningen!

#16 - Natali

Jag går emot de flesta och säger att JAG bestämmer när barnen ska sluta med blöja. Har gjort det med alla mina tre och yngsta blev torr (dag och natt) när hon precis fyllt två och pojkarna ett halft år senare. Vi har bara tagit bort blöjan....PUNKT. Kisset kom på golvet den första dagen och den andra. Sedan började den att hamna på toagolvet och sedan i pottan och efter en vecka var barnen torra på dagis (med olyckor då och då). Killarna hade nattblöja lite längre än dottern. Vi har alltså plockat bort blöjorna helt. Jag tror att barnen blir förvirrade om de måste känna efter ifall de har blöja eller ej. Om de konsekvent är utan blöja så släpper det. Men vi tog killarnas blöj avänjning på sommaren då vi var lediga och dottern blev torr under ett sportlov. Sen ha mycket ombyte och var beredda med mjukisbyxor som är snabba att fa ner och vi införskaffade fodrade trosor/kalsonger från Imse vimse som ser ut och känns som tyg underkläder men håller inne eventuella olyckor ex när man åker bil elle liknande.

Vi har även haft en potta i bilen dit vi lagt en påse med hushållspapper i ifall det krisar och barnen kan vara rädda för nya toaletter i början. Kissa i påsen, pappret suger upp kisset, knyt ihop påsen och släng. Easy....ja eller det blir easy när man kommer in i det.

Läkaren sa till oss att när barnen kan stoppa fötterna i sina stövlar dv stå en stund på ett ben kan de bli torra samt åksjuka (muskel utveckling och balans).... :-)

#17 - Marie-Louise

Börja med att han får gå utan blöja när ni är hemma och berätta för honom att/när han ska gå på pottan. Händer en olycka så är det inte mer än att torka upp. När ni sen ska ut kan man ta på en blöja om han vill, annars extra blöja med i väskan och rena torra byxor och kalsonger. Alla barn råkar ut för olyckor men gör man inget stort av det så brukar det lösa sig av sig själv.

Grejen med att ha blöja för länge också är dom inte behöver bli kissnödiga. Dom kan gå runt och småskvätta hela tiden i blöjan och de nya "bättre" blöjorna blir inte ens obehagliga för barnet att ha på sig fast den är genomvåt. Skriv gärna om hur det går :)

#18 - Lizen

Vi hade en toastol för barn som vit satte på den riktiga toaletten. 2 trappsteg och armstöd, barnen satt jätteskönt. Där satt de och bläddrade i böcker och gjorde sina behov

#19 - tess

Vi har haft pottan framme sedan barnen var bara någon månad så det har kommit lite av sig själv när de känt sig mogna. Provade tidigt att ta av blöjan, visst blev det väl en o annan olycka men tycker ändå det gått väldigt bra. Storasyster var torr dagtid när hon var 1,5 år natt kring 2år lillasyster var kring 2 när hjon blev torr dag o natt.