bambi

Fakta om sköldkörtelcancer

Jag har hela tiden fått höra att prognoserna för mig och min cancerdiagnos ser mycket god ut, för att jag är så ung... Jag tänker då på min kära systerson som förra året fick diagnosen Hodgkins lymfom och hade alltså cancer i lymfkörtlarna på halsen. Och han var bara 23 år när han fick sin diagnos... Lite lustigt att vi är två i familjen som har fått cancer i körtlar i halsen, men det är inget som är ärftligt så det är bara en slump. (Det var en utav mina första frågor eftersom jag blev lite orolig att det skulle vara något som barnen kunde få... men det är det alltså inte...)

Jag har vågat mig på att läsa lite mer om sköldkörtelcancer. Jag tar lite fakta åt gången, för det blir lite läskigt att läsa för mycket om det hela. Men jag hittade Cancerfondens sida om Sköldkörtelcancer och det är den bästa sidan som jag har hittat än så länge. Konstigt nog så kommer den inte upp så högt när man googlar...

Här kommer lite fakta om papillär sköldkörtelcancer, för den som är intresserad:
Sköldkörtelcancer är en väldigt ovanlig cancersort och utgör mindre än 1% av alla cancerfall varje år.

Det vanligaste tecknet på cancer i sköldkörteln är en knöl som i många fall syns utanpå halsen. När patienten söker läkare har knölen ofta funnits en ganska lång tid. Patienten behöver inte ha haft några besvär, men om knölen sitter långt ner brukar man få en tryckkänsla eller sväljningsbesvär. Omkring 5 procent av befolkningen i Sverige har sådana knölar, men bara ett fåtal är cancer. (Jag hade ju haft min knöl i ett par år utan några som helst besvär...)

En orsak till cancer i sköldkörteln är joniserande strålning. Det har visat sig att de som överlevde atombombsfällningarna över de båda japanska städerna Hiroshima och Nagasaki i andra världskrigets slutskede löper ökad risk för sjukdomen, liksom barn som bodde i närheten av Tjernobyl när olyckan i kärnkraftverket inträffade där. Det har också visat sig att jodintaget har betydelse. I områden i världen där maten innehåller mycket jod, till exempel i USA, Japan och på Island, utgör den papillära formen upp till 80 procent av all sköldkörtelcancer. (Jag tänker förstås på min uppväxt i USA... kan det ha något att göra med min cancer...?)

Bara den läkare som följt sin patient noga kan med någorlunda säkerhet uttala sig om vilken riktning sjukdomen kan ta. Men de vanligaste formerna av cancer i sköldkörteln, papillär och follikulär, går oftast bra att behandla och de allra flesta patienterna botas. Uppföljningen måste dock vara lång, då återfall i framför allt papillär cancer förekommer även efter lång tid. Trots ett eventuellt återfall är prognosen mycket god; det är mycket få vars hälsa är direkt hotad.

Cancerfonden har också en bra sida som heter: Vad är cancer?

#1 - Annica

Sköldkörtelföreningen i Finland har ännu böttre fakta tycker jag. Kom ej ihåg adressen men googla på sköldkörtelföreningen finland, så hittar man den. Ja sidan är på svenska :)

#2 - Mirka

Jag tycker att det är helt fantastiskt att du skriver om allt detta, hade jag inte trillat in här så hade jag nog inte funderat så jättemycket över knölen som min dotter hade på halsen nu.



Vi har varit drygt en vecka på sjukhuset och hon har opererats. Väntar fortfarande på provsvar.



Jag hoppas att det går bra för dig nu framöver.



men som sagt, ett tack för att du skriver detta, för det väcker ändå tankar och funderingar som man annars säkert inte skulle ha.