bambi

Mini julmuffins och saffransbullar med vitchoklad och mandelmassa
Tredje advent och då har det bakats en massa till idag. Jag testade att göra minimuffins med smak av pepparkaka och saffransfrosting. Receptet kommer från min kära vän Linda. Dom är verkligen sueprgoda! Perfekt för dom minsta (men även för oss vuxna).



Dom är löjligt enkla att göra också. Man använder bara ett paket med pepparkkaksmix och fyller småformar (såna som är till för knäck). Man kan enkelt spritsa ner smeten i formarna eller använda en tesked. Fyll dom bara till hälften och ha dom inne i ugnen i ca 10 minuter.



Saffransfrosting:

30 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarm färskost
1 pkt saffran
3 dl florsocker

Rör ihop allt och låt stå en stund i kylen innan du spritsar eller brer på den.


Förutom dom söta minimuffinsarna så har jag även bakat jättegoda Saffransbullar med vitchoklad och mandelmassa. Receptet är inspirerad av Linneas recept.



50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
2. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp.
3. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget.
4. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakhandduk i 45-60 min.



Fyllning:

300 g vit choklad
100 g mandelmassa
ca 200 g mjukt smör

1. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
2. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret.
3. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och riv mandelmassan. Blanda i en skål och fördela hälften jämnt över smöret.
4. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen.
5. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

#1 - Karlskronamamman

Mmmm ser gott ut!

Hej kikar förbi och passar på att tipsa om en finfin tävling jag har.

Du har möjlighet att vinna ett par öronhängen från Miss Dee!

http://karlskronamamman.blogspot.com/2010/12/tavlingsdax.html

#2 - bengtssoonchuki

Ser verkligen supergott ut! Men jag får nöja mig med att titta, gillar inte saffran...

#3 - Nette

Det både låter jättegott :) Särskilt bullarna.. Vilken bra idé att blanda vit choklad och mandelmassa i bullarna!

#4 - Felicia

Åh gud så gott det där ser ut!! Pepparkaka och saffran har jag inte ens tänkt tanken att man skulle kunna blanda, haha. Men någon gång ska ju vara den första och det blir säkert premiär för de här små muffinsen i vårt kök denna jul. :)

#5 - Hälsa & Träning

Mums! Bullarna med vit choklad och mandelmassa måste jag testa!! Ett trevligt alternativ till vanliga lussekatter kan jag tänka mig :)

Trevlig 3:e advent!

#6 - Felicia

Jag gjorde pepparkaksmuffinsen och det är bland det godaste jag ätit! Gjorde en låda var till alla mina svågrar. :P