bambi

Prestationer i skolan ur ett genusperspektiv
Min gamle vän Cissi skrev igår om Kön och skolframgång och om hur pojkar har generellt sett sämre resultat i skolan. Hon tar upp att en bidragande orsak är att det skapas en anti-pluggkultur bland pojkar, som medför populatitet och maskulinitet (i andra pojkars ögon).

Jag tror att det har en mycket tidigare grund än så. Pojkar börjar ofta prata senare än flickor och detta tror man beror på hur man behandlar pojkar och flickor olika. Man har räknat antal ord som mammor säger till sina söner respektive döttrar och det var en avsevärd skillnad!


Pojkar får då en senare start i språkutvecklingen och jag tror att det ibland kan vara svårare att hinna ikapp. Man har också sett att personal på förskolor oftast använder ett mer varierat språk med dom barnen som redan kan prata bra jämfört med dom som inte pratar så bra (och skulle behöva höra fler ord). Så jag tror att detta kan bidra till att pojkar hela tiden ligger lite efter.

Även vilka sorters lekar vi uppmuntrar pojkar och flickor till kan vara en bidragande orsak. Flickor uppmuntras till att sitta still, vilket man också gör när man sen studerar, medans pojkar uppmuntras mer till att springa, klättra och röra på sig och det är klart att då kan det blir lite svårare att helt plötsligt behöva sitta stilla längre stunder och läsa läxor när man inte alls är van vid det.

Jag har försökt att tänka på detta när det gäller Zack och försöker prata mycket med honom, men tyvärr så kommer jag på mig själv att ofta använda samma enkla ord när jag pratar med honom. Och han är nog lite sen i språkutvecklingen, han har precis börjat säga "pappa" lite grann, annars så kan han bara säga "mamma" och "där".



Tillägg: Varför man säger färre ord till pojkar tror man ligger i bilden man har av hur pojkar är, att dom inte har tid att stanna upp och lyssna ordentligt. Att dom är mer rastlösa och därför måste man skynda sig och säga det man vill säga snabbt. Så det är viktigt att vuxna inte stoppar barn i dessa "fack" om hur en pojke/flicka är, för då fortsätter dessa negativa stereotyper.
#1 - KAJS VÄRLD ♥

Bra inlägg!

#2 - Linda

Min mellersta son måste ha snappat upp språket väldigt snabbt, för han pratade tidigare än vad min dotter gjorde. Men jag kan tänka mig att det rent generellt faktiskt är så.

#3 - Cissi

I just det citatet refererande jag skolverksrapporten Kön och skolframgång. Men du har en bra poäng! Det börjar nog tidigt. Och det där med språkutveckling och bemötade är ju hyperviktigt. Jag hoppas pedagoger i förskolan får läsa om det i sin utbildning!



Intressant utveckling av mitt inlägg!



Ha det.

#4 - Madeleine

Jätteintressant inlägg!

#5 - stina

Alla barn är olika!!



När mitt första barn var litet.. så sa jag aldrig nej ...Utan om han ville undersöka en blomma... så sa jag.. Ja det är en blomma och man luktar på den och så visade jag hur man gjorde!

Han var nog ganska sen i språket... men vi 2 års ålders så kom det massor. Många barn tar in och tar in.. sen så kommer det...

Min lilla som snart är 1 säger redan PAPA MAMA... och massa olika ljud GAGA BABAmm... som inte stora grabben sa ,han hade allt inom sig. Nu får jag inte stop på 4 åringen ! Härligt! ..

Till minstingen har jag inte hunnit förklarat allt för :) Men han har ju en 4 åring som snackar :) och visar..

Så jag tror alla är olika och lär sig på olika sätt... olika snabbt.

#6 - Förvirrade Morsan

oj, enligt det där så behandlar jag denver som om han vore en flicka alltså=)

#7 - Soffy

Jag brukar tänka på hur jag pratar när jag jobbar med barn, men även med min dotter och andra barn i min närhet förstås! Kanske gör "vi" så (med korta ord) därför att män oftast är mer raka & kortfattade än vi kvinnor? Eller blir de så för att vi inte pratar tillräckligt med dem när de är små...? En sk ond cirkel gissar jag! Intressant är det!

#8 - Tess

Det där läste jag om igår då jag plöjde genom boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Väldigt intressant och jag började verkligen tänka på hur jag är mot barn. Tycker jag behandlar barn lika och jag har inte märkt nån språkskillnad. Tyvärr kom jag på mig själv med ett klassiskt misstag :-/ När en kille och en tjej var kompisar så skojade jag om att de kanske skulle bli tillsammans när de blir äldre....Huh....Insåg inte hur skumt det var förrän jag läste att man ju aldrig säger så om pojk och pojk är vänner, trots att det finns homosexuella.