bambi

Skulle dom ha ställt frågan om hon hade varit man?
Imorse i Metro så läste jag att vår nya EU-minister Birgitta Ohlsson, som är gravid och ska ha barn i juli, hade sagt att hon "bara" skulle vara hemma en månad med barnet. Hon sa att det skulle gå bra eftersom hon var tillsammans med en modern man och ingen dinosaurie.

Jag kunde inte låta bli att tänka på att om det hade varit en man som skulle bli pappa i juli och hade nyss fått ett nytt jobb och tänkte bara vara hemma en månad så skulle ingen reagera och han skulle definitivt inte behövt "försvara" sig som hon faktiskt verkar behöva? För ingen skulle väl ha ställt frågan överhuvudtaget om hon hade varit man...

Det är synd att det ses som kvinnans plikt att vara hemma första tiden med barnet. Det finns amningspump eller ersättning, resten är inga som helst problem.

Det känns skönt att en kvinna med makt vågar säga ifrån när alla undrar hur hon ska klara jobbet, bara för att hon är gravid och snart ska ha barn. Hon säger också att en kvinna inte ska behöva välja mellan att vara mamma eller ha en karriär. Hon är verkligen en bra förebild i mina ögon!

Hon är även förspråkare för lagstadgad delad föräldrarledighet, vilket jag också tycker är toppen! Hejja hejja Birgitta!
#1 - Apan trimmar och slimmar med start 105 kg

Birgitta är bra. Jag har alltid gillat henne. Hon är en bra förebild. Skinn på näsan och smart. Allt i ett. Dessutom är hon extremt välklädd.



Som relativt nybliven mamma blir jag dock förvånad över att hon ska ut och jobba så tidigt. Visst, det är hennes val och jag tvivlar inte en sekund på att hennes man är världens bästa pappa. Jag hade dock inte velat köra igång så tidigt.



Lovan är två månader nu och jag tycker det är världens upplevelse att få vara hemma med en liten bebis.

#2 - Dr Molly

jag tycker att det är upp till varje familj vem som vill börja föräldraledigheten. Hade själv inte kunnat pumpa på jobbet och våra barn har vägrat ersättning och flaska så det har inte funkat. För min del hade jag annars hellre tagit andra hälften när de är lite större och "roligare".

#3 - Nina

Jag gillar också Ohlsson, som bara den och jag tycker hon är en bra förebild. Jag tycker alla ska ha rätt att välja OAVSETT kön om man vill vara hemma kort eller länge med sitt barn.

Jag instämmer i hejjandet!

#4 - Helene

Håller helt med dig. Här har jag skrivit om detta på newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/03/sex-argument-f-r-att-jobb-och-bebis-g-r-utm-rkt-att-kombinera

#5 - Mia

Oj, jag är nog tvärtom där..

Jag är emot lagstadgad delad föräldrarledighet..

Det är faktiskt många som inte kan vara föräldrarlediga hur som helst..

Som vi tex där min man är egen företagare..

Skulle han blivit tvingad att vara hemma hade företaget kursat utan honom och vi är bägge beroende av hans lön..

Man väljer själv här i livet och personligen så tycker jag att mamman är den viktigaste för barnet i början..

Synd att ge på flaska om det finns ett fungerande bröst med närhet och värme..

Min man är bättre på att jobba än vad jag är och jag är bättre på att vara hemma med barn, laga mat och sköta hem än vad han är..

Det passar oss perfekt och jag skulle aldrig vilja bli tvingad till något...

Hans rensar stopp i avloppen, skottar snö, tar bort spindlar, fixar bilen, klipper gräset osv..

Jag sköter hemmet:-)

Alla är lyckliga..

Sen finns det självklart de som har de annorlunda men det är upp till dem precis som vår livstil ska få vara upp till oss..

Kram på dig,

Mia

#6 - Helene

Jo det var jag på Stockholms universitet :-) Vad kul!

#7 - Linda

Att lagstadga att man ska dela på föräldraledigheten tycker jag är rent ut sagt idiotiskt. Det tycker jag att man som förälder ska få bestämma själv! Visst hade det varit jättebra om papporna var hemma lika mycket som mammorna, men ibland så funkar inte det. Det kan hända nåt som gör att man rent ekonomiskt måste göra så att mamman är hemma mest med barnet. Nä föräldraledigheten tycker jag att var och en ska få bestämma själv.

#8 - Lina

Jag vet med mig att lagstadgad ledighet hade varit det bästa. MEN vi hade inte överlevt..

Min make har två jobb. Jag är arbetslös (och ingen rätt till a-kassa). Hur skulle vi få ekonomin att gå ihop då?

Nej, det måste vara upp till var och en att bestämma.



Hade jag haft ett jobb så är det SJÄLVKLART för oss att vi skulle delat.

#9 - Lina

Glömde säga att jag håller med dig förövrigt! Har du läst i expressen av Eva något? Något mer stenåldersaktigt tror jag knappt jag har läst.



Hittade länken.

http://www.expressen.se/debatt/1.1867622/birgitta-borde-stanna-hemma

#10 - stina

nej, jag tycker inte det är konstigt..barn är något man väljer att få, dvs man prioriterar..att vara hemma och amma i 6 mån är en sådan otroligt kort tid i ens liv och i barnets men ack så viktig och mysig (finns givetvis ersättning om amningen av olika skäl ej fungerar)..karriären kan man definitivt göra sedan om det hägrar..barn=prioritering=får ta tid..

tror väl sällan jag har hört någon ångra att man varit hemma med sitt barn, men äremot tvärtom massor av tillfällen..livet är kort och dyrbart-njut av den första tiden, vardagen kommer den med..hälsn tina, barnsjuksköterska

#11 - åsa

jag håller inte med alls. jag tycker att amningen är väldigt viktig, och jag tror att det är bra för både mamma och barn att bäbisen har fri tillgång till brösten under första månaderna. jag tycker snarare att det här underminerar kvinnor i ännu högre grad, för att räknas i arbetslivet och politiken måste vi ta bort det kvinnliga, moderliga och bli män. bara då kan vi räknas med.

#12 - Anonym

Nä, är helt emot lagstadgad delad föräldraledighet! Det är mitt och min mans val- inte statens! Ibland kanske det går bra att dela millimeterrättvisa ibland inte, men det är inte en bunt med politiker som ska bestämma detta.

Tycker också att det hela tiden handlar om att kvinnor ska "avköna" sig och bli mer "manliga". Om nu jämlikhket är det vi strävar efter så varför inte bestämma att det är det kvinnliga som är mallen, inte det manliga....

Sedan är det ju det viktigaste vem jag är och inte vilket kön jag har.

#13 - Lena

#14 - Lena

Undrar bara hur det kan vara provocerande att tycka att barnet behöver sin mamma den första tiden? Är det helt plötsligt inte viktigt att amma? Varför ska man ha barn om man inte vill ta hand om dem? Jag förstår inte. Jag är så trött på alla vänsterfeminister som tycker att man bara ska bry sig om sig själv och sin karriär och att pappan minsann lika gärna kan vara hemma. Klart att han KAN! Men vem tror ni att barnet helst vill vara med det första halvåret...? Hm...den som har tuttarna (=tryggheten)!

#15 - Yenny

Jag tycker att det är upp till var och en, Birgitta kanske har ett jobb som ändå innebär mycket hemmatid medan hennes man har ett som skulle innebära mer frånvaro.

Då är det logiskt att han är den som är den officiellt föräldralediga.



Jag är helt emot kvoterad föräldrapenning.

#16 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag tycker att det är skitlarvigt att så många verkar reeagera negativt när en kvinna inte är hemma i flera månader med sina bebisar medan män kan gå tillbaka till jobbet 2 timmar efter att barnet är fött utan att någon reagerar nämnvärt.



Någon skrev att man borde amma och att amning är mysigt, det kan ju diskuteras, om man tycker att amning är trevligt eller mysigt är ju ändå högst personligt.

#17 - Jag

Hade det blivit lagstadgad delad föräldraledighet så hade vi fått sälja hus och hem för det hade aldrig fungerat ekonomiskt för oss!



Däremot har jag ingenting emot att en mamma väljer att vara hemma en väldigt kort för att pappan ska vara förädraledig. Är det nu valfritt så är det det! Det är en del av de moderna samhället och absolut inget konstigt tycker jag.

Är bara så trött på allt jagande om att allt ska vara rättvist till 100%. Lever hellre i ett samhälle där jag och min man kan besämma själva hur vi vill göra utan att någon tittar snett på oss!



Och det här med amning, min dotter åt ersättning och har klarat sig hur bra som helst!

#18 - Mollie

Om hon vill gå tillbaka 1 månad efter förlossningen så måste det vara hennes beslut MEN jag hade inte gjort det valet. För mig finns det inget jobb i hela världen som skulle kunna ersätta den undebara tiden med den nyfödda. Det skulle inte funka känslomässigt för mig. Jag älskar ammning och bara vara med barnet. De första 6 mån av barnens liv har varit den underbaraste tiden i mitt liv...

#19 - Anna

Inte alls bra med lagstadgad delad föräldraledighet. Det är väl upp till varje familj att göra som man vill......?

Det kallar jag jämställdhet.....

#20 - Tess

Ja, detta är något som föräldrarna gör upp emellan sig själva. Förstår inte varför det ska bli ett sånt ramaskri när en kvinna väljer att stanna hemma kortare tid, när ingen tycker det är något konstigt alls då män inte tar lång ledighet. Tyvärr är det väl så att det oftast är mannen i ett förhållande som tjänar mest så ekonomiskt kanske det inte funkar för alla, men det är något man kommer överens om sinsemellan som sagt. Ingen är skurk utan alla gör det de tycker är bäst.

#21 - Carolina

Det här med att det är upp till varje familj köper jag inte riktigt. Vi är så oerhört priviligerade i Sverige som har en betald föräldraledighet att tala om över huvud taget. Föräldraledigheten finns för att den gynnar samhället, därför har också samhället (våra valda representanter) rätt att styra över den och bestämma om den ska vara kopplad till individ eller familj. Och så min vanliga fråga till er vars män inte kan vara hemma för att ni är beroende av hans lön: om situationen hade varit den omvända, om du hade haft din mans lön och han din, hade du inte varit hemma ens en dag med ditt barn då? Eller är det egentligen något annat det handlar om?

#22 - Lotta

Men!



Det är ju inte rättvist! Det handlar om samhällsstrukturer. Varför tror ni att vi väljer som vi gör och varför skulle ni som poänterar att ni inte skulle klarar er om männen är hemma, inte göra det? Jo, därför att männen på gruppnivå tjänar mer pengar, har en friare tillgång till arbetsmarknaden, inte förlorar i pensionspoäng och lön till förmån för att prioritera anknytningen till sina barn! Det är ju dessa strukturer som utmanas genom lagstiftning av delad föräldraledighet!

#23 - elma

Och! Barnens rätt till sin pappa då? Och pappans rätt till sina barn? I mina ögon är pappans roll minst lika viktigt. Man är ju två föräldrar till sitt barn och det är just när de är små som man lägger grunden för framtiden och är bra förebilder. Varför pratas det aldrig om det? Det är bara moderskapet som ifrågasätts om kvinnan väljer att börja jobba tidigt, men det är sällan man ser inte den stora vinsten i att pappan är hemma med sitt barn. Varför är det så? Ett barn behöver båda sina föräldrar minst lika mycket!