
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Klä pajformen med mördegen och nagga den med en gaffel. Förbaka skalet i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter.
Fyllning
250 g färska blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2½ msk potatismjöl
Knaprig topping
75 g smör
2½ dl havregryn
1½ dl strösocker
1. Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
2. Rör ner potatismjölet och fyll skalet.
3. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter.
4. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter.