bambi

Canceroperation och ingen hör av sig
Har varit lite deppig på sistonde och känner mig lite ensam. Jag kan inte låta bli att jämföra detta med cancern med mina förlossningar. Vid det här laget så skulle jag ha hunnit berätta min förlossningsberättelse minst 25 gånger... men historien om operationen har jag kanske berättat för 4-5 stycken...

Men som kloka Anna sa till mig så måste jag sluta att jämföra operationen med förlossningarna. En förlossning innebär ett glädjebesked medans en operation (speciellt denna) är inte lika glatt... Många har svårt att hantera någon som kanske är ledsen och till och med gråter och så vet man inte vad man ska säga eftersom man själv inte alls har varit med om något liknande och man vill inte göra personen ännu mer ledsen....

Jag läser själv bloggar som handlar om sorg och jobbiga saker och skriver nästan aldrig någon kommentar i dessa bloggar. Varför? Jo, för att jag är rädd för att skriva/säga "fel" saker och kanske göra personen ledsen... Så när jag tänker på allt ur den synvinkeln så förstår jag lite mer varför folk har svårt att höra av sig.

Sen så är detta något jag lever med varje dag och tänker på en hel del. Jag känner av såret på halsen hela tiden, en ständig påminnelse, jag tar min medicin varje morgon som är en påminnelse om vad som väntar mig resten av livet. Jag lever mitt i allt detta och man utgår ju alltid från sig själv... medans andra tänker på sitt. Dom är på semester, renoverar hus, nyss blivit gravida, mm och lever förstås mitt i det istället.

Sen så har nog jag förminskat detta med cancern en hel del för alla och sagt om och om igen att det inte är något fara...osv.. Och detta har förstås alla utgått ifrån. Men sen så blev allt så påtagligt för mig i och med operationen. Det blev så verkligt. Innan så var det så abstrakt. Jag är ju inte en sån som får cancer (så tänker väl alla?) så det var så overkligt... fram tills operationen....

Nästa steg är att höra vad dom hittade i dom körtlar dom tog bort. Jag hoppas att dom inte hittade något oväntat. Sen blir det strålbehandling.
#1 - Anna Sundfeldt

Hejsan!

Kan ingenting göra för att underlätta. Men jag följer med intresse allt du skriver. Vill bara skicka dig några varma kramar!

/Anna

#2 - Dr Molly

stort lycka till!! Jag känner igen allt du skriver från vad patienter och anhöriga varit med om! Kramar

#3 - Filippa

Ja det är nog så. Jag märkte tydligt när min mamma dog i cancer förra året att vissa inte visste hur de skulle bemöta mig. det sårar otroligt att vissa struntade i att höra av sig ens pga det. För att de inte vet vad det ska säga.....för mig är det oförlåtligt, huvudsaken är ju ATT man hör av sig, visar att man bryr sig. Prata om vad som helst....orden behöver inte vara vägda, finns inga ord som är rätt eller fel, bara man hör av sig...



kan inte föreställa mig hur det känns att drabbas av denna sjukdom, fruktansvärt. Såg hur hela förloppet gick med min älskade mamma, det räcker för att få rysningar så fort jag hör ordet cancer.



Jag läser en del bloggar om cancerdrabbade, tex Vimmelmamman Lotta Grey, kan verkligen rekommendera denna då hennes vardag alltid präglas av sjukdomen.Hon talar om just den ensamheten som känns...



Jag beklagar verkligen vad som hänt dig och hoppas du blir bra snart!!



KRAMAR!

#4 - Carina

Det stämmer nog att man inte vet vad man ska säga, för man är rädd för att vara för frågvis, eller att man inte vill riskera att säga något fel.



Man kanske som vän/kollega också väntar på en öppning från den som har drabbats av sjukdomen, så att man vet hur man ska kunna tala med personen. Genom hur personen talar om sin sjukdom, kan man få lite ledtrådar om hur man själv kan tala om situationen.



Ett bra sätt att få igång ett samtal är att fråga hur mår du? Hur känner du inför allt detta?



Har när jag var yngre jobbat som uska på KS. Det var både med sorg och glädje i hjärtat som jag gick till jobbet. Kommer aldrig glömma när jag vakade över en ung nygift kvinna men småbarn. Alla inklusive hon själv visste om att hon skulle dö. Vi talade en hel del med varandra... och hennes stora oro inför hur det skulle bli för barnen och hennes man när hon dött.



Låter som att du behöver en riktigt stor kram nu! Så här kommer en ifrån en totalt främmande människa. KRAM!

#5 - jenny ♥

Jag är här och läser men är dålig på att kommentera , skickar massor med kramar och energi i massor!

#6 - Soffy

Jag tror att det är vanligt att folk är rädda att säga fel saker, min pappa har Alzheimer och det är ganska vanligt att gamla bekanta till vår familjd inte frågar hur han mår. Ant. för att de inte vet hur de ska svara. Men det är just vetskapen om att de tänker på honom/oss som är viktig - inte vad de säger. Bra att du inser att du gör samma sak, då kanske du vågar lämna en kommentar nästa du du hör/läser något jobbigt.



...och jag brukar ju slänga in en kram till dig, så här kommer en till!

#7 - Soffy

Oj så illa jag skrev ser jag...

#8 - Bettan

Jag känner helt klart igen det där. Människor blir väldigt skrämda i såna här situationer. När jag var 16 och min lillasyster 12, så blev min pappa väldigt allvarligt sjuk. Det var ständigt kaos hemma hos oss under ca ett års tid. Jag fick under hela den här tiden ta hand om hemmet, mig själv (med skola och annat), lillasyster och även mamma som totalt höll på att rasa samman. Alla familjens vänner backade, släktingar likaså. Den enda vi hade var min mormor som ställde upp dygnet runt. Mamma var mestadels på sjukhuset med pappa och det var en väldigt tuff tid. Det är i såna lägen man märker vad människor går för.

Det positiva är ju att jag har blivit helt annorlunda som person och vet hur jag ska ställa upp för mina vänner när det händer saker. Oftast behöver man bara ett helt vanligt telefonsamtal, ett vänligt sms elllr en fika. Helt vanligt omtanke, helt enkelt.

Jag är övertygad om att allt kommer att gå jättebra för dig. De verkar vara en stark person och du har ju så mycket att kämpa för med en sån fin familj :)

Massor med kramar!

#9 - Cilla

Det är många som är rädda för att säga fel saker/ ta upp något som inte väcker glada känslor men missar då att det för de flesta inte handlar om att säga rätt saker utan att vara där, lyssna. Det räcker längre än vad många tror. Man kan göra någon lite lättare till mods bara genom att vara en av de få som inte går undan utan bara är där.

#10 - Marie-Louise

Ja visst är det så att man är rädd för att "säga/skriva" fel saker.

När något bra/lyckligt har hänt så kan man ju alltid skicka iväg ett lite Grattis bara, men när det handlar om hemska/jobbiga saker så blir det så mycket svårare.



#11 - Apan trimmar och slimmar

Kram vännen!



Bra skrivet.

#12 - natali

Jag tror att många tänker.....jag ska lämna dem ifred....så tänker jag när någon fått ett negativt besked, sörjer en bortgången släkting eller liknande. Man vill inte vara den som "stör". Så kände jag även när mina närmaste grannar fick barn som iofs är positivt. Vi var hemma, jag gick över med en nybakad paj men jag ville inte störa dem efter det, men de undrade varför jag inte kom förbi som jag brukade. Konstigt det där.... Hoppas du känner ett stöd av din familj och vänner iaf. Jag är säker på att de tänker på dig.

#13 - Julia

Rara Bambi! Det gör ont i hjärtat att läsa att du är ledsen och ensam. Jag förstår ju att du har din familj och goda vänner, men få förstår nog, på riktigt, vad du går igenom. Önskar att jag kunde trösta men inte heller jag kan förstå hur det är att få en så skrämmande diagnos, operation och sedan strålning.



Det jag kan säga, och jag vet att det inte hjälper, är att din blogg gör mig glad! Du är viktig för många tom sådana som du aldrig träffat! Varm kram!

#14 - Amanda

Hej, det kan ibland vara svårt att veta vad man ska skriva eller säga för att det inte ska uppfattas fel. Jag vill bara att du ska veta att du är otroligt duktig som kämpar på genom det här och samtidigt är en superduktig mamma till dina barn.



Tänker på dig! Håller tummarna för dig och att körtlarna är helt friska!



#15 - LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

Det är som du själv säger; man vet inte vad man ska säga. Man är rädd att säga nåt fel. Rädd att tränga sig på.



Själv känner jag ofta att jag vill kommentera dina inlägg om cancern, ge stöd, visa att jag faktiskt tänker på dig och bryr mig om - men jag vill vara NÄRVARANDE, skriva nåt genomtänkt, ge 100% av min uppmärksamhet och så tänker jag; Senare. Jag ska skriva senare! - men så blir det inte av.



Och jag känner mig givetvis jättedum.



Jag ska försöka bättra mig. Kanske en "kram" är bättre än ingenting liksom. Lägga prestationsångesten på hyllan.

#16 - Sofia

Jag har inte något vettigt att skriva, men en varm kram skickar jag gärna över till dig!

KRAM

#17 - Linda

Jag tror nog att cancer kan kännas väldigt skrämmande för många. Minns själv första gången jag satte foten på onkolog-mottagningen - herregud, vad gör JAG här?! :-( Det kändes overkligt och läskigt. Men sen har det ju tyvärr blivit lite av mitt andra hem.



Jag håller tummarna hårt för att de inte hittar något oväntat i körtlarna som de tog bort och hoppas att strålbehandlingen kommer gå bra!



Massor med kramar till dig!