bambi

Omänskligt att behöva vakna kl. 4 på morgonen
Igår kväll sov Leah hela 5 timmar i sträck i sin egen säng. Det är nog hennes rekord!

Jag minns hur alla tjatade om "passa på och sov nu" innan man fick barn. Vi skrattade åt detta hela första året med Zack. Han somnade bra (vilket han fortfarande gör) och sov länge och hela nätterna från 4½ månads ålder. Sen någon gång efter det att han fyllde ett år så hände det något och han började vakna tidigare och tidigare. Först var det runt kl. 6 (supertidigt tyckte vi då!), sen blev det runt kl. 5 (omänsklig tid att gå upp!) och sen nu helt plötsligt har han vaknat runt kl. 4?!? Vad är det som händer???

Men när han har vaknat runt kl. 4 så har sambon lagt tillbaka honom i hans säng och han har inte kommit in till oss igen förrän efter 40-50 minuter.

Men jag fick nog nu när han började vakna runt kl. 4! Vi har redan testat olika strategier med att lägga honom senare och ta bort hans sovstund på dagen, ingen skillnad... han kunde vara vaken till kl. 22 och ändå vakna runt 05.30 (inte klokt, inte ens jag skulle orka med såna tider). Men så kom jag ihåg att några av er läsare hade föreslagit rullgardin.

Så i söndags bytte vi gardiner i hans rum till dom mörkaste vi hade här hemma. I måndags så vaknade han 05.30 (ingen kl. 4-väckning, så skönt!) och igår blev det kl. 5 som vanligt...

Men igår på dagen så blev det ingen sovstund alls för honom på dagen pga gäster. På kvällen kom även hans farmor så han höll sig vaken till sin vanliga tid, kl. 19. Imorse vaknade han faktiskt runt 05.45... så en liten förbättring har skett. Vi kanske ska testa att ta bort hans sovstund på dagarna + ha mörkt i rummet? För en riktig sovmorgon är verkligen efterlängtad!!
#1 - Soffy

Maken köpte en rullgardin häromdan, och vi tycker också att vi märker skillnad. När vi var hos svärisarna i helgen så glömde vi att dra ner persiennerna i vardagsrummet så det blev ljust in till rummet bredvid där vi sov...och Skruttan vaknade 4.15!!! Men efter välling och blöjbyte och lite lek så somnade hon om hos oss vid 5 och sov ända till 8!

#2 - g

Hej

Jag har hört att omega tre innan sängdags ska hjälpa de små att sova lite bättre.

#3 - Solblomma

Fast tänk på att han lägger sig 19, min tjej som ungefär är lika gammal som Zack sover exakt 10 tim från det man lägger henne så oftast blir det 21-07, fast skulle hon då lägga sig 19 så skulle hon ju vakna 05....(hon sover 30 min på dagen) så tror man får acceptera att sömnbehovet ändras. Sen är det ju jättevanligt att sömnen krånglar i 2-årsåldern, men bra iaf att det har hjälpt att ha mörkare i rummet.

#4 - Helena - mamma till Alexander

Ja innan jag fick barn trodde jag aldrig att jag skulle säga att jag har sovmorgon när lillen sover till halv sex, men så är det nu... Vi har också försökt med att mörklägga, ha honom vaken längre m.m. Men samtidigt är han bara 7mån så sova på dagen måste han ju få. Jag hoppas att det är en av hans "perioder" som snart går över, fast den har hållt i sig lääänge nu tycker jag. Vakna mellan 4-4.30 varje dag är inget kul.

#5 - Carina

Åhhh jag minns det där. Mina barn vaknade för tidigt. Min son som nu snart är 6 år vaknar vid 06:30-07:30 och det tycker jag är för tidigt när jag är ledig.



Hihi nu får jag kämpa med att få upp min dotter ;) Hon är 15 år. På sista tiden har hon börjat ställa sitt alarm på kl. 12.00 för att inte sova bort hela dagen.

#6 - Tessan

mörkläggningsrullgardiner är ett måste! köp på IKEA, billigast.

#7 - e

Vår son sover aldrig mer än nio-max tio timmar på natten, oavsett om han sover på dagen eller ej, men sover han på dagen har vi problem att lägga honom tidigt (dvs redan vid 19-20). Jag tror att det är vanligt att barn slutar sova på dagen när de är runt två år. Sedan tror jag att barnen inte blir lika trötta av att vara hemma som de blir av dagis, därför sover kanske Zack lite kortare på natten nu när han verkar vara hemma från dagis?



Men jag lider med er, här har vi samma sak. En liten kille som kommer inspringandes till oss runt fem-snåret på morgonen ...

#8 - eva

Vi måste mörklägga FULLSTÄNDIGT. Jag har haft lite dåligt samvete för att min son inte lär sig sova när det är ljust men det är bara på morgnarna han verkligen behöver ha det mörkt. Vi har dubbla mörkläggningsgardiner som sluter helt tätt... Men det fungerar. Han vaknar inte före sex nu, annars blev det bara tidigare och tidigare när det blev ljusare på morgnarna.

#9 - Lovisa

Min pojke Lukas, som e en månad äldre än Zack brukar också vilja gå upp runt 4, sen lägger man honom igen, men ändå ska han upp 30-35 minuter senare, ingen sovmorgon här inte, och det kvittar hur sent vi lägger honom så ska han upp fyra, sen sover han runt tio på morgonen istället, därför så lägger vi honom vid åtta-nio så får han ändå några timmars sömn och sen ungefär 40 minuter på dagen. Jag hoppas att sömnbeteendet ändras nu när han snart fyller två år, att han sover till sju hade ju varit lyx :D