bambi

Spegelneuroner - kroppsspråket som säger om någon tycker om dig!


Något som vi utvecklar redan från det att vi är spädbarn är spegelneuroner. När vi tycker om någon så vill vi gärna "spegla" dom och gör likadant som dom.

Ni känner säkert till tricket att om man tittar på ett spädbarn och räcker ut tungan mot den så försöker den att härmas. Detta är deras spegelneuroner som är igång.

Ett roligt experiment inom socialpsykologin är när man filmar människor som får sitta och prata med en okänd man. Med hälften av försökspersonerna är han trevlig och verkar intresserad av det dom pratar om medans med andra hälften så är han nästan lite otrevlig och håller inte alls med dom. Med dom försökspersoner som han är trevlig mot så ser man snart hur dom börjar härma hans kroppsspråk. Med vissa blir det extremt uppenbart när mannen lutar sig tillbaka med händerna bakom nacken och försökspersonen gör likadant utan att tänka på det. Dom som han är otrevlig mot härmar förstås inte honom.

Jag brukar själv komma på mig själv och mina spegelneuroner hela tiden. När man sitter och äter eller fikar så händer det hela tiden att jag sträcker mig efter glaset och ska dricka samtidigt som kompisen. Eftersom jag känner till detta med spegelneuroner så kan jag även hålla utkik efter andra som "härmar" mig också och då vet jag att personen tycker om mig. Men egentligen så känner alla av detta undermedvetet, man brukar känna av om någon gillar en eller inte utan att kanske kunna sätta fingret på det, men oftast handlar det mycket om kroppspråk!

Spegelneuroner handlar om att vi försöker skapa band mellan oss människor. Forskare menar också att det är dessa spegelneuroner som gör att vi kan känna empati för att dom gör att vi kan känna samma sak som den som utför handlingen som vi ser på. T.ex. om vi ser några som spelar en viktig fotbollsmatch så kan vi sätta oss in i hur dom känner och man blir "inne" i matchen och känner en massa olika känslor beroende på vad som händer. Det är alltså även då våra spegelneuroner som är igång då också.

Man tror att autism kan ha med spegelneuroner att göra. Stora svårigheter att uppfatta andras känslor finns hos personer med autism. De kan ha svårt för att spegla både känslor och rörelser. Forskning pågår i flera olika länder kring just autism och spegelneuroner. Vissa studier pekar på att funktionen hos spegelneuronerna är begränsad hos personer med autism. And­ra studier har inte funnit något onormalt i spegelneuronerna i denna grupp.


Ni kan läsa mer om spegelneuroner här.



Glöm inte att prenumera på bloggen om du inte redan gör det!

#1 - Sofie

Vilket intressant inlägg! :-)

#2 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Det är oerhört spännande det där...

#3 - Christine

Psykologiinläggen är SÅ spännande! Man lär sig någon intressant varje gång! Tack!

#4 - Linda Andersson

Det testade vi när jag hade lektion i gruppsykologi med min klass i Östersund, himla spännande. Särskilt som läraren inte berättade vad det hela handlade om till att börja med :D.

#5 - Petra

Gillar dessa intressanta inlägg!