bambi

Dagens fråga: Pierca bebisars öron?

Igår på sommaravslutningen på Zacks förskola så var även nya barn som ska börja till hösten inbjudna. Jag blev lite förskräckt när jag såg att en av dom nya barnen hade hål i öronen! Hon är bara 11 månader gammal och har hål i öronen!

Hur tänker man då? Det känns faktiskt som om man bara vill ha en liten docka att klä upp, men det är tusen gånger värre än att bara klä upp sin dotter i söta klänningar. För hur kan man frivilligt vilja tillfoga sitt barn smärta?? Och det handlar ju inte om några sekunders smärta utan örat värker och är svullet ett bra tag efter man har gjort hål. Och att riskera infektioner och allergier... Ska inte barnet få bestämma själv över ett sånt kroppsligt ingrepp...?

Men det verkar som om vissa tycker att det är helt okej att pierca en liten bebis öron. Vad tycker ni? Hur gammal ska barnet vara för att få ta hål i öronen?
#1 - Maria

Ååh sånt där har jag så svårt för! Jag tycker det är ett övergrepp på samma sätt som att omskära en liten pojke. Barn ska ha möjlighet att välja själva vad de vi utsätta sin kropp för. Alltså tycker jag det är ok att ta hål i öronen först när barnet själv säger att han/hon vill ha det.



Jag gjorde det tidigt, tror inte ens jag börjat skolan, men det var JAG som ville ha hål i öronen...!

#2 - Emma

När jag var 10 så ville jag ta hål i öronen men fick inte för min mor förrän jag blev 12. Min ambition nu när jag själv ska bli mamma är att vänta så länge som möjligt, helst 16. När/om det blir aktuellt så kommer vi att gå till en BRA piercare, ingen guldsmed med pistol. Själva nålmomentet kanske kan avskräcka några år till om inte annat ^^

#3 - Helena

usch nej! jag fick vänta tills jag var 12-13 nånting innan jag fick ta hål i öronen. Tänker försöka hålla det till dess om jag får en dotter (eller son).

En kompis tog hål i öronen på sin 4-månadersbebis nyligen. Tycker det var hemskt och hon fick många kommentarer kring det från alla håll o kanter. Hon resonerade som så att barnet inte lider av att det gör ont mer än en stund och sedan inte pillar på öronhängena som är där. Själv tycker jag nog att det är större risk att de pillar eftersom de inte förstår att de inte får det! Och vad vet hon om hur ont det gjorde för hennes dotter?

#4 - Ina

nej de är för små för det, förstår inte syftet. Har sett att många invandrare gör så på sina små (inget ont om de), det har kanske lite med deras kultur att göra för det är ganska många som har det enligt min erfarenhet. Annars tycker jag man ska vänta tills man kan ta ett sådant beslut själv.

Kram Ina

#5 - Tess

Jag själv väntade tills jag var 20 år innan jag piercade öronen :-) Tycker det verkar så krångligt för barn att ha det, så skulle nog vilja att de väntade iaf till tonåren.

#6 - Pudding

Jag fick hål i öronen när jag var 10 månader gammal, pga av att det är en tradition i det land som mina föräldrar kommer ifrån - så där spelade deras kultur en stor roll. Min mamma fick hål i öronen när hon endast var sju veckor gammal!!!

Har en sjuårig flicka som för några år sedan tjatade om att få hål i öronen, men vi har väntat pga av att hon har haft allergier och eksem. Nu tjatar hon inte längre, så jag vet inte riktigt vid vilken ålder jag kommer att låta henne få ta hål i öronen, men jag väntar helst så länge som möjligt!

Tycker annars att tonåren kan vara en lämplig ålder - när dem inte leker på samma sätt längre som dem gör när dem är yngre. Och så tycker jag att det ska vara något som man ska vara är överens om - tillsammans...

#7 - Matilda; Mamma till Mercedes & Leon

jag skulle inte pierca mina barns öron pga att jag inte tycker att det är fint. HADE jag velat göra det så hade jag nog gjort det medans de var bebisar eftersom att de då inte känner det. Min mamma gjorde det på mina småsystrar när de var runt 4 månader och de reagerade inte ens.



sen att andra väljer att göra det bekommer mig inte så mycket, en blond liten kille på Mercedes förra dagis hade hål i ena örat i hans föräldrars försök att få honom att se cool ut (?) själv tycker jag att det var hemskt fult.

#8 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Nej jag kan inte heller förstå att man väljer att göra hål i öronen på sina små bebisar. Dels eftersom man inte kan förklara för barnet hur det kommer att kännas, dels för att jag inte förstår vitsen med det. Det är dessutom (i mitt tycke) fult på så små barn, ser helt fel ut. Min dotter började tjata om hål i öronen när hon var i femårsåldern, när hon fyllde åtta fick hon det i födelsedagspresent och det kändes väl som en OK ålder tycker jag. Vi kunde diskutera det, hur det kommer att kännas och att det måste skötas ordentligt.



Måste ju bara nämna en intressant grej jag hörde idag i min dotters klass (med tanke på ditt genusintresse). Hon slutade trean idag och de fick då tillbaka "Jag-böcker" där deras fröken samlat en massa material och bilder från deras skoltid. Bland annat hade alla barnen när de var sju år fått skriva och rita vad de tänkte på när de hörde ordet RÖTT. Genomgående var att flickorna (inklusive min dotter) tänkt på kärlek och hjärtan medan pojkarna tänkte på blod....undrar varför? Tänkte genast på dig och din blogg när jag hörde detta... :-)

#9 - Annica

För vems skull tar man hål i öronen på bebisar... Inte för barnets vågar jag påstå.

#10 - Anna Kaagaard Kristensen

*Matilda; Mamma till Mercedes & Leon * Jag lovar och svär att bebisar visst känner när man tar hål i deras öron, det där med att bebisar inte reagerar på smärta blev avfärdat för ganska så många år sedan nu.

#11 - Susanna

Min äldsta dotter fick hål i öronen när hon var 3år. Det gick bra och läkte fint. Jag tycker det är upp till varje förälder att avgöra. Det är ju trots allt inte världens grej att göra hål i öronen! Min yngsta dotter är 6år. Där har vi beslutat att vänta tills hon själv vill.

#12 - Nina

Tycker det är gräsligt på så små...skulle aldrig kunna göra så på mina barns små söta öronsnibbar ; ) Men antar att det kommer bli dags nån gång i skolåldern. Har inte satt nån åldergräns utan vi får se. Men inte än på några år i alla fall. Dom är nu 5 och 8.

#13 - Tine

Agnes kommer får perica sina öron när hon är mogen för det. Och själv har råd med det.



Min mamma perica mina öron när jag var 2 dagar gammal och det tänker jag inte göra på mina barn. Agnes vill ha örhängen nu, men hon fått snällt vänta ett tag till.. det finns ju fejk örhängen för en anledning! :D

#14 - Anonym

förstår inte riktigt hur man tänker om man tror att bebisar inte känner smärta... Då måste man väl nästan ha uppfattningen att vi föds utan nervceller? När växer dessa ut undrar jag lite smått?

Man har haft en massa konstiga ideer under åren, bebisar o djur känner ingen smärta... kvinnor har ingen själ etc.... Men trodde verkligen att ingen hade kvar någon av de där ideerna.....

#15 - starmama ♥

Vi har några vänner där mamman kommer från ett annat europeiskt land. Dom gjorde hål i deras dotterns öron när hon var mindre än 1 år. Tydligen vanligt i det landet. Jag minns att jag var iaf 9-10 år innan jag fick hål i öronen.

#16 - starmama ♥

Haha! Nervceller har man från början (förstås!). Och bebisar känner smärta precis på samma sätt som vi vuxna. Man tar ju ett PUK-prov på barnet när barnet är runt 48 timmar gammalt och då kan de få snutta lite på glukos bara för att det inte ska göra så ont !!!!

#17 - linda a

För det första vill jag säga att barn visst känner smärta. Hur kan man ens tro att de inte gör det? Mina barn får välja själva när de vill ta hål i öronen. Min dotter blir snart 9 och hennes högsta önskan är hål i öronen.

Kollade på ett förlossningsprogram från USA för ett tåg sen, och då tog de hål i öronen på nyfödda bebisar, genom att trycka in örhänget i örat. Jag tyckte det var hemskt.

#18 - Evelina

Hm, vet en bebis som har hål i öronen, som är ungefär så gammal och som bor i stockholm. Undrar om det är de personer du skriver om?

#19 - Anonym

Tycker det är upp till föräldrarna och så ont som duu skriver att det gör kan jag ju inte hålla med om. Du tar ju dig friheten att klä din pojke som en flicka. Han gör inte det valet själv.

Du om någon måste ju ha förståelse.

#20 - Janna

Här i Mexico har nästan alla små flickor hål i öronen sen de är ett par månader gamla eller yngre. Vi kommer inte att ta hål i öronen på våran dotter om vi skulle få en tjej nästa gång. Vi har heller inte omskurit Emil fast det är tradition här. Jag tycker att det är något som ett barn ska bestämma själva när de är gammalt nog. Men jag tycker att det är lika fel att låte en 6 åring ta hål i öronen som många svenskar gör.. Tycker att man ska vänta tills barnet är runt 12 år i alla fall.

Är det tjejen på bilden som du pratar om?

#21 - Ellenojag

Jag tjatade och fick hål i öronen i 6-års present.. men fick tyvärr ta ut dem efter några dagar...pga allergi.. sen fick jag ta nästan gång när jag var 12-13.. Ellen kommer inte få några hål i öronen förrän hon är tonåring, det är då en sak som är säkert!

#22 - C

Alla har rätt att göra vad dem vill. Att många vill ha sina döttrar som små dockor att klä upp visst, det har jag hört att folk faktiskt gör Men det finns flicksaker precis som det finns pojksaker. Om inte flickor ska få klä sig i klänningar till och från så ska ju inte killar ha bara blått, svart osv... Min dotter har hål i öronen och vad gör det er, vad berör det er!? För mig är det tradition och hennes smärta gick över på två röda, det var inte svullet alls överhuvudtaget och hon har inte pillat på det ens. Hon har aldrig fått en infektion eller annat heller. Infektioner kan man få av allt skit i denna värld ändå. I min familj är det tradition. Och jag ville hellre göra det nu när hon faktiskt "glömmer" sin smärta fortare än när hon är mycket mer medveten om den. Men alla får tycker precis som dem vill... Även fast alla har rätt till sin åsikt och eget tänkande så ska även dom som väljer att ta hål i öronen på sina barn också rätt till det!!! Så är det bara!!! Dessutom, om det inte är ditt barn på bilden hoppas jag du frågade familjen om det var okej att lägga upp den bilden ... Det är väldigt fult att smygfota sådär!

#23 - felicia ♥

Jag fick ta hål i öronen när jag var fyra, men då för att jag ville.

#24 - Linda

Jag tog på dottern när hon var 9 månader.

Infektionsrisken tror jag inte på då hon inte alls pillade på öronen som en 5 åring kanske skulle göra...

#25 - Trulsa

Inte för att det rättfärdigar det (Jag tycker det är helt fel att utsätta sina barn för sånt, särskilt om man tar hål med sån där pistol som köttar öronen, lite annan sak om man gör hål på riktigt med en vass kanyl som skär i stället för att slå hål i örat) men utomlands är det mycket vanligare att ta hål i öronen på barnen, särskilt i medelhavsländerna.

#26 - Malin S

Jag tycker folk förstorar upp det något fruktansvärt! Det är samället idag i ett nötskal! FOlk lever i sin bubbla och släpper ur sig saker i sina bloggar till höger och vänster och är som små eremiter irl och skulle inte våga säga ett knyst. Sköt ert eget och skit i andra och deras val anser jag!

Det finns värre saker och bry sig om anser jag!!

Min dotter är 3 år och vill ha hål i öronen och vi ska ta det så fort hon vågar för hon tycker det ser läskigt ut med pistolen. Det går att ta bort om det inte skulle funka liksom..Sen tycker jag inte hon ska få ha "ringar" så hon kan skada sig i lek mm. Jag va själv 4 när jag fick mina första hål och jag kommer ihåg att jag va sååååååååå stolt! Min syster va då ca 4-6 mån.. När dom är så små så dom inte rör sina öron är den bästa tiden.. gör man inte det då så kan man vänta tills dom är tillräkligt gamla så dom kan välja själva.

Men om igen så blir jag lite mörkrädd när man ser att dte snackas kränkningar mm. skakar på huet Finns värre saker som INGEN reagerar på!

Jag tycker tex det är synd om barn som går på dagis mellan 8-17 på dagen!! Varför skaffar man barn då?!!?

Ja..diskussionerna är oändliga och jag tycker bara som så att man kan tycka vad man vill om saker och ting men kasta inte sten i glashus! ;)



Kram

Malin

#27 - Anna

så gammalt att det kan fråga efter det själv iallafall!! inte 11 mån. herregud.

#28 - Anna Kaagaard Kristensen

Malin S Fast alla tycker ju att det som de själva gör är rätt, det säger sig själv, annars hade man ju gjort på något annat sätt. Om man aldrig fik kommentera andras val (generellt alltså inte enskilda individer) så skulle det aldrig finnas några intressanta blogginlägg, debattartiklar eller liknande. Då skulle vi bara få läsa "Idag har jag kokat mackaroner och hängt tvätt" hur intressant och varierande är det på en skala mellan ett och tio? :P

#29 - Agnieszka- mamma till 2

Jag tycker att man själv väljer att ta hål i öronen på barnen eller ej, jag dömmer inte den som väljer att göra det heller. Dock skulle jag aldrig göra det på mina egna barn, när de blir stora nog att ta egna beslut, då kan de välja att ta hål!



#30 - Natali

Min kollega sa att man kan ta hål i öronen på bb i Spanien. Han är Spansk men vet ej hur tillförlitligt hans info är. Men i Spanien är det en regel att alla flickor har hål i öronen. Det är deras kultur. Jag väljer att inte ta ställning. Jag fick ta hål i öronen när jag började skolan. Det får min dotter också göra om hon vill.

#31 - Malin S

Anna Kaagaard Kristensen:

Visst är det så..Sen är det som du säger att skrivs det bara vardagliga sakers å tröttnar folk kanske läsa.. ;)

#32 - Anonym

Hörde häromdagen att det var lag att man inte får ta hål i barnens öron förens dem fyller 3 år. Jag har ointe kollat upp det själv.

#33 - Anna-Karin

Vi har bestämt att vår dotter ska få det i "tonårs-present" för att hon då kommer vara gammal nog att sköta om det. Jag tycker inte man ska ha det som barn och anser att "bli tonåring" är första tydliga steget mot vuxenlivet. Om hon själv vill ha förstås.