bambi

Halvtid
Jepp, nu har Zack gått ner på halvtid på dagis. Man får ha första barnet på heltid på dagis fram tills andra barnet blir en månad gammal, sen är det max halvtid som gäller. Nu föddes Leah den 25:e och då tyckte Zacks dagis att det var enklast att ta halvtid från månadsskiftet istället (och var snäll och "bjöd" på några heltids-dagar).

Jag har hört att det väldigt olika från kommun till kommun hur många timmar man får ha första barnet på dagis när man är föräldraledig. Jag vet att månag kommuner har max 15 timmar i veckan, vilket blir 3 timmar om dagen (vilket är väldigt lite, speciellt om man har långt till dagis... då hinner man knappt hem innan det är dags att hämta igen). Men här i Stockholm är det 30 timmar i veckan som gäller, alltså 6 timmar om dagen.

Zack älskar dagis jättemycket, så det är lite synd att han får vara där lite mindre (fast nu blir det bara ca 1 timme mindre per dag). Jag vet att en del föräldrar ser det som prestige eller att man bör ha första barnet hemma helt och hållet när man är föräldraledig. Men det skulle aldrig komma på frågan för oss!

För det första för att Zack älskar dagis så mycket (på helgerna säger han "dagis! dagis!" och vill gå dit och då får vi förklara att det är helg, detta upprepar sig varje helg). För det andra så skulle jag aldrig orka att roa och stimulera Zack samtidigt som jag tar hand om Leah (som ibland är väldigt krävande). Jag vill faktiskt ha lite tid för mig själv också... För det tredje så skulle det kännas taskigt mot Leah att hon inte får samma chans tilla nknytning och uppmärksamhet i början som Zack fick. Om Zack skulle vara hemma också så skulle det mesta av min uppmärksamhet gå till honom och Leah skulle inte kunna få allt för många stunder av total uppmärksamhet, vilket hon nu kan få när Zack är på dagis. För det fjärde så skulle Zack aldrig kunna få samma sociala samspel om han var hemma med oss. Jag känner tyvärr inte allt för många föräldralediga/lediga/arbetslösa med barn i Zacks ålder...

Dagis är kanske inte passar alla mindre barn, men det passar Zack jättebra så därför känns det så självklart att han ska gå kvar där även fast jag är föräldraledig.
#1 - Milo

Det är ju bra att man har möjlighet att göra som man vill och som det passar. Vi fick vårt andra barn när första bara var knappt 1,5 år så äldsta fick vara hemma ett år till innan det var dags för dagis start. Jag är nog en sån där som vill ha hemma barnen hur länge som helst och vill vänta med dagis så länge det bara är möjligt -men alla är olika och alla sätt är bra! Vi har haft vänner som haft jämngamla barn så barnen har fått umgänge ändå (och öppna förskolan har vi också gått på).

#2 - Mila

På vår förskola får man behålla ordinarie tider under de 2 första månaderna (när man är i en sådan situation som du är nu) och efteråt går barnet ner i tid till 15 t/v som fördelas jämt mellan tis., ons, tors..

Det finns säkert fördelar och nackdelar att få sina barn tajt. Det är 6 år mellan mig och min bror och jag tycker att min mamma har klarat det jobbet utmärkt. Hon har aldrig sagt att det var jobbigt för henne att ha oss. Jag gick inte på dagis när mamma fick min bror och fick en massa uppmärksamhet av henne. Jag tycker att det är bra att varje förälder får göra sitt val dvs vill man så skickar man sitt barn till dagis, vill man inte då stannar det äldsta barnen hemma medan det lilla växer upp.

Efter din operation får Zack gå upp i tid på dagis eftersom du behöver tid för att återhämta dig.



Kram.

#3 - Sofi

Jag har också min dotter på fsk nu när jag är föräldrarledig. Hon går 15tim på 3 dagar, och undertiden får lillebror all min uppmärksamhet.

Dottern älskar sitt dagis så jag känner absolut ingen skuld över att lämna henne där och gå hem sedan.

#4 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Min äldsta hade också kvar sin plats på dagis när tvåan kom men eftersom han var så infektionskänslig så fick hon vara hemma långa perioder ändå för att inte dra hem allt till honom. En period var hon med på dagis enbart när barnen var ute, för att få lite rolig lektid men ändå inte smittas av alla otäcka dagisinfektioner. Vi bodde nära så personalen ringde mig när de skulle gå in så kom jag och hämtade henne. Hon älskade också dagis. I Lunds kommun får man gå 25 tim/vecka. Nu när yngsta kom så hade båda de stora börjat skolan och behöll sina fritidsplatser. Äldsta ville jämt stanna långa dagar medan mellan ville hem så fort skolan var slut, och då blev det så för hans del. Skönt att kunna vara flexibel tycker jag!

#5 - Anna Svensson Crona

Alltså förskolan är ju till för våra barn och det är ju en bra plats för dem på många sätt. De får den pedagogiska biten, den sociala och allt annat som man inte kan ge sitt barn hemma. Jag är förskollärare o tycker det är en märklig situation många verkar finnas i när man måste försvara att ens barn går på förskolan. Jag är tjänstledig från förskolan o arbetar som personlig assistent åt min son. Han går 15h/v på förskolan (det har han rätt till pga särskilda skäl) o då är jag ledig från mitt PA arbete. Underbart o han älskar det. Ja det är folk som kommenterat det för jag jobbar ju inte... jo jag jobbar 42h/v men inte när han är där nej, men vad är problemet liksom tycker jag! Han behöver förskolan så det så! Be inte om ursäkt för att ditt barn mår bra på förskolan, se det som positivt att han trivs där.

#6 - Maria

Nej, man ska så klart inte behöva förklara att man väljer att ha äldre syskonet på förskola men jag tror att vi som väljer att ha äldre syskonet hemma får mer kommentarer. Min äldsta är hemma heltid och mina barn är ungefär lika gamla som Zack och Leah och jag måste säga att jag letar med ljus och lykta efter fler i Stockholm som väljer som vi gjort. Inte för barnens skull, min äldsta dotter får verkligen den stimulans hon behöver i parken, på öppna förskolan och med barn i olika åldrar vi träffar, utan för min skull. Det hade varit roligt att träffa andra som är hemma med fler barn än bara liten bebis.

#7 - Milo

Anna Svensson Crona: Fast jag tycker heller inte man ska be om ursäkt för att man vill ha hemma sina barn, man kan ju faktiskt ge dom den sociala och pedagogiska biten hemma också om man vill. Det som känns bäst för föräldrarna är väl det bästa för barnet, och alla familjer är olika!

#8 - Anna Svensson Crona

Milo. Självklart inte! Det man själv som förälder (och sitt barn) upplever är bäst för sin familj måste ju vara det som är viktigt inte vad andra tycker. Man ska inte behöva förklara något av det! Nu kommenterade ju jag inlägget i bloggen och min egen inställning till förskola utifrån mina erfarenheter, därmed inte sagt att det är den enda sanningen. Så är det ju inte. Men för mig o Axel speciellt är det det bästa. Nu har han 3 dagar kvar sen är han ledig till slutet av augusti o det ska bli kul det också (men han kommer nog sakna sina kompisar över sommaren).

#9 - Mother, Married & Twenty

Tänker som du när det gäller det där med dagis och vi planerar att skola in Leon i höst när han är 18 månader och blir storebror. Vet ej hur det ser ut i vår kommun ang. timmar men det blir inte heldagar i alla fall. Tror det kan vara bra för barn att få "bekräftelse" utifrån via dagis också, för då minskar kanske eventuell syskonavundsjuka något.

#10 - Linda

Här där jag bor, så är det 15 timmar/vecka som gäller, om man är mammaledig, eller är arbetslös. Man kan ansöka om att få dela upp det, och låta barnet gå 5 timmar 3 dagar i veckan, eller ha barnet där 3 timmar varje dag. Så i Stockholm verkar det vara ganska generöst med barnomsorgen.

Ha en fin nationaldag!

#11 - Anna

jag har hört att det är 15timmars som gäller om man är ledig och så... det är det här iaf...



jag skulle nog inte vilja ha barnen på dagis alls egentligen... men man kanske ändrar sig vad vet jag. öppna förskolan och sånt skulle jag nog välja. har aldrig gått på dagis själv så kan ju va det också :) och så många sjukdomar som sprids på dagisar osv :S