bambi

På tal om mansrollen...
Charlotte tipsade mig om en krönika i Aftonbladet som handlar om hur patriarkatet och mansrollen ligger till grund för mäns våld i samhället. Många av kommentarerna till krönikan tycker att det är fel att dra alla män över en kam och tycker inte att man kan utpeka män som grupp som våldsverkare.

Det är synd att människor inte ser att våld och utåtagerande ingår i mannens könsroll i samhället och det är något vi ALLA måste ändra på, tycker jag. Istället för att lära sig att hantera sina känslor (pojkar får inte gråta) så kommer det ut som en mer accepterad känsla hos pojkar/män, nämligen aggression. (LadyDahmer har skrivit ett mycket bra inlägg om detta i sin blogg här.)

Det är också här som alla delar av pojkars könsroll kommer in, kläder, leksaker, lekar, hur vi talar till pojkar, ALLA dessa delar lär pojkar att dom ska vara tuffa och kaxiga och inte sårbara och söta. Spiderman är tuff och räddar världen, inte gråter han... han ler ju inte ens på bilder! Nej, han ska slå och ta fast alla elaka skurkar... det är det vi lär våra pojkar.

Men det är allas ansvar att sluta säga till pojkar "va tuff du är!" när dom kommer och pangar med sina vapen mot en och börja prata känslor med sina söner och visa för alla att det är acceptablt för även män att visa andra känslor än aggression. Uppmuntra pojkar till stillasittande lekar också, prata mer med pojkar så att dom lär sig att sätta ord på sina känslor och blanda "tjejleksaker" med "pojkleksaker" så att pojkar lär sig att leka med dockor (vilket är bra för pojkar att lära sig det sociala samspelet).

För nog allt är det en massa känslor inblandade i dessa våldsbrott, som kommer ut som just våld och aggression istället. Det senaste med styvbroderna som dödade sina styvsyskon och styvpappa. Man kan bara tänka sig att han hade en massa känslor inom sig som han kanske kände att han inte kunde tala med någon om, kanske avundsjuka och att han kände sig åsidosatt. Men som kille ska man bita ihop.
#1 - Tess

Jag är tyvärr lite dålig på att visa känslor. Jag har en smärtsjukdom och vill ofta inte visa folk hur dåligt jag mår, därför har jag lärt mig att dölja detta. Men jobbar på det och har blivit bättre. Kommer absolut jobba ännu hårdare när vi får barn, för oavsett kön på barnet så vill jag att det ska kunna visa känslor. Förstår inte varför barn och då speciellt pojkar blir mobbade i skolan om de gråter öppet....

#2 - Charlotte

Kan inte instämma mer!

#3 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Oerhört bra skrivet!

#4 - Mother, Married & Twenty

När det kommer till det här att lära barn att visa känslor så kan ju det vara ganska svårt eftersom känslor är så abstrakta och man kan ju inte tvinga fram dem hos någon annan. Men min mor lärde mig och mina bröder att tidigt skriva dagbok, både om sånt som hänt under dagen och om känslor och det tycker jag var ett jätte bra sätt som jag definitivt rekommenderar till andra, för då kan ju även den som inte är så utåtriktad ha medel att uttrycka sina känslor på.