bambi

Sova i sin egen säng eller samsova?


Leah i sin spjälsäng


Jag känner mig rätt så pigg idag. Har sovit ganska så bra med Leah bredvid mig i sängen. Jag har testat att ha henne i sängen hos mig några nätter och andra nätter låtit henne sova i sin spjälsäng som står bredvid vår säng.

Jag tycker att jag sover bäst när hon sover i sin egna säng, eftersom jag kan slappna av mer då. Men då verkar hon sova lite mer oroligt och jag måste vakna oftare för att ta upp henne. Så egentligen blir jag nog tröttare av det...

Men när hon sover hos mig i sängen så sover hon bättre (verkar det som), men jag är mer orolig och vaknar nästan varje timme för att kolla så att hon inte har fått något av våra duntäcken över sig eller att hon inte är för varm. Jag tänker också på att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när man samsover, vilket oroar mig lite också.

Så jag väger fördelar och nackdelar mot varandra och vet inte riktigt hur vi ska sova. Det är ju väldigt mysigt att samsova och Leah verkar trivas bäst så... så det kanske blir så ett tag till, även fast jag oroar mig mer då.
#1 - Anonym

Jag trodde att risken för plötslig spädbarnsdöd minskade om man samsov.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%B6tslig_sp%C3%A4dbarnsd%C3%B6d



Här är ett utdrag från wikipedia:



Sova med förälder: Att barnet sover i samma rum som en förälder anses minska risken för SIDS. Det traditionella rådet är att låta barnet sova i egen säng Nya rön om plötslig spädbarnsdöd. Detta "simplistiska" råd har dock ifrågasatts och att barnet sover tillsammans med en vuxen verkar under vissa omständigheter minska risken för SIDS Why babies should never sleep alone.

#2 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Klurigt!

Vi gjorde som en en liten mur av en rullad handduk runt Villes huvud och överkropp, som en halvcirkel liksom, när han var liten. Så att man kunde hålla om honom men ändå inte lägga sig på honom.

#3 - Jyoti

Gud vad gullig hon är! Längtar såå tills vår egen lilla bebis tittar ut!

Det finns en liten bädd av något slag som man kan läga barnen i, i sängen. Fanns på Babyringen sist jag var där, men kommer inte ihåg vad den heter...

#4 - Anonym

Låt henne få ha sitt babytäckte och kudde i er säng. Dra upp henne lite högre upp efter att du te x ammat henne (ha egen babykudde till henne henne som du lägger hennes huvud på). Alltså så att hennes huvud är i jämnhöjd mer era kuddar. Lätt att man somnar med de små liven bredvid sig när man ammar.



tabby

#5 - Helena - mamma till Alexander

Vi ställde spjälsängen mot vår säng och tog bort ena långsidan på sängen. På så vis kan jag sova nära nära men ändå att A ligger i sin säng. Lätt att bara sträcka ut handen så är man "hos honom".

#6 - Emma

Snuggle Nest heter den suveräna uppfinningen.

#7 - Ina

Båda våra har sovit hos oss till de kunde sätta sig upp själva då fick de flytta till egen säng men ofta blev det och blir med minstingen att han kommer över på natten. Det hoppas jag försvinner nu då han flyttar till sitt eget rum.

Jag tycker det är urmysigt att ha de så nära men visst i början är man nojjig att de ska få något över sig. Tror det egentligen är mest naturligt för bebisen att vara så nära, inte kan det vara naturligt att de ska sova ensamma redan från början. Ett spädbarn behöver närhet, mycket närhet. Dessutom tyckte jag det var så praktiskt att slippa stiga upp då det var dags för amning. Till slut ammade jag nästan i sömnen...

Men man måste naturligtvis gör det som känns bäst för en själv!!

Kram Ina

Ps, hon är verkligen ursöt er lilla skrutta och er lille skrutt också såklart!!:-D

#8 - Naimiez

Samsova! Jag agerar som andningslarm åt mitt barn. har samsovit med bägge mina och då är den ena född 31+2. Men det beror på om man åter några mediciner, röker eller maken röker, hur man sover etc etc....en outsövd mamma kan vara farlig om hon somnar in fördjupt för att inte känna bebisen i sängen. Vi har 2x80 + 1x90 säng intill varandra så att allla ska få plats <3



Kram!

#9 - Milo

Vi har kört med samsovning, det har känts tryggast! Vi har haft våran säng inknuffad mot väggen när barnen varit riktigt små, så har vi haft bebisen längst in mot väggen på "egen" plats, med egen kudde och filt. Sen har jag legat i mitten, sett till att ligga en bit ifrån bebis så det inte blir alltför trångt och varmt! Supersmidigt när man vaknar och ska amma om natten, man får somna om snabbt! Sen så har vår äldsta flickas favorit sovplats då hon var riktigt liten varit pappas bröst! Där kunde hon sova på mage flera timmar om natten, hon hade magknip ibland och det hjälpte tydligen att ligga så. :)

#10 - Camilla E Lindström, Miss Dee Princess

Vilken söt liten prinsessa!



Nu när du själv har en liten prinsessa så tänkte jag tipsa om en ny smyckeskollektion!



Eva och Pia Nyström är tjejerna bakom det populära smyckena Miss Dee, de har nu designat och skapat en helt ny barnkollektion, Miss Dee Princess.



Ett besök i webbshoppen, rekommenderas

http://mummy.se/missdeeprincess.html



Må så gott

Camilla E Lindström

#11 - lady dahmer

nej nej Bambi - risken för PSD MINSKAR om man samsover!

#12 - Linda

Vi ställde vår dotters spjälsäng kloss intill vår säng och tog bort ena långsidan. Sedan la jag ett lakan under hennes madrass som gick in under vår madrass, bara för att förhindra att det skulle glipa mellan sängarna. Funkande super med nattammningen på så sätt.

/Linda

#13 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Här har det också samsovits och jag hade inte kunnat tänka mig att ha det på något annat sätt. Jag tror verkligen att risken att man ska rulla på sitt barn är minimal om man inte är sjuk, påverkad av narkotika/alkohol/läkemedel etc. Jag hade sovit betydligt sämre om de sovit i egen säng (försökte med första barnet) och säkert varit tvungen att vara uppe och kolla en gång i kvarten. Med bebisen i samma säng har jag haft koll, sluppit gå upp för att amma/lägga tillbaka efter amningen och fått betydligt färre uppvaknanden. Yngsta V (lika gammal som Z) sover fortfarande i vår säng.

#14 - Mollie

samsovning. inget snack om saken för våran del. Kolla i Amelia baby, där har det ett stort reportage om just olika sätt att sova.... kram

#15 - Anna bantar snabbt

Jag älskar att samsova med mina barn. så smidigt när man ammar, det är bara att slänga fram ett bröst och sova vidare. Underbart!