Snart dags att bjuda på adventsfika? (Det är ju första advent om en vecka!!) Varför inte bjuda på julens tre smaker: pepparkaka, saffran och glögg i alla favoritbakverk: kladdkakan!
Dom är väldigt enkla att göra och gör adventsfikan lite roligare! Dom var populära här hemma hos oss kan jag säga! ;)
Min personliga favorit är nog kladdpepparkakan men samtidigt så gör sig glöggrädden så bra tillsammans med den lite mildare saffranskladdkakan!
Kladdpepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
3. Vänd ner smöret. Häll smeten i en rund form med avtagbarform. Grädda kladdpepparkakan i mitten av ugnen ca 9-10 minuter. Låt svalna. Sikta över kakao vid servering och servera med glöggrädde.
Saffranskladdkaka
100 g smör
100 g vit choklad
0,5 g saffran
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret och smält sedan ned chokladen i bitar. Ha sedan i saffranen.
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ned vaniljsocker och mjöl. Häll i smör- och chokladblandningen. 3. Rör om och häll ned i lätt smörad form med avtagbara kanter. Grädda i ca 10-12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.
Glöggrädde
Jag hade i 1 msk glögg per dl grädde och tyckte att det blev lagom smak, men självklart går det att anpassa efter hur mycket glögg man vill att grädden ska smaka!
Det är bäst att vispa enbart grädden först och sedan ha i glöggen när grädden börjar bli lite hårdare.
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av dessa underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det :)