bambi

Kanelbullar med vaniljkräm i långpanna

Bullar med extra allt - fyllning, vaniljkräm och glasyr.

Sambons tur att ha med sig fika till jobbet så då tog jag och bakade dessa gudomliga kanelbullar i långpanna! Det doftar kanelbullar i hela lägenheten nu... jag bara njuter! 

Ett tips - alltid när jag bakar så tar jag fram smöret först. Det brukar vara lättare att arbeta med om det är rumsvarmt.



ca 20 st.

3 ½ tsk kadremummakärnor
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ mdk vatten till penslingen

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

1. Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
3. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
5. Vetedeg: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.
6. Tillsätt kardemumma, socker, alt och smör. Blanda i mjölet.
7. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt msidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 min.
8. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 35 x 45 cm. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor.
9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca ½ cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.
10. När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner spruten till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.
13. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.
14. Blanda ägg och vatnne till penslingen. Pensa på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.
15. Blanda florsocker och vatten till glasyren.
16. Ringla över glasyren och pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.

 

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av dessa underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

#1 - Hallontuva

Som vanligt ser det gudomligt gott ut!

#2 - Madeleine

Åh gud det där såg ju himmelskt gott ut! :O Jättebra recept! :) Jättefin blogg har du också:) kram

#3 - Anonym

Oh, är det receptet som var med i senaste buffé?? Funderade lääänge på att göra det.. så länge att jag inte gjort det ännu... katastrof. Men det ser riktigt smarrigt ut! :D

#4 - Tofva. MajBebis

Det var jag som skrev kommentaren ovan.. Oopsi.

#5 - Mira

Hej hej!

Kul att du oxå gör 30dagars listan. =) Jag är inne på dag 12 idag.

Såg att du oxå hållt på med Cambridge! Jag kör för fullt, massa kilon att gå ned. Men det har gått bra -11 kg på typ 6 veckor. (sen har jag ätit, gått upp, kört igen.. men nu kör jag!)

Har du nåt bra tips?



Ha en fin kväll/ Mira

#6 - Linda Andersson

Det där såg ju helt underbart gott ut!!! Måste jag prova någon gång!

#7 - My

Mums och tack för tips! :)

#8 - Sabina

gud va gott det ser ut!

#9 - Lilou

Ser så gott ut!

#10 - a-k

du gör så otroligt förföriska bakverk.. M M M =)

barnen växer och mår bra ser jag, härligt,

lycka till på sjukhuset snart ! Kram :)

#11 - Ulrika

Så jädrans gott!!!

#12 - Anonym

Ser gott ut, men jag ska INTE göra det. Behöver allt annat än mer gottis och snart är det jul!



#13 - Humle

Måste testas! :D

#14 - Anna

Åh det ser verkligen jättegott ut! :)