bambi

Ledsna Leah


Det är så jobbigt när dom små inte kan berätta vad som är fel och dom bara är ledsna och gråter och man vet inte vad man ska göra. Men jag tror faktiskt att jag vet varför Leah är så ledsen. För sitter nämligen och trycker och det kommer inget i blöjan  :(

Leah har varit hård i magen nu i några dagar så hon fick katrinplommon som mellanmål två dagar på raken och då släppte det. Igår så fick hon inte det, så nu är hon hård igen. Stackarn.

Men problemet tror jag är att hon inte vill dricka vatten! Nu så ammar jag bara henne en gång per dag, sen äter hon gröt, mat-puré, frukt-puré och sen en flaska välling på kvällen. Jag försöker få i henne lite vatten till lunchen och mellanmålen, men det går bara inte! Så inte undra på att hon blir förstoppad!

Ska man fortsätta med katrinplommon varje dag tills hon lär sig att dricka vatten? Några tips?
#1 - therese

Been there done that, med vår store son. En ganska smidig variant är att till måltiden ge päronjuicen eller druvsaften som t.ex. semper har eftersom båda dessa gör magen lösare(framförallt druvjuicen). Flesta barn gillar ju det lite sötare vilket dessa är. Efterhand som man ser att de dricker så kan man enkelt späda ut tills man kan övergå till bara vatten om man vill.

Hoppas ni fixar det!

#2 - Jane

Ja, det är så hemskt när man inte riktigt vet vad de vill. Har en tvåmånaders med magknip (dock handlar det om magen full av pruttar). Så hemskt att inte kunna göra så mycket åt det :(

#3 - Mrs_A

Ett tips som kanske inte är så vanligt, men som använts av mina mamma och hennes generation är att man ger dem en liten tesked olivolja, detta sätter tydligen igång magen och gör det enklare för dem att bajsa.



Jag testade det en gång och det fungerade. Men min tjej har inte haft några problem med magen så ofta, men det kommer väl säkert nu när hon börjar äta lite.



Hoppas det går bra!

#4 - Mrs_A

Och på tal om olivolja, det sägs att man kan smörja in lilla rumphålet med lite olivolja så hjälper det :) Man kan använda en liten bomullspinne, men väldigt viktigt att poängtera att man ej ska trycka in den..

#5 - Jessica - bymom.se - illustrationer som är överförbara till textil

Det där problemet hade jag med min äldsta tjej, jag hade ingen bättre lösningen än att amma efter måltiderna tills hon började gilla vatten. Och så köpte vi något på Apoteket som förebygger hård mage, kommer dock inte ihåg vad det hette men fråga där eller på BVC.



Min minsta tjej är tvärtom, ä l s k a r vatten. Så häftigt att de är så olika :-)

#6 - Emelie

Prova om hon vill dricka lite välling till maten istället för vatten?

#7 - En pojkmammas vardag ♥

Ge henne pärondryck. Päron är jätte bra mot tröga magar :)

#8 - karro

min lille vägrar också vatten, men jag brukar ge honom lite ersättning att dricka till maten, men det kanske du inte har hemma eftersom du har ammat..



annars tror jag det inte är någon fara med katrinplommonen, det ger jag också ganska mycket av i perioder då han är lite hård. päronmos ska ju också vara lösande om du inte vill ge henne sött att dricka, plus att det kan vara kul att variera lite mellan plommon och päron i så fall.

#9 - Rockabillan

Som nån annan nämnde, hon tar inte ersättning då? Det är inte lika "stoppande" som välling.

#10 - Tankgirrl

Små små bitar av gurka kanske funkar? Det innehåller ju mycket vatten :)

testa att ge vatten på sked? Häll från flaskan/pipmuggen på skeden så hon ser det så kanske hon smakar och faktiskt tycker det är gott! Min dotter drack bara rumstempererat vatten i början så vi fyllde en tillbringare på kvällen så hade vi den dagen efter.



Hoppas det löser sig!

#11 - malin

Drt funkar bättre när jag ger vatten i flaska i stället för mugg, de känner igen sig. Men det har du säkert testat.

#12 - Karin

Saft är inte fel! Vätskan är det viktiga. Lite socker gör inget en sådan gång.

#13 - Viola

Jag har inte haft så mycket sådana problem med mina barn (än) men både gröt, puréer och välling är ju ganska kraftig mat för en sex månaders, särskilt om det är flera mål per dag. Kanske kan hon dricka ersättning något av målen om hon tycker om det? :)

#14 - Marie

Tillsätt 1 tsk rapsolja i maten och vällingen. Jättenyttigt och smakar inget, till skillnad från olivolja.

Smörjer tarmarna och gör det lättare att bajsa. Fick tipset från BVC.

#15 - elise

Messmör och katrinplommon är riktigt bra för hårda magar. Puréer innehåller mycket vatten- det är bra! Fortsätt truga med vatten, kanske osötade fruktdrycker. Ge ingen banan eller blåbär- det är stoppande! Lycka till

#16 - Erika

Olja i maten är bra, sen ge henne henne vatten på sked istället för att dricka d ur flaska. funkar d inte, ge henne smaksatt vatten. späd lite juice, eller sempers barndrycker med vatten å ge på sked. Men katrinplommon till maten e ju kanon!

#17 - Linda

messmör i vällingen körde vi med! Funkar jättebra mot tröga magar!

#18 - Josefine

vi kör rapsolja i ersättningen till Stella, hennes mage blev som en klocka efter det...

#19 - Linda

Har samma problem, Bambi. Ger rapsolja i allt (ersättning, gröt & puré) och plommon får hon minst varannan dag, men hon är ändå hård. Ska testa att ge henne pärondryck att dricka också...

#20 - Frida

Såg att andra skrivit det, men testa matolja eller olivolja :)

#21 - Molly-Marie

Messmör i vällingen (låter läbbigt), men fungerar fantastiskt på tröga bebismagar!

Barnen gillar det eftersom messmör smakar sött så det brukar inte vara något problem att få i dem vällingen. Ta ca 1-2 matskedar i en stor vällingflaska.



Lycka till!

#22 - Cissi

Hälla i lite lite saft i vattnet så det ger lite smak? Visst kanske inte så bra att ge småttingarna det i början men bättre det än att dom inte får i sig något alls!



Det har funkat på mitt lilla syskonbarn här hemma iallafall.



Kram!

#23 - Alexandra

Orkar inte plöja igenom alla kommentarer så med risk att någon annan skrivit samma så :P



Finns ju äppeldryck bland barnmaten utan massa socker & sånt som man kan ge från 4 mån , provat det ?

Finns ju även katrinplommon/äpplejucie som alternativ där så kanske magen sätter fart lite extra :)

#24 - Karolin

Ge inte kallt vatten, brukar vara lättare för barn att lära sig tycka om de då. Annars ge de genom medicin spruta i början. Lycka till.

#25 - Jyoti

Hejsan, både min stora tjej och min lilla 2 månaders har/har haft problem med sina magar. Messmör i vällingen funkar jättebra, katrinplommonpuré i gröten går bra (fortsätt med katrinplommonen om du känner att det funkar!), testa att ge vatten i vällingflaskan troligtvis kommer hon att börja dricka så småningom. Vi ger den lilla Semper Bifidus som man kan köpa på apoteket (modersmjölksersättning).

Lycka till!

#26 - Anna

Såg att någon nämnde att ersättning skulle vara bättre än välling! Kan absolut inte hålla med. Har gett min lilla dotter mycket ersättning då hon hade svårt att komma igång i början att amma p g a att hon var prematur (-2 mån). Detta orsakade väldiga magproblem och var känt av BVC att ersättning är väldigt stoppande. Så ge henne inte det för att hon är hård i magen! Päron, katrinplommon, olivolja - håller med om detta. Om man har problem med gaser ska man dock undvika katrinplommon.

#27 - Trulsa

Hur kommer det sig att du valt att fasa över helt till vanlig mat och inte kompletterar med ersättning till henne?? Det rekommenderas ju till och med att man tilläggsmatar med ersättning när man slutar amma tidigt som du har gjort...

#28 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

Trulsa Min BVC-sköterska har sagt att gröt och välling motsvarar ersättning, fast det är en annan konsistens bara. Så därför har jag kört på det. Men jag ska prata mer med henne om det idag!

#29 - Trulsa

Jag måste få ifrågasätta det faktiskt och håller verkligen inte med din BVC Sköterska ;) Vill du kan jag absolut leta fram vetenskapligt bevisade saker som stödjer det jag hävdar men länkar i stället till ett annat blogginlägg som jag tycker sammanfattar det hela jättebra. Känn inte att jag kritiserar dig bara, det är inte menat som någon slags påhopp, sånt här engagerar mig helt enkelt en hel del ;)



http://beckahbitch.blogg.se/2010/february/ersattning-ar-alltid-ersattning.html

#30 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

Trulsa Det var ändå en läkare och en BVC-sköterska (som har många års erfarenhet och skriver för en av landets största föräldratidningar i deras frågespalt) som var samstämmiga så det känns som att jag kan lita på deras råd.



Det verkar också som på BeckaH att det gäller när bebisen bara äter några teskedar som hon menar att man ska lägga till amning/ersättning och nu äter Leah hela burkar och hela portioner så hon får ju i sig all näring hon behöver det är bara vätskan som skulle kunna vara lite mer.



Och tack för att du engagerar dig :)