bambi

Jag ska rösta på...

Det var roligt att se vilket parti ni trodde att jag skulle rösta på. Så här såg resultatet ut (nästan 200 utav er röstade, va kul!):

Jag har inte tänkt propagera för det partiet jag ska rösta för eftersom jag är inte direkt trogen partiet. Tidigare år så har jag röstat på Miljöpartiet och Moderaterna, men i år kommer jag att lägga min röst på Folkpartiet. Så ni var ju inte helt ute och cyklade  ;)

Detta är det enda inlägget som jag tänker skriva om partipolitik. Men jag tänker rösta på Folkpartiet för att:

* Dom vill att äldre ska ha rätt att bo tillsammans även om den ena behöver bo på ett äldreboende. Känns som ett självklarhet för mig.

* Deras jämställdhetspolitik är precis vad jag tänker mig behövs, att sträva efter en jämnare fördelning av föräldraförsäkring och ledighet när barnen är sjuka.

* RUT-avdraget ska vara kvar. Det är jag helt klart för, det skapar jobb och framförallt vita jobb.

* Lärlingsjobb är något jag tror på. Skola är inte något som passar alla utan vissa passar bättre att direkt hoppa in i arbetslivet och lära sig yrket på det sättet.

* Betyg från årskurs 6. Jag är själv uppvuxen med betyg ända från första klass (när jag gick i skolan i USA) och jag tycker att det är bra med betyg tidigt för att kunna upptäcka var man behöver lägga extra resurser.



Så nu vet ni  :)


Jag kan tipsa er om valpejl, en sida där man kan göra ett test för att se vilket parti som mest stämmer överens med ens åsikter och värderingar.

#1 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag gissade på folkpartiet! :P



Jag gillar inte rut-avdraget, jag tycker inte att våra skattepengar ska gå till lyxkonsumtion när det fanns bättre saker att lägga pengarna på.



Folkpartiet har sina ljusa stunder men jag skulle aldrig rösta på dem för dem är kompisar med moderaterna och kristdemokraterna :P

#2 - En annan mamma

Andra synvinklar:



Rut-avdraget skapar lågavlönade jobb åt framför allt kvinnor som i sin tur får slita som djur när de kommer hem hos sig själva. För själva skulle de aldrig ha möjlighet att anlita den hjälpen. Det ökar enbart segregeringen i samhället och gör ytterligare att rika (är själv högavlönad med skulle aldrig, aldrig anlita städhjälp som SKATTE-subventioneras!)



Betyg? De barn som inte kan prestera, de är många! De hamnar ännu längre ner och tappar tron på sig själva. De kanske har missbrukande föräldrar hemma, ingen som stöttar dem, de kanske har funktionshinder, (de har samma betygssystem som "elit-eleverna").



Militärskola gynnar ingen.



En annan input. Man ska nog fundera på att man någon gång kan bli sjuk. Alla har inte råd att ha privata sjukförsäkringar. Då är det kört.



Lite att fundera på bara...



#3 - Linda Andersson

Vad duktig jag känner mig som trodde rätt om vilket parti du skulle rösta på :-).

#4 - Annica

ytterligare en synvinkel. ..

Vad är det för fel med att man startar städfirma eller arbetar som städare. Vad är det för fult med att utföra tjänster åt andra? Lever vi inte i ett tjänstesamhälle bla? Jag har anlitat snickare... är det också fel?

Nu vet jag inte riktigt vad en städare tjänar i månaden men visst finns det skillnader i löner beroende på vad man arbetar med. Det går ju inte komma ifrån o är också rimligt tycker jag. Hellre vita löner o arbete o trygghet än tvärtom.

Jag har svårt att förstå resonemanget att det är negativt att arbeta som städare, snacka om att nedvärdera ett arbete/yrke!

#5 - Annica

jo jag glömde. Jag har cancerdiagnos o har inte tecknat någon dyr försäkring. Det är inte kört. Har fått mycket bra hjälp av sjukvården utan att vända mig till privat sjukvårt o lägger inte ut mer än 1800kr per år på receptbelagda mediciner, resten går staten in o subventionerar. Ja jag har ytterligare konstnader med resor till sjukhus mm o förlorad arbetsinkomst. Ja det tar på ekonomin! Självklart hade det varit bra med en försäkring så man fått lite extra pengar, men det behöver verkligen inte vara kört för att man inte har tecknat en försäkring.

#6 - Anna Svensson Crona

Annica

Det är inte fel på städerskan. Vad skulle sjukvården vara utan dem tiex. Men att subventionera det, det är det som är fel. Lägg då hellre pengarna på skola, vård o omsorg.

#7 - Marie

Men har ni inte läst tidningen de sista dagarna, RUT-avdraget kostar inget för det ger lika mycket skatt till staten genom vita jobb, som det kostar. Själv är det M som gäller.

#8 - Jossan

Och lärlingsanställningar har ingenting med lärlingsutbildningen att göra utan är bara ett fint ord för att förlänga provanställningen till 1½ år och tillåta företag att avsluta ungdomars anställning när som helst under de arton månaderna utan att behöva ange en orsak. Dessutom kommer ungdomarna att få lägre löner. Antagligen den största försämring av anställningstryggheten vi har sett i modern tid.

#9 - En annan mamma

Jag nedvärderar verkligen inte städjobb, jag tycker dock inte de ska skattesubvetiontioneras. Varför ska då inte andra yrken subventioneras? Det beror ju på att högavlönade vill kunna arbeta heltid och leja bort hemmajobb och sedan DRA av det på skatten. De som ska få dra av det på skatten är ju sjuka, gamla och funktionshindrade men de har inte ens råd att anlita städhjälp trots rutavdrag pga deras låga löner/bidrag.



Det är "fult" att leva på bidrag. Men det är helt okej att samma pengar används till att städa med hemma hos rika.



DET är inte okej.



Apropå mediciner. Alla mediciner är INTE subventionerade. Min son har en sjukdom som är ovanlig och där 3 av hans 4 mediciner inte är subventionerade. Vi lägger tusentals kronor på det. Många säger -är det sant??? JA! Det är sant. Men det är mycket som är hysch hysch med när partierna ska framställa sig själva.



Man ska jobba. Man ska vara frisk (eller få en accepterad, vanlig sjukdom) , man ska inte ta emot bidrag.



Det är högerns politik och många har köpt den. Men om många år med den här politiken kommer fler att tycka att samhället är galet. För då kommer bara de som kan betala för sig att leva drägligt.



:(

#10 - A

folkpartiet verkar bra ju :')

tkr också det är bra med betyg

tidigt!

#11 - En annan mamma igen

(ber om ursäkt att jag stavade lite fel här och där)



Läste kommentaren om städ igen, eller hygientekniker som de är. Jag blir lite irriterad. För det MINSTA jag gör att att nedvärdera deras yrken. Har många i min närhet som arbetar som det. ALLA yrken behövs. ALLA yrken är lika mycket värda. Och visst måste det finnas löneskillnader, alla har olika utbildning med mera. Men man måste förstå att det inte på långa vägar är likhetstecken mellan att nedvärdera hygienteknikers arbete och skattesubventioner.

#12 - Sarah

Den dagen städaren själv har råd med städhjälp hos sig medans hennes/hans barn är på dagis/skola då är det okej med rut-avdrag. Eller så ska det inte finnas alls. Det är min åsikt.

#13 - Norea

Jag har en väninna som jobbar som städare på ett seniorboende och de utför även en del hemtjänst och även timstädning hos pensionärer. Många av dessa pensionärerna väljer timuppdrag, då det är billigare än hemtjänst där man inte kan betala per timme. De tar 150:-/timme och hemtjänsten debiterar högre och man kan inte välja endast några timmars hjälp då och då från hemtjänsten.

Så det är inte endast höginkomsttagare som anlitar dessa tjänsterna, vilket även jag trodde tidigare.



Min väninna tjänar ca 19000 i mån. Så om hon ville skulle även hon ha råd att anlita sina egna tjänster.

Många pensionärer är oroliga att RUT-avdraget ska försvinna. Jag var emot RUT-avdraget innan jag hörde det.

Jag har en granne som brutit båda handlederna och behövde hjälp i två veckor i en månad och två veckor i en annan månad av hemtjänsten då hon blev skadad i mitten av en månad. Hon skulle bli debiterad för två hela månader. Det gick inte välja mindre än det tydligen. Hon var tvungen att tacka nej till hjälp, då hon inte hade råd med det via hemtjänsten.

Så allt är inte så svart eller vitt som man tror. Hemtjänsten har sina brister och alla pensionärer som inte har stort behov av daglig hjälp har inte råd att anlita hemtjänsten pga av rigida regler.

Men jag kommer troligen inte rösta på alliansen ändå ,då jag tycker de gjort bort sig totalt , då de utförsäkrat många svårt sjuka,tex cancersjuka med cancer som ej går att bota och tycker de ska söka heltidsjobb via AF. Jag har en väninna som jobbar inom AF och det är många som inte ser annan utväg än att ta livet av sig och så får det inte gå till i Sverige att svårt sjuka känner sig så maktlösa och uppgivna att de ser det som enda lösningen.

#14 - Sara

Läs det här:



http://omjaghar.blogspot.com/2010/09/det-privata-ar-politiskt.html



(Och du som är lärare borde veta att betyg inte är det enda sättet att "ha koll" på elever och hur de ligger till eller vad de behöver. Jag är själv lärare och tycker att det är ett så förenklat resonemang att det är löjligt. Dessvärre är det många som går på det.)

#15 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Sara Självklart så är inte betyg det enda sättet att ha koll. Men som lärare på gymnasiet så ser jag varje dag elever med svårigheter som skolan borde ha gjort något åt långt tidigare. Elever som knappt kan säga ett ord engelska trots att dom har haft ämnet i många år. Jag tror att det skulle blir så mycket tydligare med betyg.

Den erfarenheten jag har av betyg (både som barn i USA och nu som lärare) är att det är bra. Det är peppande och ger en bra fingervisning för föräldrar.



Norea Tack för att du delar med dig! Jag anser också att RUT inte bara gynnar dom rika. Många småbarnsföräldrar (som vi) har haft möjlighet att använda oss utav det och speciellt när jag var sjukskriven under graviditeten så var det guldvärt!!



Jossan Som ung så måste man börja nerifrån och arbeta sig uppåt (nu låter jag nästan som Bert, uha!). Om man arbetar hårt och sköter sig så får man behålla sitt jobb trots otrygga förhållanden, arbetsgivare vill ha duktiga medarbetare.

Jag jobbade i många många år som timanställd och var aldrig orolig över att jag inte skulle få jobba!

#16 - Mollie

Jag gissade helt fel :-)

Till anna mamma: saken är den gällande RUT avdraget, så kostar det inte staten pengar eftersom det gå jämnt ut. Jag tycker att det är värt att ha denna bransch, eftersom 10 000 människor hålls sysselsatta. De rödgröna tycker att det är bättre att skicka dessa direkt i arbetslöshet-dvs bidrag. Det är de rödgrönas politik. Diskussion är dessutom inte "rättvis" då man skattesubventioner det manliga ROT branschen. Vad är skillnaden?

Vi har hemfrid. Vi får hjälp att få städat och i bland även barnpassning-och vår hemfridare är en MAN!!!

#17 - Sara j

Jag ryser till lite av dessa lärlingsanställningar. Känns sjukt otryggt! Jag har haft en lärlingsutbildning nu i 2 år. Eftersom jag ska bli Glasmästare.

Så lärlingsplatser är absolut inget nytt påhitt, det har funnit länge. Och har alltid varit tillgängligt för de som inte vill "plugga". Man pluggar faktiskt, även om man är lärling.

Och sen så är det väl så, alla unga har väl låga löner!? Får ju snart ett psykbryt på björklund som vill halvera lönerna för de under 23. Det betyder alltså att en bygglärling ska få ca 45kr/h. SJUKT!



"Och lärlingsanställningar har ingenting med lärlingsutbildningen att göra utan är bara ett fint ord för att förlänga provanställningen till 1½ år och tillåta företag att avsluta ungdomars anställning när som helst under de arton månaderna utan att behöva ange en orsak. Dessutom kommer ungdomarna att få lägre löner. Antagligen den största försämring av anställningstryggheten vi har sett i modern tid." Tummen upp för den kommentaren!

#18 - LADY DAHMER

nej betyg vill jag inte ha. jag vill t.o.m ta bort betyg HELT i grundskolan.

#19 - Karolin

Jag blev faktiskt lite förvånad jag, men det är nog mest för att de flesta jag känner som antingen är lärare eller studerar till lärare (och det är rätt många, har en halv lärarutbildning bakom mig också) har blivit extremt besvikna på Björklunds skolpolitik de här åren. Många tycker att han förringar lärarnas pedagogiska kompetens och hans vägran att ta till sig ny forskning känns bakårsträvande. Visst, lärarlegitimation är verkligen jättebra, men det står ju alla partier bakom idag som tur är, och FP's utformning av dem tycker jag inte är den bästa.

#20 - Karolin

Tack för svaret! :-) Jag blev som sagt mest förvånad eftersom jag har en massa lärare och soon-to-be lärare runt mig som verkligen inte tål Björklund, och jag är ganska likadan jag med.



Ökad lärarbehörighet är jättebra, men FP har ju inte hårdare krav än andra partier på den frågan utan de står ungefär lika. Alla vill ha lärarlegitimation också.

Betyg är en fråga som är svår. Den forskning som finns (som du säkert känner till) tyder ju på att betyg i tidiga år stjälper snarare än hjälper. Om man väljer att tro på det eller inte är såklart en annan fråga.



Problemet jag ser med Björklund är att han helt enkelt inte lägger krut på de viktigaste frågorna för mig gällande skolan; Mer resurser, mindre klasser, fler lärare. Istället blir det en massa plåster på såren som kanske kan tillfälligt lindra symptomen, men det kommer inte fixa de bakomliggande orsakerna. Inte heller gillar jag att han flera gången kommit med uttalanden som bygger på felaktig statistik. Det känns inte värdigt en minister.

#21 - Karolin

Jag är övertygad om att du röstat rätt för dig :-)

Så länge det inte är SD så finns det inget "fel" i politik för mig, bara olika uppfattningar, och i min omgivning (som till nära nog 90% består av lärare/blivande lärare, socionomer och samhällsvetare) så är motståndet mot Björklund stort. Väldigt stort.



För mig väger det här tyngre än det andra svaret på brevet:

http://storstad.wordpress.com/2010/09/17/detta-har-regeringen-gjort-med-sjukforsakringen/

Det som har gjorts och sagts väger tyngre än viljan att rätta till det. Jag tror som sagt verkligen inte det var meningen, men när man gör stora reformer så behövs det mer tid och det är en förutsättning i vårt parlamentariska system att man tar till sig remissyttranden. I fallet sjukförsäkringen gjorde inte regeringen det utan genomförde ändå. Det skadar mitt förtroende.