bambi

Svar på frågestunden, del 5 - Personligt och jobb
Vad har du läst för några högre studier? Socialpsykologi, psykologi? Vad jobbar du med?
Jag är nyfiken på var du pluggade till lärare? Vilken inriktning (psykologi?) och specialisering läste du? Jag läste till lärare i Gbg men mot grundskolan och jobbar nu som klf för en f-1:a. Vad tyckte du om din lärarutbildning?
Jag har en gymnasielärarexamen med inriktningen Engelska och Psykologi. Jag har även läst genuskunskap, filosofi, gruppsykologi, sociologi och lite juridik på universitetsnivå utöver min examen.
Jag pluggade på Mälardalens Högskola och tyckte att min utbildning var okej. Jag saknade lite mer utbildning inom konflikthantering, mobbning  och retorik.

Vad är det bästa respektive sämsta med ditt arbete?
Hur ställer du dig till de nya betygsskalorna och Gy2011?
Det bästa måste vara alla underbara elever och friheten i att kunna bestämma över sin egen arbetsbelastning (man kan själv bestämma om man vill ha mycket rättningen en period och ltie slappare senare eller en jämnare belastning, t.ex.). Det sämsta är nog att man alltid förväntas vara på topp, pigg och glad och alltid orka med allt. Jag vågar inte uttrycka mig om Gy2011 eftersom jag känner att jag inte alls är så insatt i den.

Hur kom det säg att du ville bli lärare? (du kanske har berättat det, men jag har missat det i så fall)
När jag kom från USA så hade jag rätt så tråkig på engelskalektionerna. Jag fick agera extralärare och fick då och då till och med planera lektioner (detta var i 5:an), så det föll sig naturligt... kände mig van i den rollen.

Om du inte hade "blivit" lärare - vad hade du då haft som yrke?
Jag började faktiskt på sjuksköterskeprogrammet innan jag började plugga till lärare. Gick där 2-3 veckor men kände att det var helt fel för mig. Jag har även velat bli advokat och psykolog.

Jag undrar lite om din utbildning, var utbildade du dig och hur länge? Vet inte riktigt vad man kan fråga om den så det skulle vara kul om du berättade om din utbildning och om du känner att det är detta du vill jobba med livet ut eller hur du känner.
Se ovan, den var 5½ år lång. Ibland så känner jag att yrket verkligen passar mig men ibland känner jag att jag vill göra något annat. Jag har pratat mycket om att starta eget (vilket jag faktiskt har gjort nu!) eller utbilda mig till psykolog (det har jag och maken diskuterat rätt så mycket). Men vi får se, jag har alltid varit en väldigt driven och ambitiös människa så jag gillar att hitta på nya saker.

Jag läste om din uppväxt i USA och kom då att tänka på en sak: är du fortfarande amerikansk medborgare?
Nej, min mamma bytte mitt medborgarskap när vi flyttade hit men jag kan byta tillbaka om jag vill eftersom jag är född där.

Hur var din inställning till Sverige/svenskarna precis när du hade flyttat hit från USA? Vad var de största skillnaderna?
Jag hade ju varit här ett par gånger innan men mindes inte så mycket av landet. Jag kommer ihåg att jag pratade med en kompis i telefon och vi diskuterade att det fanns nog mycket choklad och godis i Sverige (tror att vi blandade ihop det med Schweiz) och det lät ju lite lockande. Men jag gillade verkligen inte kylan när vi flyttade hit!!

Din favoritmat? Favoritefterrätt/dessert?
Nachos. Kladdkaka/brownies, speciellt cookiebrownies!

Någon du skulle vilja byta liv med för en dag och varför?
Kanske min mamma, så kanske jag skulle kunna förstå mig på henne bättre?

Christine om FRÅGESTUND: <----- Får en goodiebag!
Om du fick vara med i halv åtta hos mig, vad skulle du bjuda på?
Antingen plankstek eller kyckling med balsamicosirap och getost. Till efterrätt Vanilj- och jordgubbspaj! Inga extravaganta saker så jag skulle aldrig ställa upp i det programmet.

Bor det någon känd person nära dig som du ofta stöter på?
Ja, Sussie (från Lili & Sussie) ser jag ofta. Josefin Crafoord har jag sett några gånger och Kishti (från Idol-juryn).

Planerar ni någon ny resa tillsammans med barnen längre fram?
Ja, vi ska faktiskt till Italien i september för att fira mina svärföräldrars 60-års dag (dom fyller båda 60 detta år). Då har dom planerat en fest på Italiens hälsporre och vi måste förstås åka dit då!

Hur tänker ni inför framtiden, kommer ni bo kvar i er lägenhet, flytta till större, eller hus kanske? Vad är det bästa respektive sämsta med att bo mitt i Stockholm? Har ni någon längtan till att bo i hus?
Jag älskar att bo mitt i Stockholm eftersom det är så nära till allt, det finns alltid nåt att göra och så är Stockholm så underbart vackert (speciellt på sommaren). Vi vill gärna fortsätta och bo centralt, men vi har pratat lite smått om att köpa ett litet hus (eller radhus) straxt utanför tullarna, typ Enskede eller Solna. Men det är dyrt och det kommer nog dröja många många år. Än så länge så får vi plats i vår 3:a på 89 kvm.

Jag undrar också vad du har för mål och drömmar om framtiden?
Jag vill fortsätta att resa mycket och kanske köpa ett litet hus någon gång i framtiden. En dröm är att få vara egen företagare på heltid, men jag vet inte riktigt med vad (har haft många olika drömmar, starta eget café, spa, osv osv).

Vilken är den bästa boken du har läst?
Det måste nog vara George Orwells 1984.

Har du upplevt något övernaturligt någon gång? Vad tycker du om "sånt" ? :)
Ja, när jag var tillsammans med min förra pojkvän (mellan 16-20 år) så hade hans mamma ett knackbord. Vi "pratade" med knackbordet några gånger och det var riktigt läskigt och oförklarligt! Men jag förstår att andra inte tror på sånt, men jag har alltid trott lite grann på andevärlden.

Eftersom du nu köpt en systemkamera, innebär det att du använt kompaktkamera till dina "gamla" bilder på bakverk osv? Det är ju underbara bilder, så jag skulle gärna vilja veta vilka inställningar du haft då?
När jag själv tar kort på mat ser det mer eller mindre hemskt ut.
Ja, det är en kompaktkamera (Casio Exilim) jag har använt tidigare. Jag har stängt av blixten och ändrat inställningen till inomhusljus (tungsten heter inställningen på min kamera). Men allra helst så ska det vara dagsljus, så oftast så tar jag kort på bakverken ute på balkongen. Sen så har jag försökt att komma riktigt riktigt nära och så tar jag kanske 15-20 bilder från lite olika vinklar. Man lär sig efter ett tag hur man ska vinkla kameran och hur nära man ska gå.

Då kan jag passa på att fråga här.. För snart två veckor sedan så delade du med dig av din topp 3 lista över tv-serier. Jag har för mig att du INTE gillade 2 1/2 män men finns det några fler serier som du har svårt för?
Sen är jag nyfiken på hur det gick med tvättmaskinen, vann du den?
Jag har lite svårt för krigsserier, sci-fi och vampyrserier. Jag vet inte hur det har gått med tvättmaskinen, har inte hört något så jag kanske borde maila och fråga?

#1 - APAN SATT I GRANEN | Gillar du skor? Då är vi två!

Vilka fina inlägg det blir med frågor och svar. impad Vad bra att du verkligen tar dig tid att svara. Jättekul att läsa.

#2 - Jenny Fridh

Craving Deluxe på den där jordgubbspajen nu må du tro!



Riktigt kul med frågestunden btw :)