bambi

Ett eget lego för tjejer


Hanna tipsade om denna artikel i Aftonbladet angående att lego ska lansera en helt ny serie lego som inriktar sig på tjejer - Lego Friends. Det har tagit dom fyra år att utveckla detta lego som då ska vara mer attraktivt för tjejer, som tydligen inte är så intresserade av lego.





Men jag förstår inte riktigt. Jag lekte med lego när jag var liten, alla mina vänner lekte med lego och i stort sett alla flickor som jag känner har lego. Så jag trodde att tjejer var intresserade av lego i nästan samma utsträckning som killar (trodde inte att det var så stor skillnad så att dom behövde lägga 270 miljoner för att marknadsföra detta "tjejlego").

Men det som gör mig mest förbryllad är att lego snarare förvärrar problemet. Istället för att göra det befintliga legot lite mer könsneutralt (för som det ser ut nu är ju alla legogubbar just "gubbar") så ska dom särskilja tjejer och killar ännu mer?

Men det kanske är ännu ett försäljningsknep. För om det finns ett "tjejlego" och ett "killego" så kan inte syskon leka med samma lego eller ärva det av varandra. Det måste köpas nytt hela tiden, lite så som med "pojkkläder" och "tjejkläder". Känns bara som billiga försäljningsknep för att vi ska köpa mer, men det läskiga är att vi verkar gå på det och svälja det med hull och hår....


P.S. När Zack fick syn på bilderna här ovanför på legot så sa han direkt att han ville ha det... så dom där fyra åren som dom la på att utveckla legot för TJEJER kanske var lite slöseri?
#1 - Nena

Sanslöst! Har de lagt fyra år på detta??? Tycker att de rdan salufört det här i många år. Dottern hade flera såna här tjejaktiga legokit, men vanligt lego också så klart!

Fast är inte problemet egentligen att lego så som vi hade när vi var små nästan försvunnit. Nu är det färdiga kit i olika teman och en hel del av det spontana byggandet har gått förlorat. jag minns att vi kunde samlas flera kompisar och så blandade vi allt vårt lego och satte igång att bygga hela städer. fats i och för sig har nog mina barn byggt ganska kreativt med sitt lego när de väl byggt enligt ritningen en gång!

En himla kul grej är att man kan skapa sina egena byggen på datorn, och sen beställa bitarna komplett med låda med egendesignad framsida.

#2 - Natali

Fast det här med genus, jag förstår att de tagit fram "tjej" lego. Min dotter har EXTREMT mycket lego efter sina äldre bröder, hon är inte ett dugg intresserad....varken av att bygga eller att leka med det man byggt. Men om hon hade rosa lego med "tjej" gubbar hade hon deifinitivt lekt. Just nu (hon är snart 5 år) leker hon med PetShop, Barbies och spelar mycket spel. Sina äldre bröders leksaker har hon alltid ratat....fast de stått i hennes rum alltid. Hon skulle alltså välja att önska sig lego om detta fanns på marknaden och blanda med det befintliga som vi redan har.

#3 - Sister Moonshine

Jag älskade traditionellt lego när jag var liten. Saknade inget rosa och tjejigt alls. Möjligen ville jag bara ha ÄNNU FLER bitar överhuvudtaget. Lego kittlar fantasin och bör inte ha färdiga bitar, tycker jag. Det ska vara klossar som kan bygga något, om någon förstår skillnaden.



Tack för din kommentar hos mig. Mitt svar är att hon såklart får lära sig att hon inte bara är fin, hon är också snäll med sin syster och sina vänner, hon är duktig på att städa sitt rum, bra på att färglägga sina bilder, bra på bokstäver, hon är artig och tackar, hon är rolig och stark och allt annat. Det är ju inte bara EN sak eller EN sida av en människa som räknas eller som ska uppmuntras. Om hon hellre hade gillar att snickra eller fiska eller göra äpplemos hade vi nog peppat henne om det också. Vad hon vill ska hon få höra och göra och att hon är älskad. Det är inte upp till oss släktingar eller andra vuxna i hennes omgivning att bestämma vad som får göra henne lycklig. Det bestämmer hon själv.



Kram/Åsa

#4 - J

Gud vilka nötter. Jag och mina syskon hade cafélego och tjejfigurer redan när vi växte upp för sådär 15-20 år sedan, fattar inte var det nya ligger förutom att de könar de så hårt då (till ingen nytta).

#5 - Anna, Gbg

Jag kan förstå att de utvecklar "tjejlego", de är ju dock ett vinstdrivande företag ;-) En av deras absolut största marknader är USA där de säljer för offantligt mycket pengar varje år. Genusdebatten som drivs här i Sverige har amerikanare ingen aning om (i princip). Jag tror säker att här i Sverige (och kanske övriga nordiska länder) så leker barn med Lego (oavsett kön) och vi tycker inte det är något speciellt med det. Men för att Lego ska kunna möta konkurensen i övriga Europa och Usa måste de driva denna inriktning för att kunna få en större försäljningspotential även hos tjejer. Inget konstigare än så :-)

#6 - Linda

Kan inflika att min yngsta fick lego i julklapp. Men när vi byggde ihop det så fann vi i alla fall två stycken "gubbfigurer" som var tjejer...

#7 - Karolina

Oj, va jag känner för att bojkotta lego ibland. Dom gör jättebra leksaker men.... Min dotter (11 år ) ville jättegärna ha en lego kalender i år precis som hon hade förra året och var jättenöjd med. Vi blev båda väldigt besvikna när vi såg att ingen av gubbarna i någon av legos kalendrar var tjejer i år så det blev ingen sådan. Jag kommer aldrig att köpa detta tjejlego men om dom börjar stoppa i lite fler tjejer i det vanliga legot så kan jag tänka mig att köpa.

#8 - Jennie

Ja, jösses! Alla sätt att sälja saker till föräldrar är bra, utom dom dåliga... Så trött!



Ha ett gott slut och ett gott nytt år!



kram

#9 - Pethra

Jag tror inte att det handlar om den svenska marknaden utan marknaden i andra länder där det fortfarande råder stor könsfördelning på leksaker. Men visst, det kan ju hända att det lanseras även i Sverige men här styr ju inköparna vad som skall säljas så förhoppningsvis hamnar det inte i sortimentet, om det gör det så gör man det enkelt för sig och låter bli att köpa det helt enkelt.

#10 - Annika - drömmen om 11 barn

Men JISSES! Vad är det här? Jag lekte med lego när jag var liten... jag lekte med tennsoldater, vapen och små krigsgubbar också iofs.

Men inte reflekterade jag över att det var "killigt" att leka med lego då. Är man intresserad så är man liksom, är man det inte så tror jag knappast att det går att "omvända" en flicka bara för att man skapar ett rosa set med lite borstar, handväskor och diamanter... typ!

Kan tillägga att Rasmus också skulle vilja ha det här. Han leker mycket med lego... och ÄLSKAR rosa! Alla tjejer är "mamma" så det här setet skulle han älska rakt igenom...



Nej jag säger som så många andra. Dumdristigt att försöka göra lego flickigt genom denna "idé", hade vart bra mycket smartare att kanske göra det redan befintliga lite mer könsneutralt (som du skrev i ditt inlägg) då om det är så viktigt liksom...

#11 - Anonym

Detta går säkert hem hos Många tjejer!!!!!

#12 - britta bloggar

Åh vad trött jag blir! Och vaddå tjejer vill inte leka med lego?! Kan inte några leksaker få vara likadana för tjejer och killar?!

#13 - Frida

Fattar inte heller. Jag och min syrra lekte med lego när vi var små. Vi lekte med lego tillsammans med våra vänner, minns att vi byggde stora borgar och sjörövar skepp. Så varför kan inte tjejer leka med det gamla vanliga?

#14 - tindra

Såg artikeln & tänkte på dig......Helt sjukt vad dem försöker "pränta" in på tjej & kill område gällande leksaker.. Jag visade Legon till & han sa -jag vill ha den! Alla barn älskar LEGO ju varför har dem lagt ner sån tid & massa miljoner på något sååå ONÖDIGT! förutom att det påverkar barns sätt att tänka på.....

#15 - Anonym

Lägga ner pengar? De lär tjäna massor!

#16 - Tess

Tycker också att det är löjligt och att det är ett försäljningsknep. Om en familj har två barn, ett av vardera kön, så innebär det att barnen inte kan dela lego utan måste ha sitt eget "speciella" (om familjen i fråga nu är en sådan som verkligen delar in barnen i kön...vilket tyvärr verkar vara en del när man kollar i lekparken). Jag älskade lego som barn. Det var favoritleksaken. Jag längtar tills Connor blir gammal nog för det så jag också kan bygga..hehe... Har börjat med Duplo iaf och det är riktigt skoj! Förstår inte varför de skulle behöva dela in det.

#17 - Marie S

Jag lekte inte med lego när jag var lite, jag lekte med mitt dockhus, dockor o barbie. Hade detta funnits när jag var liten hade jag säkert lekt med lego oxå. Vår son är en pojke som bara ÄLSKAR bilar o traktorer och har alltid gjort. Han älskar sitt lego oxå men han har inte lekt med dockor, fast han har haft tillgång till det. Däremot har vi en liten flicka som älskar ALLA leksaker spelar ingen roll om det är bilar eller lego eller dockor.

Mvh Marie

#18 - Anna

Åhh va fint! Det ska min lilla sessa få sen! Älskar ROSA och FLICKIGT till min dotter!

#19 - Jessica

Fast vad är det egentligen som är så fel med detta legot? Att det är tjejgubbar? Att det är rosa? Inga tuffa bilar? För jag menar det finns vä inget som säger att tjejer måste gilla bara detta eller att killar inte får gilla detta, det är ju bara fler saker till legovärlden....i min familj skule bara min son på 6 år uppskatta detta, min dotter på 3 år gillar mest bilar. Helt naturligt utan en massa konstlande med uppmuntran om de gillar "fel" saker. Jag tycker att medvetet uppmuntra sina barn att leka med vissa leksaker är lika fel oavsett om man följer samhällets oskrivna normer eller ej. Jag menar varför är det bra när zack gillar rosa men inte lika roligt när leah gör det? Säger inte det om något till barnen att det finns stor akönsskillnader?

#20 - lina

Nej visst kan det få finnas rosa lego, men när det bara är tjejjourer som säljs med detta legat och gubbar i lego med bilar och annat cementeras bara könsrollerna ännu mer.Kan man inte bara bredda det befintliga legof utan att dela upp det så här?

#21 - Jessica

Fats på ett cementerar vi vuxna "medvetna" könsrollerna genom att uppmärksamma detta så mycket. Jag var själv väldigt anti allt med könskodning när min son var mindre men jag insåg någonstans på vägen att kodningen fanns i mitt huvud men han som ju var den jag ville skulle få ett öppnare sinne hade redan det. När han var 4 visste han inte hur man såg om nån var en tjej eller en kille om han inte såg de nakna, han ifrågasätter själv vem som har bestämt att vissa färger ska tillhöra vissa kön och han älskar traditionellt flickiga saker men ingen har ngonsin uppmärksammat honom extra positivt för detta och det är det jag försöker få fram som farligt. Om man hela tiden berömmer pojkar som gillar rosa och tjejer som gillar "tuffa" saker riskerar man ju att skada barnen ännu mer än om de får lära sig samhällets löjliga könsroller som ju ändå tycker jag inte är så himla tydliga. Vi föräldrar befäster könsrollerna genom att göra en så stor sak av det. Så tycker jag.

Och legogubbarna har ju utvecklats mycket och är nu ninjor, harry potter, flickor, damer, gubbar, pojkar...ja allt. Vi säger ju till barnen att "tjejyrken" och "tjejsaker" är dåliga om man ska ta bort allt. Flickor som gillar sånt är dåliga....stärker nog INTE flickor i samhället.

#22 - Johanna K

Bra skrivet! Håller med dig om att det nog till stor del handlar om merförsäljning, för att tjejer inte skulle gilla lego.... nja. Jag har själv lekt massor med lego, mina systrar och många tjejkompisar likaså. Min dotter älskar sitt duplo (för liten för "små-lego" än). Möjligen är det så att tjejer och killar (OBS - enligt min egen erfarenhet, jag generaliserar inte) leker med lego på lite olika sätt. Jag själv och andra tjejer byggde ofta hus och lekte affär medan killkompisar byggde stora bilar och flygplan etc. Men vi använde ju samma legobitar även om resultatet blev olika.

#23 - Mamma Miaa

Det jag tycker är kul med detta är att lego nu sträcker sig till större intressegrupper, för just café är ju ingenting man hittat tidigare. Det verkar dock onödigt att lägga så mycket på att utveckla ett "tjejlego". It's all about the money.



Men varför måste dom ha annorlunda gubbar, det gör mig förbannad faktiskt, tycker gott och väl man kan ha dom vanliga och inte fan behövs det smalare gubbar. Bara för den saken tänkte jag INTE köpa detta lego till mitt barn!

#24 - Nina

Dummaste jag hört. Det jag tänkte först av allt var, leker inte tjejer med lego. Sen när? Aldrig hört det förut. Men kan hålla med dig att dem kunde ju fixa lite mera "tjejgubbar" i så fall.



Appropå något helt annat, något bra tips på nyårsdessert?



Krams

#25 - Johan

Nej, tjejer leker inte med Lego. Inte ens i närheten av samma utsträckning som pojkar gör. Och det har blivit sämre på senare år i och med Star Wars, NinjaGo, poliser och brandkår avrundat med byggarbetsplatser. Vet inte så många tjejer av idag som är intresserade av sådant. Eller kanske rättare sagt föräldrar som är intresserade av att köpa det till sina döttrar... Jobbar i en butik som säljer nästan uteslutande Lego och minst 80% av vår försäljning går till killar. Tragiskt men sant.



Vad gäller att tjejer inte tycker om minifigurer så är det inget som de plockat fram ur hatten utan det är ett av resultaten av den forskning man bedrivit. Att tjejer generellt sett inte alls tycker om den klassiska minifiguren slog ner som en bomb även hos Lego.



Fast å andra sidan var det kanske inte helt oväntat. För i början på nittiotalet så lanserade Lego två tjejteman. Det ena, paradisa, innehöll klassiska legofigurer och det släpptes set till det temat i fem år (1992-1997). Två år efter paradisa, 1994, lanserades Belville med dockor, och det utgår ur sortimentet först nu. sjutton år senare. En skillnad i livslängd som är svår att bortse ifrån. :/



Men det är förstås en stor besvikelse för alla oss som hoppades på en bättre könsfördelning bland minifigurerna.



Vad gäller seriens rosa-faktor så är den inte fullt så stor som Aftonbladet vill påskina. Det är en del sett som använder mycket rosa men annars så tycker jag att tyngdpunkten snarare lutar mot lila & turkos med rosa som accentfärg.

#26 - stina

Det är väl underbart att de tänker på tjejerna också :) Klart de vill tjäna pengar ... de är ett företag.... de vet nog vad de gör. Lego har funnits ett bra tag!!



Jag gillar att mina killar är intresserade av lego... gillar när bygger och bygger...

Om några fler tjejer blir intresserad av det för att det finns "tjejigt" lego--- Kanon!

Hängt en hel del i Spanien nu -- gilllart.... De verkar må bra fast de sätter på flickorna rosa och killarna är killiga :)

Kvinnorna klär sig fint... blir faktiskt inspirerad... ska nog köpa mig ett par fina högklackade...

Männen är fint klädda....



Måste fråga er som är insatta i frågan? Hur är det i resten av världen med dessa frågor? Tjejer... killar... leksaker... färger...



Jag har bestämt mig för att bli lite mer kvinnlig år 2012. :)



#27 - stina

Det är väl underbart att de tänker på tjejerna också :) Klart de vill tjäna pengar ... de är ett företag.... de vet nog vad de gör. Lego har funnits ett bra tag!!



Jag gillar att mina killar är intresserade av lego... gillar när bygger och bygger...

Om några fler tjejer blir intresserad av det för att det finns "tjejigt" lego--- Kanon!

Hängt en hel del i Spanien nu -- gilllart.... De verkar må bra fast de sätter på flickorna rosa och killarna är killiga :)

Kvinnorna klär sig fint... blir faktiskt inspirerad... ska nog köpa mig ett par fina högklackade...

Männen är fint klädda....



Måste fråga er som är insatta i frågan? Hur är det i resten av världen med dessa frågor? Tjejer... killar... leksaker... färger...



Jag har bestämt mig för att bli lite mer kvinnlig år 2012. :)



#28 - Andreas

Hej



Jag har funderat en hel del på det här med "Lego för tjejer".



Jag lekte själv otroligt mycket med lego i slutet av sjuttio-/början av åttiotalet, och allt mitt Lego finns kvar och står till mina två tjejers förfogande. Dock är deras intresse ganska svalt.



Äldre lego är i sin natur mer könsneutralt genom att det inte består av så många "custom" bitar. Man fick själv ha lite fantasi och bestämma vad en bit var för något. Det är inte "dagens barn" riktigt vana med. De "ser" inte att en liten röd 1x1 Legobit är en jordgubbskaramell. Men jag har märkt att när jag hjälper dem igång, så leker de rätt bra med Legot. Om man jämför mitt gamla kantiga Lego med mer färdiga-att-leka med leksaker som Littlest Pet Shop, My Little Pony osv, så gör dessa leksaker det mycket lättare för barnen att själva komma igång direkt med leken.



Jag märker att mina tjejer (4 och 6 år) är i stort sett helt ointresserade av själva "byggleken". Det de gillar mer är själva rolleken som tar vid när modellerna är färdigbyggda. Det här är ett problem som växt fram under lång tid genom att leksaker i större och större utsträckning är mer "färdiga" när man köper dem. Att få tjejer mer intresserade av bygglek är en aktuell fråga som jag vet finns med även på många förskolors agenda inför 2012.



Så för att summera mina tankar så förstår jag vad Lego försöker göra och jag gillar ambitionen; Lego mer tydligt paketerat för rollek, och med bygglek som en bonus. Och 100% kompatibelt med allt annat lego (som har varit problemet med t ex Belville och Scala). Dock tycker jag att själva utförandet är VÄL sockersött och gulligt.

#29 - Johan

Läsvärt, dock på engelska, om det här med Lego och tjejer:



http://thinkingbrickly.blogspot.com/2012/01/lego-gender-gap.html