bambi

Röd curry pasta
Efter en timmes teori på matlagninsgkursen så var det första vi fick laga var röd currypasta. Currypasta är grunden i många thai-maträtter så det är så otroligt användbart. Det finns ju att köpa färdigt och vi fick jämföra vår egna "hemmagjorda" currypasta med en köpt variant och man såg direkt en enorm färgskillnad och sen när man luktade på den köpta så luktade den inte mycket... medans den vi själva hade gjort var som en festival av dofter!
Det är nog ungefär som med pesto. Vi började göra vår egen pesto hemma för många år sen och sen dess så köper vi aldrig färdig pesto, det är verkligen milsvid skillnad på smaken! Så nu kommer det nog bli bara hemagjord currypasta i fortsättningen också  :)
Om man har svårt att hitta någon ingrediens så rekommenderas att man går till en asiatisk shop - där ska man kunna hitta det emsta (och billigt!).
Röd currypasta - blir 2 dl (räcker till ca 15 portioner)
1 msk korianderkärnor
2 msk kumminkärnor
1 msk svartpepparkorn
3 stjälkar citrongräs (man använder 2/3 av den tjockaste delen)
2,5 cm galangal rot
2 tsk kaffir lime skal
6 kaffir lime blad
½ röd lök
10 vitlöksklyftor
4 koriander rötter (som man kan få från färsk koriander i kruka)
10 stora torkade chilifrukter (som är urkärnade och har legat i vattenbad i 30 min, krama sen ur vattnet)
24 små torkade chilifrukter (även kallade birds eye chili)
2 tsk räkpasta
1. Bryn koriander, kummin och svartpeppar i en torr panna (ingen olja!), börja med dom största (vilket oftast är svartpepparkornen) och ha i pannan efter storleksordning. Stek tills du känner att dofterna kommer fram (ca 2-3 minuter).
2. Stöt kryddorna i en stor mortel tills dom blir ett fint puder. Ha i resterande ingredienser, lite åt gången i den ordningen dom står listade. Bulta ihop allt tills det blir en len pasta (tar ca 30 min. så det blir ett riktigt gympass - om man är lat så kan man använda en matberedare men då kan man behöva tillsätta lite olja).
Man kan lätt frysa curry pasta (gärna i mindre portioner) och då håller det i 6 månader i frysen - annars är det en vecka i kylen.
Godaste röd curry såsen
2-3 msk olja
2-3 msk röd curry pasta
2 dl kokosmjölk
1 msk socker
2 msk soja
3 msk tamarindsås
4 kaffir lime leaves, finhackade
1. Ha i olja och currypasta i en kastrull. Rör runt tills du känner att dofterna sprider sig (ca 30 sek).
2. Ha i ca 1/3 av kokosmjölken och låt sjuda tills det tjocknar. Upprepa två gånger till med resterande av kokosmjölken.
3. Tillsätt socker, soja och tamarindsås. Sjud i ytterligare 2-3 minuter. Smaka av och justera med mer sött, surt eller salt om det behövs.
Håll utkik för jag kommer även att publicera recept på annan thaimat och andra sorters currypasta! Så prenumerera gärna på bloggen (om du inte redan gör det) så att du inte missar något smaskigt recept!
Efter en timmes teori på matlagninsgkursen så var det första vi fick laga var röd currypasta. Currypasta är grunden i många thai-maträtter så det är så otroligt användbart. Det finns ju att köpa färdigt och vi fick jämföra vår egna "hemmagjorda" currypasta med en köpt variant och man såg direkt en enorm färgskillnad och sen när man luktade på den köpta så luktade den inte mycket... medans den vi själva hade gjort var som en festival av dofter!

Det är nog ungefär som med pesto. Vi började göra vår egen pesto hemma för många år sen och sen dess så köper vi aldrig färdig pesto, det är verkligen milsvid skillnad på smaken! Så nu kommer det nog bli bara hemagjord currypasta i fortsättningen också  :)

Om man har svårt att hitta någon ingrediens så rekommenderas att man går till en asiatisk shop - där ska man kunna hitta det emsta (och billigt!).

Grunderna i all thaimat (och antagligen därför allt är så gott) är dom tre S:en - söt, salt och surt. Det går även att överföra detta på annan sorts mat, men det gäller att hitta en balans på dom tre S:en! Kom ihåg det!!


Röd currypasta
- blir 2 dl (räcker till ca 15 portioner)

1 msk korianderkärnor
2 msk kumminkärnor
1 msk svartpepparkorn
3 stjälkar citrongräs (man använder 2/3 av den tjockaste delen)
2,5 cm galangal rot
2 tsk kaffir lime skal
6 kaffir lime blad
½ röd lök
10 vitlöksklyftor
4 koriander rötter (som man kan få från färsk koriander i kruka)
10 stora torkade chilifrukter (som är urkärnade och har legat i vattenbad i 30 min, krama sen ur vattnet)
24 små torkade chilifrukter (även kallade birds eye chili)
2 tsk räkpasta

1. Bryn koriander, kummin och svartpeppar i en torr panna (ingen olja!), börja med dom största (vilket oftast är svartpepparkornen) och ha i pannan efter storleksordning. Stek tills du känner att dofterna kommer fram (ca 2-3 minuter).
2. Stöt kryddorna i en stor mortel tills dom blir ett fint puder. Ha i resterande ingredienser, lite åt gången i den ordningen dom står listade. Bulta ihop allt tills det blir en len pasta (tar ca 30 min. så det blir ett riktigt gympass - om man är lat så kan man använda en matberedare men då kan man behöva tillsätta lite olja).
Man kan lätt frysa curry pasta (gärna i mindre portioner) och då håller det i 6 månader i frysen - annars är det en vecka i kylen.


Godaste röd curry såsen
2-3 msk olja
2-3 msk röd curry pasta
2 dl kokosmjölk
1 msk socker
2 msk soja
3 msk tamarindsås
4 kaffir lime leaves, finhackade

1. Ha i olja och currypasta i en kastrull. Rör runt tills du känner att dofterna sprider sig (ca 30 sek).
2. Ha i ca 1/3 av kokosmjölken och låt sjuda tills det tjocknar. Upprepa två gånger till med resterande av kokosmjölken.
3. Tillsätt socker, soja och tamarindsås. Sjud i ytterligare 2-3 minuter. Smaka av och justera med mer sött, surt eller salt om det behövs.

Håll utkik för jag kommer även att publicera recept på annan thaimat och andra sorters currypasta! Så prenumerera gärna på bloggen (om du inte redan gör det) så att du inte missar något smaskigt recept! Och gilla gärna på Bloglovin´så att fler får ta del av detta underbara recept!
#1 - Natali

Ser helt fantastiskt ut!!!