bambi

Allt för en spännande Facebook statusrad
Jag läste en artikel i DN imorse om en man och hans fru som stannade till och hjälpte till vid en lastbilsolycka. Hurra för dom! Ja, jag säger "hurra" för det är verkligen ingen självklarhet att man stannar till och hjälper till längre. Istället så stannar man till och filmar eller fotar. Ja, ni läste rätt! Folk stannade till och filmade olyckan och höll upp sina iPhones och fotade!!

Har Sverige blivit så Facebook och bloggberoende att man måste fota varenda grej man ser - till och med en allvarlig bilolycka??? Där går verkligen min gräns! Nog för att jag kan fota en hel del saker, men inte någon som är skadad och som behöver hjälp!! Det verkar som om The Bystander Effect har gått ett steg längre...

Det läskiga var att det var flera barnfamiljer som gjorde detta. Vad lär man sina barn? Jo, att istället för att hjälpa till så ska man stanna till och fota så att man har en spännande nyhet att lägga ut på sin Facebook.

För ca två veckor sen så låg det en man på marken inte så långt ifrån vårt hus. Det stod två stycken vid honom redan men jag frågade ändå om dom behövde hjälp och om dom hade ringt efter ambulans. Det hade dom, så jag kände att jag kunde gå hem. Men det var många som bara gick förbi. Jag kände att det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite... dom som stod där kanske inte visste vad dom skulle göra? Många blir handlingsförlamade i såna situationer så även om det ser ut som om det är folk där så är det inte säkert att dom gör något.
#1 - Maria

Vilket klokt och bra inlägg! Jag kan skriva under på varenda stavelse. Jag skulle hellre ingripa än att leva med mig själv om jag visste att jag kunde gjort någon skillnad för någon annan.

#2 - Malin

Tyvärr uppmuntras detta av medier, som efterfrågar mms-bilder mm från saker som händer.

#3 - Syster Y

Jättebra att du uppmärksammar detta. Väldigt bra skrivet!

#4 - Lisen

Det är skrämmande! Vart är vi på väg om folk stannar och tar kort när andra behöver hjälp?



Tack för en bra blogg! Jag är helt beroende av den :-)

#5 - Linnea

Verklighetsfrånvända kanske. Lite mer mindfulness skulle nog inte skada.

#6 - Maja

Jag tror inte det där med bystander är någon ny grej. Det har ju folk "njutit" av att vara i alla tider (hängningar, häxbål etc) Det nya är bara att det finns medel att fota och lägga ut så att andra också kan vara bystander fast ändå inte.

#7 - Paul

Folk börjar kliva ur verkligheten och in i internet... för att kunna välja bort det jobbiga.



Ser man en olycka genom kameran kan man släppa det lättare, låtsas som att det aldrig hänt.