bambi

Den onödiga mannen


DN startade idag en väldigt intressant artikelserie om mansrollen. Den heter Mannen - vinnare eller förlorare?

Jag förstår att män har svårt att hitta sin nya roll i samhället. Dom hamnar lite i kläm och ska på något vis tillgodo se båda sidorna. Dom ska vara tuffa och macho och kunna försvara sin familj men samtidigt vara känslosamma och gulla med bebisar. Många män har svårt att kombinera dessa två ytterligheter och kan känna sig väldigt överflödiga och onödiga, speciellt när dom bildar familj.

Artikelförfattaren Erik Helmersson berättar om sina egna erfareheter om hur kvinnor förändras när dom skaffar familj. Det är som om dom går in igenom en dörr, in går värsta partypinglan och ut kommer en projektledare och familjens överhuvud. Mannen går inte alls genom samma dörr och kan lätt känna "var får jag plats?".

Genusforskaren Niclas Järvklo säger att inom maskulinitetsforskningen så finns det ett begrepp som beskriver detta - "kvinnlig modellmakt". Det betyder att kvinnor har ett kunskapsövertag i familjearbetet. Vi kvinnor har tränat på att ha familj ända sen vi fick vår första docka, medans männen känner sig mer osäkra och då utnyttjar vi detta och utser oss själva till familjens projektledare. Istället måste vi låta männen få en chans i att ta för sig mer och också bli projektledare, köpa barnkläder, boka semester och bestämma vilken färg det ska vara i det nya rummet.


Mycket intressant läsning som väckte en massa tankar och imorgon handlar det om mannen som sexobjekt.
#1 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Jag ska inte sticka under stol med att jag är den som bestämmer (mest) här hemma. Men vi pratade om detta för några dagar sen (ovetandes om DN och deras serier) och då talade vi om detta med att jag är den som spenderar mest tid hemma. Inte nog med att jag burit större delen av föräldraledigheten (det är ju bara en parantes) men gubben reser jättemycket i jobbet, har alltid gjort, medan jag stannar kvar hemma. Redan före vi hade barn.



Men vi brukar diskutera igenom saker och ting, men ofta kan det sluta med att jag kan känna att något är VIKTIGT för mig. Medan han mer "rycker på axlarna".

Vilken färg ska vi ha i köket? Jag har alltid haft gult i någon tom. / Spelar ingen som helst roll.

Jag föredrar när man bäddar sängen när man går upp. / Gör det någon skillnad?

Jag klär gärna barnen i matchande färger (inte identiska kläder) / Va, har vi två såna tröjor?

#2 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

*Men vill ju självklart betona att "mannen" är LÅNGT ifrån onödig*! Han är ju en del av familjen, precis som jag är. Och kan visa alla sidor. "Gulleriet" och "store starke försvararen".

Jag hoppas att jag inte är en ångvält här hemma.....

#3 - Elin

Jag förstår resonemanget, men samtidigt så har man ju ett val hur man vill ha det i sin relation. Man kan prata med varandra, och då kan ju båda parterna förmedla hur de vill ha det tillsammans.



Varken kvinnor eller män är offer på det sättet i en relation, utan man kan arbeta för att förändra begynnande eller gamla mönster.



Delar man 50/50 på allt hushållsarbete är det lättare att även dela på en "projektledarroll". Och nej, det duger inte att en fixar bilen och trädgården, och en att inomhus. Om då inomhusfixaren åker iväg måste det ju lämnas tvättinstruktioner, mat måste handlas och förberedas, räkningarna vara betalda och så vidare.



Detta utvecklas lätt till en mamma-barn relation, men man ska inte glömma att det är ett VAL och inget annat, att leva så.

#4 - Tess

Det var intressant att läsa! Något jag märkt är att när sambon här ska skaffa något till Connor så frågar han alltid mig om storlek, sort och så vidare. Känns som att jag "måste" bestämma ändå. När jag sagt att han bestämmer så blir det inte av istället :-/

#5 - Anonym

Måste säga att jag håller med och känner igen mig i att jag plötsligt när jag blev mamma kände att jag tog på mig rollen som projektledare. Det jobbar jag jätte mycket på att låta bli så min sambo får vara lika delaktig.



Däremot verkar många män tycka att det är kanon att kvinnan sköter allt och ursäktar sig med att de ändå inte kan handla, inte kan laga mat och inte kan klä barnen. Det tycker inte jag är okej. Lär dig då om du inte kan liksom.

#6 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Å måste läsa!

#7 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Å måste läsa!