bambi

Bestraffa barn

Igår så såg jag på Dr.Phil. Det handlade om arga mammor. Riktigt riktigt hemskt var det att få se en mamma bestraffa sin 7-åriga adoptiv son. Hon tvingade honom att klä av sig naken och duscha iskallt. Hon tvingade också i honom superstark chilisås när han hade varit "olydig". Jag får ont i magen bara jag tänker på det. Hur kan man behandla ett barn på det viset?

Hon använde sig endast av bestraffning och med det kom hon ingenstans. Hon var tvungen att komma på hårdare och hårdare straff, men inget hjälpte. Men hon testade aldrig det som fungerar bäst när man försöker forma beteende - nämligen belöning.

Inom psykologin så finns det något som heter operativ betingning. Det handlar om att forma ett beteende, att få en råtta att trycka på en knapp, en hund att sitta på kommando eller kanske få ett barn att städa sitt rum. Då finns det tre olika sätt att försöka få till det beteendet man önskar:

Positiv förstärkning (belöning): Man belönar det beteendet man önskar ska fortsätta. Barnet/djuret förstår då vilket beteende som är önskvärt och chansen är stor att den fortsätter med det.

 

Negativ förstärkning: Man tar bort något obehagligt tills barnet/djuret gör det man önskar. T.ex. utegångsförbud tills man städat rummet. Inte lika effektivt som positiv förstärkning, men barnet/djuret förstår vilket beteende som önskas.

Bestraffning: Man tar bort något positivt (t.ex. en rolig leksak) eller tillfogar något negativt. Barnet/djuret förstår inte alltid vad som önskas av den utan fokuserar mest på bestraffningen, vilket ofta leder till felinlärning (= den lär sig ett annan oönskat beteende, t.ex. att barnet får uppmärksamhet (skäll) när den gör något dumt).


Tyvärr så är det lätt att man som förälder snabbt använder sig av bestraffning, men man ser i ALLA undersökningar att det är det sämsta sättet att få någon att göra som man vill. Riktigt läskigt är det då i det fallet med mamman på Dr.Phil när det bara eskalerar eftersom hon tror att hon behöver öka bestraffningen eftersom det inte fungerar. Hon förstår inte att bestraffning oftast inte fungerar så bra.

#1 - Cristin

Det är säkert vanligare än man tror med bestraffningar, särskiljt då det handlar om tonåringar. Det bästa är väl, tycker jag, om man sedan barnet varit litet fått en god kontakt och barnet känner förtroende för föräldrarna. Är det så skulle väl jag vilja tro att det blir lättare att även då barnet är i tonåren lyssnar till sina föräldrar utan att de ska ta till bestraffning. Bestraffning används väl då de vuxna inte vet hur de ska lösa en konflikt. Men det är verkligen hemskt och skrämmande när man hör om bestraffningar som gått så långt så det handlar om ren misshandel.

#2 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Har också sett det där avsnittet tidigare, verkligen fruktansvärt. Pojkens gråt och skrik gör verkligen ont att höra! :-(



Tycker nog ändå att det är stor skillnad på sådan bestraffning och att t ex ta bort något som barnet gillar. Vi försöker använda oss av "belöning" här hemma, det känns självklart, men ska villigt erkänna att med de två stora barnen fungerar det tyvärr inte alltid. Det har några gånger slutat med att vi

t ex plockat bort dator/datorspel för ett tag (efter att ha gett ett flertal chanser)....men visst flyttas då fokus från det som verkligen hänt till "bestraffningen". Huvudsaken känns iallafall som att sträva efter att lösa problemen på annat sätt, en maktkamp ska det inte vara.

#3 - hannah

Usch, sånt där är alltid hemskt att se!



Första gången jag skriver här, fast jag följt bloggen ett tag. Ramlade in på den genom något recept, och tyckte det var så intressant att jag blev kvar :)

Pluggar till psykolog så tycker det är kul att du slänger in lite psykologi bland alla smaskiga recept och andra inlägg :)



Tack för en fin blogg.

#4 - Pudding

Vilket bra inlägg - mycket tänkvärt!



Det är tyvärr alltför lätt att börja reagera på det negativa på fel sätt när man är mycket stressad=har lite tålamod. Belöning ,beröm och uppmuntran funkar oftast/alltid bäst oavsett ålder!

#5 - Karoliina

har också sett just det klippet på youtube, helt fruktansvärt, jag grät! stackars stackars barn!

#6 - H

Ja, det har verkligen visat sig att förstärkning är det mest effektiva för att uppnå önskat resultat. Det finns dock också en fjärde metod; negativ bestraffning, vilket innebär att man avlägsnar något som individen uppskattar och önskar. Hit hör snarast utegångsförbud (förutsatt att den berörda individen uppskattar möjligheten att gå ut.) Negativ förstärkning innebär ju att något, för individen, obehagligt reduceras eller avlägsnas, t.ex ångest eller smärta.

Positiv bestraffning innebär direkt tillförsel av något oönskat eller obehagligt, t.ex aga eller annan kränkning.



MVH

H

#7 - Karin

Men fyyyfan! man blir rent ut sagt förbannad när man hör sånt.

Hur kan man göra så mot sitt barn, det värdefullaste man har.

En del borde verkligen inte få ha barn!

#8 - Anonym

Håller med Jenny i Dalby.

Det en en stor skillnad på bestraffning och bestraffning.

Det, som den mamman gjorde mot sitt adoptivbarn, är rena MISSHANDEL.



Det är många föräldrar i samhället som bestraffar sina barn utan att tänka på det: städar inte - ingen TV/data/godis/veckopeng eller t.e.x tar ifrån barnen mobiltelefoner/Wii för de inte gör sina läxor.

Det finns också en del föräldrar som är så rädda för konflikter med sina barn så att de tillåter allt och då är det inte så konstigt att deras barn gör som de vill.



"De som alltid låter sina barn göra som de vill har fullständigt missförstått begreppet frihet. Det är direkt fegt att säga till sina barn: Gör som DU vill"

A. Lindgren



#9 - Sussi

Hejsan



Mycket bra inlägg som du tog upp.

Hemskt att föräldrar är tvungen att ta till såna

metoder för att få barnet att lyda. Barnet kommer att få problem då de blir vuxna. Tycker att det är hemskt.

Men bra att du tog upp det, bra att diskutera om. Och hur alla ser på aga, för det är ju förbjudet i sverige. Fast det förkommer ändå.



Ha en bra dag

kram

Sussi

#10 - Helena

Jag har också sett det där klippet från Dr Phil för ett tag sen och jag mådde jättedåligt av det! kunde inte titta klart och sen ville man bara rädda den lilla pojken och ge adoptivmamman en rejäl utskällning (och lite till)... ARghhh

#11 - FELICIA!

Jag läser om det här just nu, i skolan, i USA! Först tänkte jag inte på det eftersom jag kan alla engelska ord, men sen kände jag ju igen det, reinforcment och operant conditioning! Var det Skinner som kom på den här grejjen eller är jag ute och snurrar? För Pavlov är väl den klassiska? Eller är jag helt borta?

#12 - Cami

Jag såg faktiskt ett videoavsnitt på Youtube från samma program någon månad sen, det var fruktansvärt...

#13 - JESSICA - Mamma till bustrollet Neo

Tycker som många andra att inlägget är bra skrivet!



Jag försöker oftast tänka så, att jag inte vill bestraffa mitt barn, att det faktiskt inte löser problemet. Försöker i alla ögonblick fundera ut hur jag vill fostra min son och lära honom ett önskvärt beteende, istället för att faktiskt stjälpa honom genom bestraffning. Det är verkligen som någon annan skrev, att bestraffar man så fokuceras tanken hos barnet mer på bestraffningen än varför barnet straffades.



Sen är det väl inte alltid lätt i alla lägen att vara precis som man vill, alltså berömma och stötta barnet. Någon gång har nog de flesta föräldrar hamnat i en sítuation som de i efterhand kände att de kunde skött bättre - men man försöker ju, man vill göra sitt bästa i alla lägen!

#14 - arasen

Jag har en son som är i samma ålder som Zach. Belöning hjälper inte alls på honom. Vi har försökt så mycket olika och ingenting vill fungera. Därför har det tyvärr blivit ingen tv och att vissa leksaker tas bort. Jag har börjat insett att inte det fungerar heller. Jag vet att det är trottsåldern han är inne i nu men när ingenting fungerar så vet jag inte vad jag ska ta mig till.

#15 - Pudding

Kom att tänka på en berättelse som jag fick höra för länge sen... minns inte om det hade hänt på riktigt... men det var i alla fall en mamma som skickade iväg sin son till skogen för att plocka ihop ris, som mamman skulle använda till bestraffning - eftersom att sonen hade varit "olydig". Sonen gick iväg och letade länge och väl i skogen,men hittade inget ris. Han hittade däremot en sten som han tog med sig hem, och gav till sin mamma. Mamman fick sig verkligen en tankeställare där!!! För pojken spelade det ju ingen roll vad hans mamma använde till bestraffning - oavsett vad hon använde så skulle det göra lika ont....

#16 - anna

Usch såg oxå programmet igår och blev illamående. Stackars lille gosse som redan haft en sån tuff start och blir behandlad så jävla illa hos sin nya familj. Kan inte förstå varför man skaffar barn - biologiska eller adoptivbarn om man inte klarar av att ge de den kärlek och trygghet som de behöver

#17 - anna

Usch såg oxå programmet igår och blev illamående. Stackars lille gosse som redan haft en sån tuff start och blir behandlad så jävla illa hos sin nya familj. Kan inte förstå varför man skaffar barn - biologiska eller adoptivbarn om man inte klarar av att ge de den kärlek och trygghet som de behöver

#18 - Beata

Såg också det avsnittet och jag blev verkligen illa till mods, tyckte så synd om den lilla pojken, tur i oturen var väl att mamman ändå sökte hjälp och var med i programmet. Men bestraffning är inte en bra uppfostringsmetod, jag bestraffar inte de vuxna i min närhet när de inte gör som jag vill så då är min filosofi att inte heller bestraffa mitt barn, det är som du skriver, det finns så många andra positiva sätt att uppfostra sitt/sina barn på. Jag blev själv fysiskt bestraffad som barn och det ledde inet till något, jag kan fortfarande känna agg mot att ha blivit så respektlöst behandlad samtidigt så har jag släppt det för jag kan inte göra något åt det förflutn. Det viktiga är att jag aldrig skulle lägga en hand på en annan människa, vuxen som barn för jag vet hur det känns och det känns inte bra.

#19 - Tess

Ja, alltså det där med att ta bort och förbjuda fungerar ju inte så värst. Det ökar bara lockelsen.

#20 - Jenny

Usch, jag har också sett de avsnittet tidigare. Riktigt jäkla avskyvärt! Hur kan man ens komma på tanken :(