bambi

Brukar ni bli av med kläder på förskolan?

Jag ser ofta diskussioner på Familjeliv om att saker och kläder försvinner från förskolan. Många verkar också ha "dagiskläder" och andra kläder.

Vi brukar faktiskt inte göra så stor skillnad på kläderna Zack har på sig till förskolan och kläder han har t.ex. på kalas. Kläderna är till för att användas och används därför till alla möjliga tillfällen. Men jag förstår absolut att man har kläder man är mer rädd om, men jag tycker att det är sällan att kläder blir "förstörda" på förskolan (det är snarare vanligare att det händer här hemma).

Sen så verkar det vara ganska vanligt att kläder försvinner från förskolorna i detta avlånga land. Vi har aldrig upplevt att något har förvunnit från förskolan under våra snart 2 år på förskolan (förutom någon enstaka vante och strumpa, men det får man räkna med). Men jag brukar alltid försöka se till att Zack har på sig eller med sig samma kläder som han hade på sig när han gick till förskolan.

Så jag tänkte fråga er; har ni varit med om att kläder har försvunnit från förskolan?

#1 - Andrea

ja en gång försvann ett par vantar, och de va dyra jäklar från polarn, märkta och allt så ja visste att de va inte mitt eget fel. Men sen kom en personal som har bytt tjänst till förskolan och hämtade sina stövlar, och där i låg vantarna.så kan de gå haha.

men annars har vi varit skonade. Men så har vi ju också världens bästa förskola.

#2 - sanna och wilma

Hej!

Vi har anordnat en tävling i samarbete med en smyckekedja här på internet,där du kan vinna ett par superfina örhängen.

Det skulle vara grym roligt om du var med!:) 100% gratis!

Gå bara in på vår blogg och anmäl dig om du vill:)

Varma hälsningar Sanna och Wilma http://tobelieve.devote.se

(BER SÅ HEMSKT MYCKET OM URSÄKT OM DU INTE GILLAR "REKLAM")

#3 - therese

ja 3 par mössor har försvunnit, de har varit tydligt märkta. De har tyvärr inte hittat hem ännu och jag har ingen större förhoppning att de gör det då detta var för över ett år sen nu...(2mössor från sonen och 1 från dottern)

#4 - Louise

Min bonusdotter går sista året på förskolan nu, o för oss har aldrig nått försvunnit... Dock får vi kläder sönderslitna av personal, så de är inte så jätte roligt.. :( Så nu har ja börjat skilja på "fin"kläder o "dagis"kläder tyvärr :(

#5 - Jessica - stryk en cupcake på barnens t-shirt

Har aldrig blivit av med något, skönt. Men har hört att det förekommer.



Använder inga speciella dagiskläder, låter faktiskt de välja själva (även om det tar emot i bland - hjälp vilka kombinationer de kan hitta på) och ibland blir det kalasklänningar. I bland behöver man ha lite fest mitt i vardagen :-)

#6 - Emma - mamma till Meja och Alvin

Har aldrig blivit av med något på vår förskola, verkar inte finnas något sådant problem där alls :)

#7 - Mija

Hej!

Jag har tre söner, och vi har blivit av med s å mycket kläder genom åren! Varje år, strax innan sommarlovet, blev t e x min äldsta son av med sina regnkläder. Det var ju himla praktiskt att någon "råkade" ta hem dessa lagom till sommarlovet/regnperioden...Mössor, vantar, jackor, byxor, you name it...Ändå har vi märkt upp alla kläder i överkant för att detta inte ska inträffa. Jättetråkigt!

#8 - Martina

Trodde förra veckan att dotterns ena par skor hade försvunnit på dagis.

Hon ville ha stövlarna på sig hem och vi lämnade skorna kvar. Nästa dag när vi skulle hem så ville jag lämna stövlarna och ta de vanliga skorna men de var borta. Jag o Personalen letade men hittade inget.

Frågade igen i måndags men de hade inte dykt upp (vi använde extra skor/stövlarna istället).

Och så plötsligt igår stod skorna där igen och personalen var lika förvånad som jag!

Vi tror något barn fått fel skor med sig hem och så kändes det lite pinsamt för föräldern som "smög" tillbaka skorna....

#9 - Mia

Vi skiljer inte på kläder och har under 2,5 år och två barn på olika avd. aldrig blivit av med något.



/Mia

#10 - Ann

Det är alltid tråkigt att bli av med barnkläder. Det spelar ingen roll vad plagget kostar. Det är ändå lika tråkigt.

#11 - Linda

Min dotter hade en prinses väska till dagis med extra kläder i samt regnkläder en dag var hella väskan borta och änu ej hittad.



1½ vecka senare så försvinner min sons regn kläder och dom går på samma avd , Nu kanske man får behålla lite kläder som min dotter inte kan gå på dagis för hon har fått en alvarlig diagnos och hennes bror måste vara hemma för att minimera smitt risken. men Jag vet att det är flera som har fått saker försvunnet.

#12 - Malin

Lite vantar har vi allt blivit av med genom åren. Och mössor har försvunnit, men hittat tillbaka (mycket bra att ha väldigt speciella mössor, då hittar dom mycket lättare hem igen!)



Ett par fina fina kattvantar försvann för några år sedan. SÅ konstigt och vi kunde inte förstå hur dom skulle kunna ha följt med någon annan hem. Vintern passerade och våren kom. Då grävdes de små vantarna upp i sandlådan (och kunde användas några år till) då minns den lilla damen hur det hade gått till. Och jag själv var rätt nöjd över kvaliteten på vantarna!



Kläderna som ligger i yngsta dotterns fack på dagis är kläder vi inte skulle sakna. Kläderna hon har på sig på dagis är precis som du själv skrev, dvs det kan lika väl vara "kalaskläder". Blir dom fläckiga så blir dom, kläderna är till att användas :)

#13 - Malin Elise

Det har inte varit så farligt, men som du säger någon vante har blivit borttappad. Däremot försvann Patrics helt nya fleecefodrade regnjacka som jag vart så förtjust i när han precis börjat förskolan. Gul och fin var den och så var den borta på eftermiddagen när jag kom för att hämta, det kändes inte alls kul... Det var tur han hade en extra på sin avdelning.

#14 - Erika

Jag resonerar som så här att vi har tvättmaskin! Vi gör heller inte skillnad på vad Kornelia har för kläder hemma, dagis eller på kalas. Nu är hon 5 och vill helst välja själv dessutom.

Nej, vår förskola är bra på att hålla reda på vems som är vems kläder trots att man glömt märka. Fingervantar försvinner, men det får man räkna med tycker jag. Därför har jag laddat med ett tiotal par :)



Usch, nu fick jag en hemsk tanke... Tänk om andra föräldrar snor tex nåns mössa vid hämtning eller lämning?! Vill inte tro att det skulle vara så.....

#15 - Alfva

Kläder är kläder hos oss. Visserligen är inte en del kläder rent praktiska att springa runt i hos dagmamman, därför använder hon de inte. Men annars är det rätt fritt fram!



Nu är det ju inte så många barn hos oss, bara 5 småttingar och inga har samma storlek så det är svårt för saker att försvinna. Tappar bort kläder, det lyckas vi med så utmärkt på hemmaplan istället....



Just nu letar jag efter ett par leggings från Geggamoja och en tröja från Polarn till exempel. Älsklingsmössan verkar dessutom fallit ur vagnen och ligger och pryder någonstans i Nacka Forum.

#16 - Jennie

Inte direkt samma sak, men jag jobbar som timvikarie här i min kommun och på en förskola hade dom en grej som hände för ett tag sedan.



Dottern hade haft kul på förskolan och limmat med flytande lim och gjort jättefina saker, och då hade det kommit på kläderna så mamman blev rosenrasande!

Det var ju dyra märkeskläder som inte gick att köpa här i sverige och gud vad skäll pedagogerna fick. Sedan kom det fram att kläderna var ärvda, flera år gamla och precis på gränsen till för små. Hon hade inte betalat ett skit för dom, men förskolan var så mesiga så hon fick flera hundra för kläderna (!!!)



Jag kan ju tycka att om man är så rädd om sina barns kläder så ska man inte låta barnen ha dem på förskolan över huvud taget.

#17 - Tina Wedin

Oooo ja. Det försvinner kläder och typ varannan dag kommer sonen hem med kläder på sig som inte är hans. Dt är ok, det funkar, men visst är det rätt störande om man tex köpt nya kläder och dom försvinner inom ett par dagar. Detta är inget som händer jämt men att han har på sig andras kläder är som sagt väldigt ofta.



Märka kläderna är väl det bästa tipset jag har...man kan ju inte direkt tejpa fast kläderna på barnen ;)

#18 - ulrika

Jobbar på en förskola och känner mig faktiskt lite provocerad av diskussionen. Ibland är det precis som att föräldrar tror att det är vi i personalen som går och tar barnens klöder. Är kläderna märkta så är det oftast inget problem. Ett klädproblem som jag har råkat ut för är att barn t.ex. har kräkts och så har inte föräldrarna lämnat några extra kläder eller att föräldrar som Jennie nämner inte vill att barnen ska leka eller skapa för att det har märkeskläder.

#19 - JennyB

Jag märker alla kläder så oftast är det inget problem. Några vantar har väl försvunnit någon gång och några strumpor (som jag å andra sidan inte namnat...)

Vi har fullt av extrakläder så det har aldrig hänt att barnen kommit hem med andras kläder på sig, kanske strumpor någon enstaka gång...



Skulle aldrig ta på "fina" kläder på förskolan för de är där för att kunna leka. Vi har heller inga "dagiskläder" utan använder allt när det passar.

#20 - Kristin

Jag har inte ens reagerat på att det skulle vara pinsamt att man får med sig fel skor hem. Om vi får med oss fel saker så lägger jag helt enkelt tillbaka dem på det barnets hylla. Inte för att jag tycker att det är pinsamt att vi tog fel utan för att jag tycker att det verkar vara det enklaste sättet att lämna tillbaka kläderna!



Annars har vi inte haft några direkt problem med detta, nån vante här och där. Är mer förvånad över hur lite som faktiskt försvunnit!



(Angående lim på kläderna: jag tycker inte ens att personalen ska behöva lyssna på den förälder som klagar över detta...)

#21 - Sigrid

Här har då inga kläder försvunnit! Namnar man ordentligt så borde det inte vara någon risk för det?

Däremot så har jag fått slänga ett par tröjor pga fläckar från tomat/paprikasås som jag verkligen försökt få bort. Det kunde ha undvikits med haklapp. Men jag bad helt enkelt att han ska ha haklapp och sen dess har inget förstörts! Och jag tycker inte riktigt att det räknas som förstörs heller, fläckar på kläder får man ju egentligen räkna med.

#22 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Har aldrig varit med om att det försvunnit. Men tänker som er, varför skilja kläder på kläder? Visst har vi en massa extrakläder på dagis av "mindre rolig sort", men det är just för att det ska vara extra, och då tänker jag att "om vi har 5 par tajts där, så kanske lille Anton, lilla Stina låna ett par om han/hon kissar ner sitt sista plagg", och är jag så rädd om dem ska jag inte ha dem där.



Jag köper inte kläder som är så fina till barnen att jag gråter om de försvinner, blir förstörda. Jag skulle gladeligen låna av andra om mitt barn "satt i skiten", men skulle självklart lämna tillbaka!

#23 - Carola L

Säkert har en del försvunnit! Lite vantar och så, ibland har skorna försvunnit, men varit där nästa dag - det är ju lätt att ta fel.

Vi har haft ett par envisa långkalsonger som hommit hem till oss många gånger, de är inte namnade iallafall, men de åker tillbaka till dagis igen.



De flesta kläder som försvinner har då försvunnit hemma.



Vi har inte heller speciella kläder - förutom regnkläder - där har vi regnställ hemma - ett smidigare och så galon på dagis.



#24 - Jennie Tates

vi har blivit av med lite strumpor o vantar. Jag brukar märka alla kläder, men min son gömmer sina strumpor =) Han tar av dem direkt.

J

#25 - Josefin

Min lilla är inte gammal nog för förskolan, men jag jobbar på en. En intressant sak jag märkt under alla de år jag arbetat är hur ofta föräldrar kommer till oss pedagoger och säger att barnets kläder är borta, när vi går för att hjälpa till att leta hittar vi ofta kläderna på barnets krok fast under något annat plagg, eller så hänger det i torkskåpet. Vi har dessutom lådor för omärkta kläder på varje avdelning där vi lägger allt vi hittar som vi inte kan bestämt säga vem det tillhör, i slutet på varje termin hänger vi upp alla kläderna ur lådan på ett klädstreck under 2 veckor, efter dessa två veckor brukar minst hälften av kläderna vara kvar, Sen är det självklart tråkigt att kläder försvinner, för det gör dom, men det är svårt att hindra föräldrar från att ta fel och de större banen klär ofta av sig själva och då är det svårt att ha full koll på vart allt hamnar även om man verkligen försöker. Namna är det bästa man kan göra och hoppas på det bästa.

#26 - Josefin

Min lilla är inte gammal nog för förskolan, men jag jobbar på en. En intressant sak jag märkt under alla de år jag arbetat är hur ofta föräldrar kommer till oss pedagoger och säger att barnets kläder är borta, när vi går för att hjälpa till att leta hittar vi ofta kläderna på barnets krok fast under något annat plagg, eller så hänger det i torkskåpet. Vi har dessutom lådor för omärkta kläder på varje avdelning där vi lägger allt vi hittar som vi inte kan bestämt säga vem det tillhör, i slutet på varje termin hänger vi upp alla kläderna ur lådan på ett klädstreck under 2 veckor, efter dessa två veckor brukar minst hälften av kläderna vara kvar, Sen är det självklart tråkigt att kläder försvinner, för det gör dom, men det är svårt att hindra föräldrar från att ta fel och de större banen klär ofta av sig själva och då är det svårt att ha full koll på vart allt hamnar även om man verkligen försöker. Namna är det bästa man kan göra och hoppas på det bästa.

#27 - Linda

Oja det har försvunnit vantar, tshirtar m.m..

Dockan som dottern hade med sig till dagis för att visa blev stulen, ( ja jag vet att man inte ska ta med sig dem, men hon ville så gärna visa den)

#28 - EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA

Vi har också bara blivit av med vantar och strumpor (och en mössa tror jag). Ofta dyker kläderna upp i någon annans låda (ex fleecejackan var borta igår men hade hamnat i kompisens låda)



Vi har en hel del kläder liggandes på dagis ifall något blir blött/eller det händer en olycka, det är ofta ärvda kläder som vi fått.



#29 - camilla

mina åxå har för svunnit för mej åxå

alla mina kläder såmm jag hadde förut+

dåmm såmm jag hadde på mig

för 1 sickund sen

blev jag av klädd n aken fis från

upp till tå

efter det sålde dåmm för mej

alla inne skor = sandaler+ tåfflår åxå

ja alt jag har

stringtrosorna åxå+ van liga trosorna åxå+ bhn+ tåpp

baddräkt+ bekini åxå

+ alla vinter skor+ såmmar skor+ såmmas stövlar+ vinter stövlar åxå+

gymnastik kläderna åxå såldess++ kymnastikskona åxå såldess

jag har bara

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000+ alla såmmar hanskar+ vinter hanskar+ vinter vantar+ såmmar vantar åxå+

strumpbyxor+ van liga strrummpor åxå sammasak såmm

kort strummpor+ knästrummpor åxå

såldess till utomlans

så att jag har ingen ting att ha på mej

bara så här

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

att ha på mig

djag tycker att det är sjönt att vara

så här helt naken fis från upp till tå

jag blev bara av klädd

dåmm håll fast mig bara

en tog mina händer+ den andra tog mina ben

och den tredje

klädda av mej helt naken fis från upp till tå

då hadde inte jag ingen sjans att springa där i från

sen lyfte dåmm i mej i bilen i skuffen= bakluckan

och stängde dåmm luckan åxå

och sen åke dåmm till en stuga där band dåmm fast mej med armar och ben med svarta

kedjor

armar och ben+ fittan + skärten+ runt halsen på mej åxå

så att dåmm kunte skada mej

hela kråppan skada dåmm mej

för att dåmm vill döda mej

så sen döda dåmm mej

dåmm tog en älgstuttsare

och sjöt dåmm jäl mej

då vet du vad jag menar

#30 - camilla

mina åxå har för svunnit för mej åxå

alla mina kläder såmm jag hadde förut+

dåmm såmm jag hadde på mig

för 1 sickund sen

blev jag av klädd n aken fis från

upp till tå

efter det sålde dåmm för mej

alla inne skor = sandaler+ tåfflår åxå

ja alt jag har

stringtrosorna åxå+ van liga trosorna åxå+ bhn+ tåpp

baddräkt+ bekini åxå

+ alla vinter skor+ såmmar skor+ såmmas stövlar+ vinter stövlar åxå+

gymnastik kläderna åxå såldess++ kymnastikskona åxå såldess

jag har bara

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000+ alla såmmar hanskar+ vinter hanskar+ vinter vantar+ såmmar vantar åxå+

strumpbyxor+ van liga strrummpor åxå sammasak såmm

kort strummpor+ knästrummpor åxå

såldess till utomlans

så att jag har ingen ting att ha på mej

bara så här

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

att ha på mig

djag tycker att det är sjönt att vara

så här helt naken fis från upp till tå

jag blev bara av klädd

dåmm håll fast mig bara

en tog mina händer+ den andra tog mina ben

och den tredje

klädda av mej helt naken fis från upp till tå

då hadde inte jag ingen sjans att springa där i från

sen lyfte dåmm i mej i bilen i skuffen= bakluckan

och stängde dåmm luckan åxå

och sen åke dåmm till en stuga där band dåmm fast mej med armar och ben med svarta

kedjor

armar och ben+ fittan + skärten+ runt halsen på mej åxå

så att dåmm kunte skada mej

hela kråppan skada dåmm mej

för att dåmm vill döda mej

så sen döda dåmm mej

dåmm tog en älgstuttsare

och sjöt dåmm jäl mej

då vet du vad jag menar

dåmm sjöt i minnenn åxå

#31 - camilla

mina åxå har för svunnit för mej åxå

alla mina kläder såmm jag hadde förut+

dåmm såmm jag hadde på mig

för 1 sickund sen

blev jag av klädd n aken fis från

upp till tå

efter det sålde dåmm för mej

alla inne skor = sandaler+ tåfflår åxå

ja alt jag har

stringtrosorna åxå+ van liga trosorna åxå+ bhn+ tåpp

baddräkt+ bekini åxå

+ alla vinter skor+ såmmar skor+ såmmas stövlar+ vinter stövlar åxå+

gymnastik kläderna åxå såldess++ kymnastikskona åxå såldess

jag har bara

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000+ alla såmmar hanskar+ vinter hanskar+ vinter vantar+ såmmar vantar åxå+

strumpbyxor+ van liga strrummpor åxå sammasak såmm

kort strummpor+ knästrummpor åxå

såldess till utomlans

så att jag har ingen ting att ha på mej

bara så här

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

00000000000000000000000000000000000000

att ha på mig

djag tycker att det är sjönt att vara

så här helt naken fis från upp till tå

jag blev bara av klädd

dåmm håll fast mig bara

en tog mina händer+ den andra tog mina ben

och den tredje

klädda av mej helt naken fis från upp till tå

då hadde inte jag ingen sjans att springa där i från

sen lyfte dåmm i mej i bilen i skuffen= bakluckan

och stängde dåmm luckan åxå

och sen åke dåmm till en stuga där band dåmm fast mej med armar och ben med svarta

kedjor

armar och ben+ fittan + skärten+ runt halsen på mej åxå

så att dåmm kunte skada mej

hela kråppan skada dåmm mej

för att dåmm vill döda mej

så sen döda dåmm mej

dåmm tog en älgstuttsare

och sjöt dåmm jäl mej

då vet du vad jag menar

dåmm sjöt i minnenn åxå

#32 - camilla

så att jag kann inte jag kann tänka och minnass någåt ting