bambi

Den vanligaste missupffatningen inom psykologi
I början av varje ny kurs i psykologi så brukar jag säga (lite halvt på skoj) "om ni säger att en schizofren person har flera personligheter så kommer jag underkänna er". För det är nog den vanligast missupfattningen inom psykologin. Jag förstår inte riktigt vart den kommer ifrån och försöker utrota den.

Schizofreni är egentligen ett samlingsnamn för flera (liknande) sjukdomar. Oftast så säger man att personen måste ha minst 2 utav dom 4 "A:na": autism, assosiationsrubbningar, ambivalens och affektiv rubbning. Sedan så är det vanligt med andra symtom som t.ex. vanföreställningar, hallucinationer och desorgainserat tänkande.

När jag jobbade inom socialpsykiatrin så jobbade jag med flera personer med schizofreni. För dom så var hallucinationerna verklighet, det är som om någon skulle säga till er att er partner/mamma/vän inte fanns på riktigt. Det är deras värld.

Många gånger när jag besökte en av kvinnorna med schizofreni så kunde vi höra hur hon pratade med någon i sin lägenhet innan vi ringde på, men det var ingen där när vi kom in. Hon fantiserade ofta om att hon var gravid och sa det gärna till andra (även främmande människor). Men för henne var det verklighet just då.

Att jobba inom socialpsykiatrin var ett väldigt givande arbete och jag trivdes väldigt bra. Det var ett sånt där jobb som verkligen berörde mig ända in i själen och som jag gick till med ett leende på läpparna. Men jag önskar att andra inte såg människor med schizofreni som "farliga" eller "läskiga" och att vi kunde få bort den konstiga missupfattningen att dom har flera personligheter (som faktiskt bara heter multipel personlighetsstörning).
#1 - Elin Astrid

Det där stör jag mig också på! Det är så himla vanligt att folk säger att man är "schizo" för att man har olika personligheter. Var kommer den där lögnen ifrån?

#2 - Milla

Tycker det är väldigt intressant att läsa när du skriver om psykologi. Läser själv till sjuksköterska så förmodligen kommer jag stöta på en hel del patienter med dessa diagnoser i mitt framtida yrke. Väldigt kul att läsa om!



Sen undrar jag om du har något gott recept på kärleksmums? Har nog bakat/lagat de flesta av dina andra recept och jag gillar dom starkt ;)

#3 - Chriszy

Spännande med psykologi! Läste a-kursen i gymnasiet och nästa termin ska jag läsa en psykologikurs på högskolan.



Skulle vara intressant att få veta hur det kommer sig att den här myten uppstod!

#4 - Becca

Jag stör mig också jättemycket på det där! Om jag och någon jag känner kommer in på något som har med det där att göra så brukar jag säga att det inte är så att om man är schizofren så har man flera personligheter. Men folk brukar inte tro mig, skitstörande! :P



Men jag tycker det är dumt att missförstå det där för om man träffar en människa som är schizofren så är det ju jättemånga som har en felaktig uppfattning om vad det innebär och hur den personen är.



Det måste ju bero på att i filmer så är det alltid så att de kallar folk med multipel personlighetsstörning för schizofrena, så då är det ju klart att folk tror på det!

#5 - Cami

Det var ett intressant inlägg :)

Jag har en gång i tiden haft vanföreställnigar av schizofreniker just pågrund av detta... har också hört folk, speciellt ungsomar använda "schizo" som skällsord när en person får någonslags utbrott... som i sin tur ger folk den uppfattnigen att schizofreni skulle ha nåt att göra med aggressioner och att vara totalknäpp. Det är ganska synd också.

#6 - maria

När jag läste till mentalskötare fick man lära sig att för att att få diagnosen schizofreni så skulle man ha alla" A:na" .Har det ändrat sig alltså? ..det var ju ett tag sen jag pluggade ;) mvh Maria

#7 - Karin

Överhuvudtaget så tycker jag att psykiatriksa sjukdomar/tillstånd ofta är tabubelagt och att stor okunskap råder bland gemene man. Vare sig det gäller schizofreni, mpd, eller depression.

#8 - Beata

Vad kul att du skriver om det, jag har precis avslutat en psykologi B kurs och inväntar slutbetyg, nervös. Men just det förvånade mig för jag hade samma uppfattning, dvs missförstånd om sjukdommen som du skriver om.



Vad har du för utbildning Bambi?

#9 - Skrotmamman skrotar vidare - och tävlar om Veckans Blogg hos APAN

BRA GJORT att försöka slå hål på fördomar, eller vanföreställningar! Blev en liten aha-upplevelse för mig...... är inte så insatt i det hela. Till mitt försvar så använder jag inte liknande ord som skällsord i alla fall. :-/



Ungefär som att Tourette Syndrome inte alls bara är att skrika okontrollerat, efter att ha läst boken "Mr Tourette & jag" (Uuuuunderbart bra och gripande) så förstod jag hur otroligt missuppfattad även den diagnosen är.

#10 - Sussi

Hejsan



Det var ett bra inlägg. Mycket intressant.



Krammiz

Sussi

#11 - Linn

Wow sa intressant!

Jag laser just nu socialpsykologi pa universitet och skulle bli jatteglad om du ville skriva mer om det har! Om allt, och inget, inom socialpsykologi och psykologi.

#12 - Tess

Undrar också varifrån den uppfattningen kommer? Förresten så är det en film med Russell Crowe som är väldigt bra om en schizofren person, baserad på en sann händelse. Har bara totalt tappat vad den heter :-S A beautiful mind kanske?