bambi

Syrligheter

I fredags så tog jag och kokade ihop en storsats med den magiska såsen - tamarindsås. Som jag har nämnt tidigare så är basen i all thaimat att ha med dom tre smakerna: sött, surt och salt. När det gäller den sura biten så används oftast tamarindsås eller lime.

Ni kanske har undrat hur man kan få till den där goda syrliga smaken i sötsursås? Det är tamarindsås! Den magiska såsen som man kan ha i alla såser! Den är superenkel att göra och billig. Jag köpte ett stort paket för 15 kronor i min lokala asiatiska butik, men jag såg att det även fanns färsk tamarind på Coop men det var förstås dyrare. Det är viktigt att man köper själva frukten, inklusiva kärnor och allt och inte en färdig sås som oftast har en konstgjord smak.

Man kan spara den färdiga såsen i frysen i 6 månader, så har man!

Så här gör man egen tamarindsås: Lägg fruktköket i en kastrull med 4 gånger så mycket vatten som kött. Mosa isär köttet så att det blandas med vattnet och låt stå i 15 minuter. Koka sedan såsen på medelhög värme i 30 minuter. Sila såsen. Klart!

Fruktköttet innan det kokas

Såsen har kokat ihop

Såsen har silats

Självklart så kommer det snart en massa härliga recept där man behöver tamrindsås (bland annat sötsursås) här på bloggen. Så ta och gör en sats nu så att ni har  ;)

Men ni kan redan nu göra äkta jordnötssås (där behöver man tamarindsås), för det receptet har jag redan delat med mig här i bloggen!


Matlagningskursen som jag gick hette ju Time for lime och det är för att det där med NÄR man har i limen i maten är väldigt viktigt. Lime får aldrig koka för då blir det bara beskt. Så ha i limen precis i slutet eller effter du har stängt av värmen!

#1 - Sofi

Där lärde jag mig något om lime. Har ett receot på en thailänsk kyckliggryta som är supergod. Jag har haft i limen mot slutet men jag har låtit den få koka med allt annat en stund. Nu ska jag inte göra det utan vänta med o ha i den kanske den blir ännu godare. Vad är det för kött du använder till dessa rätter? Kram