bambi

Den farliga färgen
9 av 10 kvinnor i Sverige färgar håret. Det är oerhört många! Ändå så verkar det som om det finns väldigt mycket gifta och allergiframkallande kemikalier i hårfärgningsprodukterna. På söndag så kommer Kalla Fakta att visa ett repotage om detta. Deras reporter färgade håret på salong och två dagar senare lämnade hon ett urinprov. Urinprovet visade väldigt höga halter av ämnet 2,5 TDA (som är vanligt i hårfärgningsprodukter) och är väldigt likt det cancerframkallade 2,4 TDA. Man vet inte heller så mycket om hur 2,5 TDA påverkar kroppen, skrämmande!

Nu förstår jag varför många rekommenderar gravida att inte färga håret (i Danmark är detta en rekommendation som dom går ut med). Jag som tyckte att det var ett ganska så fånigt råd när jag var gravid. Hur kan något man har i håret påverka lilla bebisen i magen liksom?

Det mest allergiframkallande ämnet PPD finns i två tredjedelar av alla hårfärgningsprodukter på den europeiska markanden. Det känns ganska omodernt eller hur? Är det för att det är en produkt som främst används av kvinnor som man inte har orkat göra något åt saken...eller..?

Men om man vill gå till en frisör som är miljöcertifierad så kan man gå in på Grön frisör och kika på vilka som har utbildat sig hos dom. Dom frisörerna använder hårfärgning utan farliga kemikalier! Listan är tyvärr kort på salonger som är gröna, men jag hoppas att i framtiden så kommer ALLA salonger vara det!
#1 - APAN | Tävlar ut valfritt plagg från Småfolk

Jag är den tionde kvinnan som INTE färgar håret. Har aldrig förstått varför man ska färga håret om jag ska vara ärlig.

#2 - Sara - Mamma till Max 2,5 år

Är det samma sak med hårtoningar? jag färgar aldrig håret men brukar tona det nån gång ibland för att få lite extra lyster!

#3 - tangirrl

Gah, skrämmande ju! När jag frågade BM under båda mina graviditeter sa de att det var helt ofarligt så jag har färgat håret ca var 8e vecka under båda mina graviditeter.... Färgade håret senast förra veckan... Usch... Ska ta och kolla på Kalla fakta!

#4 - Malin

Jag är extremt tacksam för att du tog upp detta, och vilken lycka att se att en av salongerna inte ligger mer än 5 mil från mig =)

#5 - julia

fin blogg, kolla gärna in min! :)

#6 - Jenna

Oj, 9 av 10 det skulle jag aldrig gissat på. Då tillhör jag väl den lilla procenten som inte gör det, har nog aldrig gjort det men gjort slingor en gång :)

Att man inte skulle göra det under graviditeten hade jag dock koll på.

Kram!

#7 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Usch ja, jag färgar också håret ganska ofta, helt enkelt för att jag inte gillar alla mina gråa strån som syns väl i mitt annars mörka hår. Annars är det väl inte konstigare att färga håret än att sminka sig till exempel. Jag har läst någon studie där man hittat ett samband mellan hårfärgning och urinblåsecancer, det är ju också skrämmande. Jag färgar oftast mitt hår själv hemma, men de produkterna innehåller väl förmodligen samma skit de också. Tidigare brukade jag använda henna i håret, men det kom ju nåt larm om det också för några år sen. Ska kolla upp de gröna frisörerna (för tänk också att jobba med produkterna dagarna i ända), tack för tipset!

#8 - Matilda

Oj... Jag färgade håret första gången när jag var 12 och har väl i princip hållit på sen dess (tio år). Tror jag var 16 när jag senast hade min naturliga hårfärg. Jag är så otålig när det gäller mitt hår, så håller ofta på att förändra det, klipper och färgar. Får nog ta och kolla på det där avsnittet... :/

#9 - Hanna

Sedan jag började inspireras av no poo färgar jag bara med örthårfärger och henna. Funkar ju det med och förhoppningsvis är det lite bättre.

#10 - FELICIA!

Nu känner jag mig otroligt stolt över att vara den där 1/10! (;

#11 - Fröken Fridh

Oj. Jag tänkte likadant, inte kunde väl färgen skada lillknodden i magen. Känner mig glad för att jag bara bestämde mig för att färga håret en gång under tiden som jag var gravid.

Tänker minsann kolla vidare i det här. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det. <3

/Jenny

#12 - Tess

Gäller det enbart färg eller även blekning? Jag gjorde slingor för ett tag sedan :-S Förutom de slingorna så har jag varken färgat eller tonat håret på 10 år.

#13 - Mie

Tänk sen när man kommer på vilken skit som också tas upp av kroppen vad gäller tandblekningar . Då stoppar man ju dessutom medlet nära slemhinnor. LÄSKIGT !!