bambi

Genusgruppen fikar på uteserveringen


Satt på uteserveringen imorse med min vän från Genusgruppen på Zacks förskola. Vi kommer alltid på tusen idéer när vi sitter och pratar.

Några saker som kom upp var det här med att det ofta är pojkarna som leker "aktiva" leker, springer runt, spelar fotboll, mm. medans flickorna leker mer lugna lekar. Men det är ju viktigt att pojkarna får träna på lugnare lekar, inte minst tills för att det är bra träning inför skolstarten och flickorna måste få träna på att springa runt och känna att dom vågar ta plats.

Men också att kanske att alla får träna på att skrika och höja sin röst men också att viska och prata med låg röst, vilket man lätt kan göra igenom lek. För det finns många barn som man knappt hör vad dom säger, medans andra skriker väldigt mycket och det är ju väldigt nyttigt att lära sig båda delarna.

Så vi ska ta upp dessa saker (och lite annat) på personalmötet som vi ska vara med på under veckan och diskutera dessa förslag med personalen.
#1 - Maddie

Bra att ta upp det med personalen! Det gäller ju att ge både pojkar och flickor valmöjligheter. Vi har tre döttrar som spelar fotboll, kör cross, leker att de har dueller med svärd (nja, jag gillar väl inte krigslekar direkt....), leker med leksaksbilar etc samtidigt som de även leker med dockor, älskar att klä sig i klänningar och klackskor, sminka sig (på låtsas alltså) etc. De får både hemma och i skolan/på fritids möjlighet att pröva på saker oavsett om det av en del vuxna räknas som "pojkigt" eller "flickigt". Samma sak när det gäller kläder, de får helt enkelt ha på sig vad de vill, så länge det är helt och rent :) Tycker du har helt rätt i att barn behöver lära sig att leka både aktiva och lugna lekar. Tror att pga att vi bor på landet så får man hålla till godo med det utbud som finns för fritidsaktiviteter, och det är fotboll, hästar och cross. Mina tre kör hela alltet :) Men även i skolan uppmuntrar de till mycket aktiv utelek som att klättra i träd, spela fotboll och bandy, bygga kojor.

#2 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Låter spännande med en genusgrupp! Trodde du skulle skriva om barn ni SÅG på fikat när ni pratade. Jag skulle köpa linnen till barnen igår och snubblade på H&M över små underbyxor i flerpack med trycket "I'm a GIRL" och "I'm a BOY". Vaddå, "dra ner byxorna så ska ni få se........." :-/

#3 - Anonym

Jag undrar vad det är för en förskola du har dina barn på om de inte arbetar med det.

#4 - Anonym

Kloka tankar. Tack för att du delar med dig av era tankar. De där skulle jag också vilja våga ta upp på Villes förskola.

#5 - Tess

Riktigt bra saker att ta upp! Sådant som man tycker att alla ska ge sina barn naturligt, men det blir ju inte alltid så.

#6 - Ejkej

Åh vad jag blir sugen att försöka skapa en genusgrupp på vår förskola också, men jag känner mig tills vidare ganska trygg i personalens arbete, även om det helt klart kunde vara mer genusinriktat. Tror tyvärr att jag inte skulle få sån stor respons bland föräldrar i vår lilla by att dra igång en sådan grupp.