bambi

Genusvänliga och normbrytande barnböcker vi tycker om här hemma

Jag blev lite inspirerade av LadyDahmers inlägg om genusvänliga barnböcker (men jag skrev ett liknande inlägg för inte så länge sen om vilka genusvänliga böcker vi har köpt in till Zacks förskola) och tänkte ta upp vilka genusvänliga barnböcker vi gillar här hemma just nu.

Vovven Moa går på toa är en stor favorit här hemma och har varit det länge! Det är rim om olika hundar som gör olika roliga saker. Det är hundar av båda könen som åker motorcykel, bjuder på fika och går på toa. Zack fick denna bok när Leah skulle födas och den är fortfarande en stor favorit!

Kommer från Olika förlag som har många genusvänliga böcker.




Kompisen längtar är en bok om en nalle som saknar sin "matte" när hon åker iväg på en fisktur med en kompis.

Vi har tyckt att detta har varit en väldigt bra bok att börja prata om känslor om. Zack frågade när vi läste denna en gång "Älskar Kompisen Olivia?". Så kunde vi börja prata om känslor, kärlek och längtan.






Ni vet väl om att flickor är huvudpersoner i bara 37% av alla barnböcker? Därför försöker vi välja lite fler böcker som handlar om flickor, som dom i Ingrid-serien. Dom är väldigt populära här hemma!

Ingrid och pappa handlar om en dag där Ingrid och hennes pappa städar, bygger koja, går och handlar och lagar mat. Det är väldigt fina, färgglada bilder och det finns många roliga böcker i serien, som t.ex. Ingrid har plåster, Ingrid och djuren och Ingrid vill äta.

 

 

Om endast 37% av alla huvudpersoner i barnböcker är flickor, hur många tror ni då är en flicka som inte är ljushyad? Jag vet inte ens om det finns någon annan än denna - Zaza leker doktor.

En jätterolig bok om Zaza som leker doktor med sin agosedjur och dockor. Vi fick denna av GeBortEnBok, där det finns en paket med doktorsleksaker tillsammans med denna bok.





Letar ni efter en ABC-bok som är lite mer genusvänlig? Vad sägs om en där Q står för queer? Precis så är det i Magic, Cilla & Baby. En bok som kan anpassas efter flera åldrar, dom mindre kan lära sig bokstäverna och titta på dom fina bilderna medans dom lite äldre kan prata om varför Qvintos har två mammor. En ABC-bok som borde finnas i allas hem!


Även denna är från Olika förlag!


När det gäller film och barnprogram så kan jag rekommendera Pingu. Där tar pappan hand om bebisen, lagar mat och stickar medans mamma pingvin sitter och läser tidningen.

Pingu visar även känslor och blir t.ex. ledsen när han går vilse och visar det med tårar och allt.

#1 - Sophie

Var precis inne på Olika förlag o kollade runt. Jag ska snart på dop o vill ge bort något bra o vettigt men utan att det är alltför mycket pekpinne-varning. Så jag köpte ett gäng genusvänliga böcker. Väldigt nöjd med mitt "tilltag" (o hoppas ingen tar illa vid sig)! :)

#2 - tangirrl

Tack för ditt svar angående muffinsfrostingen :) Idag har vi varit och testat mjölk och går allt bra så kan min dotter äta mjölk om sex veckor (upptrappningsperiod) och då kommer det bli en himla massa per frosting här. Det gick inte alls bra att göra på tofulines cream cheese tyvärr, det blev jättebeskt och strävt :( men nu har jag provat iaf ;) Vet att det finns sugarpaste utan mjölk och ägg, tänkte beställa hem det!



Skulle tipsa om Leni- böckerna (finns på barnens bokklubb) de är underbara och handlar om Leni och hennes pappa och de andra som bor i deras trapphus. Underbara!

#3 - Carola L

Vi har en del böcker från http://www.sagoliktbokforlag.se/Bocker.html



Vi älskar Junior börjar förskolan och prinsessan Kristalla. Junior börjar förskolan är så klockren - Junior är så klart en tjej (krokodil) som har två pappor som är giraffer!