bambi

Maj - min godisfria månad



Jag har varit utan godis och bakverk nu i 4 dagar. Jag bestämde mig för några veckor sen att det har blivit lite för mycket godis och bakverk på sistonde, så första maj började jag!

Jag sporras så av att kryssa för varje dag som går, att räkna ner. Så det blir ett kryss för varje dag som går och jag känner mig duktig, det är lite grann min belöning det där krysset och det hänger väl synligt för alla i köket.

Även om jag försöker ha en avslappnad inställning till mat och godis så trivs jag inte helt i min kropp. Jag känner att det bullar över byxlinningen och det är lättare att ta tag i det NU än om 5 kilo till...

Jag diskuterade detta med en vän, som tidigare har varit friidrottsproffs, som ser på mat på ett helt annat sätt. Han ser mat endast som bränsle för kroppen. Så han svullar förstås aldrig, utan han stoppar bara i sig den energi som han behöver. That's it. Men jag tror att idrottare ser på detta med mat på ett helt annat sätt än vi "vanliga människor".

Anna som har sin viktklubb tyckte att jag skulle vara med i den och få pepp därifrån. Dom sätter upp mål varje vecka som ska uppnås. Men var och en får sätta upp sina egna mål, t.ex. ta två promenader i veckan eller inget godis under en vecka eller gå ner 1 kilo. Man får själv bestämma. Men det verkar som om vi människor gärna sätter upp orealistiska mål. Vi tar oss gärna vatten över huvudet och jag var lite sån först också. "Jag ska inte äta godis på hela månaden och så ska jag gå en långpromenad varje dag..osv..osv.." Men det kanske räcker med att lägga av med godiset? Det blir lite för övermäktigt om jag ska känna krav att jag måste ut och promenera varje dag också. Men oftast så ska vi köra på och ändra HELA vår livsstil på en och samma gång, vi ska börja äta nyttigt och vi ska börja träna på gym, allt på en gång. Sätt upp rimliga mål som du känner att du faktiskt kan uppnå, ta ett steg åt gången och känn dig bekväm för varje ny livsförändring du gör (för det handlar ju faktiskt att ändra sin livsstil).

Men ni behöver inte oroa er för mina recept. Redan nästa vecka så är det makens tur att ta med fika till jobbet och jag har erbjudit mig att baka en massa (jag saknar ju faktiskt det!). Förra gången så bakade jag Kanelbullar i långpanna som han fick ta med sig och det blev en stor hit (många som ville ha receptet!). Så snart kommer det lite nya roliga recept här igen  :)
#1 - Beata

Det låter jättebra och skönt att du har en sådan avslappnad och vettig hållning till din viktnedgång och mat. Själv började jag med LCHF förra veckan och så har jag börjat gå powerwalk och jogga, jag är sjukt nöjd och det känns som att jag lever igen :-) Det som jag tycker framgår som som jag tolkar det i ditt inlägg är att det som fungerar för en person behöver inte fungera för en annan, det är bra. Lycka till med din godisfria månad. Vore kul om du delade med dig av resultatet sen!

#2 - airaM

Håller med dej. Det är så många, mej själv inkluderad, som är "allt eller inget". När jag tränar måste jag träna minst fyra pass i veckan, "annars gör det ju ändå ingen nytta".. I oktober får jag mitt första barn och mitt mål är att springa Göteborgsvarvet i maj. Detta trots att jag inte ens får lov att springa, då jag har en stressfraktur i ena smalbenet. Vettigt mål! Haha.

#3 - Anonym

#4 - Apan satt i granen

Heja dig!



Vad roligt att du gjort slag i saken.

#5 - Apan satt i granen

Heja dig!



Vad roligt att du gjort slag i saken.

#6 - Sussi

Hejsan



Men va kul. Grattis!!!



Lycka till !!!



krammiz

Sussi

#7 - Pudding

Låter mycket förnuftigt att börja med EN ny vana eller bryta EN vana, som i ditt fall. Göra EN förändring i taget - stor eller liten - och låta vanan/förändringen få ta tid. (Minst några veckor!)



Man behöver kanske inte fokusera så mycket på att få bort en ovana, utan tänka på att skaffa sig en god vana istället - för då faller ofta "ovanan" automatiskt bort av sig själv(har jag upptäckt!)!



"Babysteps" och tålamod ger oftast ett varaktigt resultat!

#8 - Nina

Bra jobbat! Jag äter tyvärr godis VARJE dag...

#9 - Sofi

Ditt inlägg fick mig o tänka till lite. Det har nog varit mitt problem när det gäller detta med vikten nu dem sista åren. Att jag vill lite för mycket på en o samma gång. Det går ett tag men det brukar sluta med att jag lägger av för jag ställer för höga krav på mig själv. Därför ska jag ta till mig o pröva EN sak i taget i stället, vilket kommer bli en utmaning för mig bara det =) Lycka till med din godisfria månad!! Ha en bra torsdag!!!!

#10 - Annica

Jag känner igen mig så i dig, tycker om att baka och förstås att äta godsaker. Jag har också kilon som jag skulle vilja bli av med MEN jag har valt en annan strategi :) Jag försöker att hålla mig till att äta godsaker på helger (fre-sön), ja inte alltid det går men oftast. Och livets godsaker är jag inte så pigg på att ge upp eller försaka som det känns nu däremot har jag börjat springa. Målet är minst 2 gånger i veckan. Jag går nu in på 3e veckan med mina nya löparrutiner, känns bra :) Förstås har jag ett långsiktigt mål också, att vara med i en löpartävling i början av september! Ska tilläggas att jag tävlat i löpning och jobbat som instruktör innan jag fick barn och foglossning etc och innan jag blev sjuk i cancer. Jag längtar tillbaka till den känslan av att ha en stark och uthållig kropp (och komma i lite mindre byxor). Ja jag har börjat iallafall så får vi se hur långt jag kommer :) kram på dig!

#11 - anna

inte en dag försent

#12 - Martina

Jag har min sockerfria månad sedan den 25/4 och har hittills klarat mig, däremot så har jag faktiskt haft som mål att ta minst en långpromenad om dagen och oftast tagit 2...utom idag...då jag knappt gått alls haha