bambi

När pojkar HATAR rosa

Jag läser i Fanny Ambjörnssons bok Rosa-den farliga färgen om en fas som många pojkar hamnar i där dom absolut inte vill ha något med den rosa färgen att göra, dom till och med HATAR den.

Man får läsa om en 5-åring som åker bil med familjen då han blir jätte jättehungrig. Det finns ingenstans i närheten att stanna och handla mat så mamman erbjuder honom att äta lillebrors burkmat. Den 5-årige pojken går motvilligt med på det eftersom han är så hungrig men när mamman tar upp en rosa sked och som han kan äta med så vägrar han! Den rosa skeden är så motbjudande att han är hellre hungrig, trots att det bara är familjen som skulle se att han åt med en rosa sked!

Jag blir verkligen överraskad när jag läser om denna hat mot en färg. Jag undrar om Zack också kommer att hata rosa en dag?

Fanny tar upp att detta avståndstagande mot rosa blir ett sätt att visa att man är motsatser med dom som gillar rosa - flickorna. Det är ett sätt för pojkarna att leva upp till den förväntade rollen, som också är en heteronormativ roll. Vi förväntar oss att barn ska vara heterosexuella, vilket i sin tur betyder motsatser som dras till varandra. För att bekräfta detta så måste pojkarna visa att dom är olik flickorna och detta görs tydligt genom färgen rosa.

 

Men rosa är även ett sätt att homosocialisera sig. Flickorna känner en gemenskap i det rosa, ger komplimanger när andra flickor har rosa och visar gärna upp sina rosa saker för andra flickor. När en flicka vill ha ett kalas helt i rosa så blir hon tveksam om hon ska bjuda någon pojke, den kanske inte ens vill komma? Även pojkarna hittar en gemenskap i rosa - att hata färgen. I grupp så kan dom gärna ta avstånd mot rosa saker eller se ner på det som är rosa.

Det är så intressant att se att en färg kan spela så stor roll i vår socialiserings process. Det ska bli spännande att se vilka känslor Zack och Leah kommer att få för färgen rosa, än så länge gillar Zack den men jag kommer inte tvinga honom att ha rosa även om han börjar hata färgen.

#1 - Plumeria

Men oj! Kan det verkligen vara sant? Rosa som är så fint (fattar inte varför det inte skulle vara ok på pojkar, det är en FÄRG liksom) men jag har märkt att i andra kulturer ser man inte på rosa på samma sätt. Varför hakar vi upp oss på rosa?

#2 - Mirka

Det här med färger är rätt intressant. Jag arbetar med ganska många "rosa-känsliga" pojkar och män. Ja, till och med ofödda bebisar som föräldrarna redan bestämt åt att rosa inte är ok. Svart, svart, svart ska det vara. För man kan ju inte välja rosa, OM det skulle vara en pojke.Det ska inte vara en enda liten rosa detalj alls. Ibland kan det vara en man i ROSA skjorta som totalt vrider sig om man nämner en sak som är rosa. För hans barn ska minsann inte ha tjejfärg. DET tycker jag också är lite konstigt,

#3 - LADY DAHMER

precis. barn gör kön i förhållande till varandra, att vara pojke är att INTE vara flicka och då tar man avstånd från det som är tjejjigt. därför är det t.ex bra att jobba med könsindelade grupper som en metod i genuspedagogiken. Utan flickor behöver inte pojkar vara tvärtom och får då mer frihet.

#4 - Tess

En orsak till att jag avskyr benämningen "tjejbaciller" är att effekten är detsamma som det här med färgen rosa. Det placerar barnen i två olika "läger".

#5 - Jenny

Min sambo fick ett par rosa shorts av mig i somras. När han är lite solbränd passar han bra i färgen.

Jag uppfattar min sambo som väldigt jämställd jämfört med de oräkneliga karlar som väljer bort en FÄRG av rädsla att bli förknippade med kvinnor. Det är nämligen så att min sambo till skillnad från många, många andra män, inte är rädd för att förknippas med kvinnor, han ser inget förnedrande i det.



Jag skulle aldrig vilja leva med en man som föraktar och räds kvinnor så mycket att han väljer bort "tjejfärger", som en dagisunge. Det skulle ju faktiskt vara exakt samma sak som att vara tillsammans med en invandrare som vägrade ha blågula kläder.

#6 - Sophie

Kan tipsa om att Fanny håller en föreläsning i detta tema på Arbetets museum i Norrköping tisdag nästa vecka. Kostar 50 kr, 40 om man är student. Fika ingår!