bambi

Dagens fråga: Är det okej att ha barnen på förskolan när man själv är "ledig"?
Det har uppstått en intressant diskussion undet det förra inlägget. Då jag skriver att barnen ska vara på förskolan två dagar nästa vecka trots att jag har höstlov. Nu planerar jag att jobba dessa två dagar, jag har massor att rätta (speciellt efter att jag har varit sjuk) och barnen får vara med mig resterande tre dagar nästa vecka.

Men jag vet att det har pratats på Familjeliv om folk som har lämnat sina barn på förskolan även fast dom har semester. Det diskuteras flitigt också om det är okej att besöka frisören, shoppa eller handla mat medans barnen är på förskolan. Vad tycker ni? Är det endast under arbetande tid som barnen ska vara på förskolan?

Jag brukar då och då handla innan jag hämtar barnen, men oftast så får dom följa med. Det beror lite på hur stressad jag är och hur mycket som ska handlas. Jag har inte dåligt samvete för det. Jag vet att både jag och maken jobbar hårt för att barnen ska vara så lite som möjligt på förskolan så 10 minuter extra för att underlätta väldigt mycket någon enstaka gång tycker jag är inget man ska ha dåligt samvete för. Frisörbesök försöker jag boka på eftermiddagarna eller helgerna. Men att ha semester och bara ligga hemma och slappa medans barnen är på förskolan skulle kännas väldigt fel.
#1 - Anonym

här får inte barnen vara på förskolan om du är ledig. borde väl vara lika i hela landet? men som sagt om du jobbar så är det en annan femma. och förskolan går väl inte med på att det är "jobb" att gå till frisören eller tandläkaren?

#2 - Linn

I hela Stockholm är det en generell och välkänd regel att barnen FÅR vara på förskolan även om föräldrarna har semester. Jag är helt säker på det. (Se min längre kommentar i tidigare inlägg).



Berättar man detta för människor som inte har det så "lyxigt" (för jag menar att det är lyxigt med den totala valfriheten) så börjar de dock genast ägna sig åt kognitiv dissociation och menar att de "ändå alltid vill hämta barnen direkt" och "aldrig skulle vilja vara lediga utan barnen".



Själv längtar jag alltid efter att få hämta på förskolan och hämtar så tidigt som jag bara kan. Men. Vet ni vad. Jag planerar faktiskt trots detta att ta ledig en dag om inte allt för länge och vara hemma alldeles själv! För första gången på två år. Sååå lyxigt. Tänkte rensa ur en garderob, äta praliner och bara ta det alldeles lugnt ända fram till 15.00 när jag, lika glad, hämtar mitt barn. Och jag tänker inte ha ett dugg dåligt samvete.

#3 - ♥ En pojkmammas vardag ♥ Flytten till torpet närmar sig!!

Jag har haft barnen på dagis trots att jag gått hemma arbetslös en tid. Nu är det bara 15 timmar i veckan det gällt och jag kan säga det att mina barn vill det också. Inte vill dom bara sitta hemma utan dom vill leka med sina vänner hos dagmamma med.



Men självklart känner jag att man vill ha dom så lite som möjligt där nu när jag jobbar helti. så nu pusslar vi det så att dom är ledig när jag är hemma och sambo hämtar alltid hem dom när han slutar klockan två.



Så jag tycker att det är helt OK att man har dom två dagar en veckan trots att man är ledig. Så länge man har barn som VILL vara där :) Och sen hinner man få undan lite städ och sånt medan man är själv och kan spendera resten av tiden med barnen :)

#4 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Nu ska du ju jobba de dagarna du lämnar barnen på dagis, så jag kan inte se att det skulle vara något konstigt med det! Att lämna barnen medan man själv har semester tycker jag dock verkar helt vansinnigt. Finns det verkligen folk som gör det? Man vill väl vara med sina barn så mycket som möjligt?



Att handla innan man hämtar barnen tycker jag är helt OK. Det går på tio minuter och man kommer istället snabbare hem = enklare för alla. Vi pusslar också en massa så att dagarna ska bli så korta som möjligt, och eftersom jag jobbar oregelbundna tider blir det aldrig dagis fem dagar i veckan. Självklart har jag barnet (i mitt fall eftersom de två andra går i skolan) hemma de dagar jag är ledig mitt i veckan. Det skulle vara om det var något väldigt speciellt som hände på dagis eller så så att mitt barn väldigt gärna vill vara med där, men det är ju i såfall någon enstaka gång per termin. Men som sagt, att handla en kort stund innan de hämtas ser jag inget som helst fel med.



Ha ett skönt lov nu! Själv har jag tagit semester hela nästa vecka för att kunna njuta av och umgås med mina härliga barn! :-)

#5 - Nelin - stolt hårunderarming!

Jag tycker att förskoleverksamheten ska vara så pass bra att barnen mår bra av att vara där, det ska gå att låta de stanna en stund extra utan att de får men. Och jag tycker absolut att det är okej att göra ärenden när de är där, men det är såklart skillnad på att handla/gå till frisören någon enstaka gång eller att sätta det i system så att det handlar om flera timmar i veckan hela tiden.



Jag tycker att det viktigaste är att vardagen går ihop. För vissa innebär det att hämta barnen innan de handlar för att barnen gärna följer med och handlar men för andra kanske det passar att handla först för att barnen inte gillar att följa med eller för att det tar för lång tid om de är med.

#6 - Helena

Nej det är verkligen inte okej (min åsikt). Är själv förskollärare och vi jobbar endast för att ta hand om barnen när föräldrarna själva jobbar/studerar. Övriga saker såsom handling, tandläkarbesök, frisöebesök osv får man lösa på annat sätt, inte under barnomsorgstiden. Sen är det säkert olika regler från förskola till förskola men detta är mina åsikter.

#7 - storasyrran

Jag håller med Helena! (Har även samma yrke). Barnomsorgen är till för barnen när deras föräldrar arbetar eller studerar. Det man gör på sin fritid får man lösa i sin familj! Att tänka att det inte gör så mycket med 10 minuter extra här och där är att tänka enspårigt och bara på sin egna familj! Om alla skulle göra så, så skulle det bli en helt annan belastning för förskolorna! Här i vår kommun så betalar man inte för antal timmar barnen är där tyvärr, det tror jag skulle göra stor skillnad på vistelsetiden för många barn annars!



Det är säkert olika regler i olika kommuner (borde vara samma kan man tycka). Att barnen får gå 15 timmar per vecka vid arbetslöshet eller föräldraledighet beror på helt andra saker än att föräldrarna vill ha egen tid!

#8 - Nina

helena: man betalar ju egentligen inte för dem dagarna som barnet kan vara där, man betalar för en hel månad. det är ju erat jobb att ta hand om våra barn oavsett. vi betalar ju för det. sen är det upp till föräldrarna själv hur dem vill göra.



elin: är man arbetslös så är man ju egentligen inte "hemma". Du är arbetslös på heltid och då krävs det ju att söka jobb. så egentligen om man ska följa ams regler, så ska man ju inte ha barnen hemma.



att ha barnet hemma eller inte. beror väl helt på. jag är splittrad. kan visst ha honom hemma då och då. men inte alltid. på förskolan så får han träffa mkt barn och umgås, leka av sig mer. men sen så tycker ja att dem blir sjuka så ofta (speciellt på vårat dagis), så han är hemma så mkt ändå. å så skönt för honom med miljöombyte.



har dessutom för mig att det finns nån regel angående hur länge du får ha hemma ditt barn. För man tar ju upp en dagisplats om man har dem hemma. så är barnet borta en längre tid så kan man bli av med platsen. har för mig att ja hörde det någonstans. någon som vet?



sen har ju alla komuner olika regler. så man får väl utgå från dem och sen ta beslutet hemma, om hur man ska göra...

#9 - Ejkej

Nu ska jag själv ha sonen hemma på lovet(är också lärare) men har rättning att göra, och klart att det skulle varit skönt att ha en dag att arbeta i lugn och ro. För det är ju faktiskt arbeta du ska göra, som du säger så är det sällan en lärares lov faktiskt är helt lediga. Även om vi också har lyxen att inte ha studiedagar de tre dagar som är vanligt på höstlovet, men då har jag i gengäld jobbat flera kvällar under höstterminen för att få igen den tiden. Men lärares ledighet är en helt annan diskussion.



Att handla på vägen hem tycker jag är helt OK, men detta beror också på att vi bor på landet att handla efter att vi har hämtat på dagis skulle innebära nästan 8 mils extra resa. Men så klart försöker vi lösa det på bästa sätt.



Jag har också haft sonen på förskolan då jag har varit på begravning eller läkarbesök, men skulle inte komma på tanken att ha honom där om jag skulle vara helt ledig faktiskt. Med ett heltidsarbete så träffar jag ju honom aldrig ändå känns det som och jag vill ta vara på varje ögonblick. Behöver jag egentid nyttjar jag barnvakter. För det ska man ju inte glömma, att det är en förskola inte en barnvakt. Dom finns så klart till för att underlätta, men det är ju MITT barn som är där. (pust, långt inlägg det blev)

#10 - Emely Tuv�ng

Här tycker dom att jag ska ha sonen hemma när jag har hemstudier! De förstår inte riktigt att det inte är så lätt att plugga då... Jag brukar ha honom på dagis om jag är sjuk eller har mycket ärenden och möten.. däremot hämtar jag tidigare de dagarna jag är hemma och är "ledig"! :D

#11 - Nelin - stolt hårunderarming!

Som sagt så tycker jag att förskolan ska hålla så pass hög standard att barnen mår bra av det och utvecklas av det. Jag tycker vi har kommit förbi stadiet där det bara ska vara barnförvaring, för mig är förskolan en pedagogisk verksamhet som är bra för barnet och är man då arbetslös tex så tycker jag likväl ens barn ska vara på förskolan för deras skull.



Och föräldrar betalar ju och har rätt till ett visst antal timmar, så behöver man handla och kan klämma in det innan man hämtar - varför inte?

#12 - t

Tycker att det är helt fel att barnen ska vara på förskolan när föräldrarna har semester, om du nu vill vara hemma själv får du ordna det på annat sätt. Ja de flesta barn trivs bra på förskolan och bra är väl det. Men förskolan är till för barnen när föräldrarna arbetar. Sedan får barnen tid när föräldrarna är föräldralediga och arbeteslösa, 15 h är alldeles lagom för detta ( tiden för detta är en helt annan diskussion som vi kan föra vid ett annat tillfälle). I Sverige idag klagar vi mycket på att vi inte har tillräckligt med tid för våra barn, varför ska du då när du ha tid ha dem på förskolan? Det låter helt sjukt i mina öron.



Visst är det väl bättre att barnen som verkligen behöver vara på förskolan får vara det och de som har föräldrar som är hemma har sina barn hemma under de dagarna. På detta sätt kan vi hålla ner barngrupperna till en lagom nivå och pedagogerna har möjlighet att ge barnen det bästa av förskolan istället för att den bara ska agera som förvaring (vilket händer när de är för mycket barn på förskolan).

#13 - Linn

Dessutom tror jag att Stockholms-inställningen (allt är tillåtet) bidrar till ett mycket trevligare klimat såväl mellan förskolan och föräldrarna som mellan olika föräldrar.



I en ort i Västra Götaland, där min svärmor arbetar som pedagog, anger föräldrar andra föräldrar om de sett föräldern hemma eller på ICA utan barnet (någon hade sett någon annan flytta, hemska tanke). Verkar måttligt mysigt.



På min underbara förskola skrattade personalen bara när jag frågade vad jag fick göra innan jag hämtade. Mycket mysigare.



Sen hämtar jag förstår min son så tidigt som jag kan ÄNDÅ. Jag gillar honom ju liksom. (Men jag tänker ändå äta praliner alldeles ensam någon dag om året, och jag tänker flytta utan att ordna barnvakt, och jag tänker åka till London med min mamma utan att min man behöver ta ledigt från jobbet för att vara hemma med vår son etc.)



#14 - Karoliina - med K och två i

Jag skulle aldrig lämna min kille på dagis om jag hade semester?! Det är ju helt galet, förstår inte riktigt hur man tänker då?

Jag är väl lite väl extrem och får ju för mig ibland att det inte skulle vara okej för oss att ha sonen på dagis när min sambo är hemma och pluggar en dag, och jag sover. Jag jobbar natt.

Men det är det ju. Studier är ju ett slags arbete och i det räknas ju även hemstudier in. Iaf på vårt dagis. Men att lämna på semestern eller om man är "arbetsbefriad" på annat vis, nej nej.

#15 - LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

Det handlar ju om barnen. Att få vara del av gruppen och ta del av alla aktiviteter är viktigt. om föräldern är ledig när de andra barnen inte är det så kan barnet missa en hel del av verksamheten och det i sin tur bidrar att barnet hamnar utanför.



DE förskolor jag jobbat på har alltid tillåtit barnen att vara på förskolan trots att föräldern har semester.



Dock så får man vara lite lyhörd. Om alla andra barn har semester så kan det istället upplevas negativt av barnet att vara den enda som inte får vara hemma med föräldrarna.

#16 - M

Jag är förskollärare och tycker givetvis att barnen ska vara hemma om föräldern har semester! Förskolans syfte är att ha en pedagogisk verksamhet om och när föräldrarna arbetar eller studerar. Sen är det för mig otroligt viktigt att man är ärlig än att bara ta för givet att vi ska vara någon slags "barnvakt". Frågar en förälder mig om det går bra att de är handlar innan eller ska ha semester ändå men lämna barnen på förskolan säger jag oftast ja. Det handlar om ett givande och ett tagande. Ärligt talat så förstår jag inte tanken med att skaffa barn om man ändå inte vill vara med dem när man är ledig?? Har man valt att skaffa barn måste man väl ändå vara medveten om att småbarnsåren är tuffa och jobbiga? Och argumentet att är föräldrarna glada så är barnen glada är för mig bara skitsnack, ska barnen enbart få se en lycklig och glad mamma? Hur ska barnet då få lära sig att hantera ALLA känslor och se att livet är som en berg och dalbana emellanåt?

#17 - SoffiZ-Oliwer och Towas mamma :)

Jag tycker att det är bra för barnen om de får gå till förskolan. Sen Towa föddes har Oliwer gått sina 15 timmar/veckan. Han trivs jättebra på sin förskola och de hittar på massa roliga saker, tex skogen, gymnastik osv.



Han får komma dit, leka med sina vänner och lära sig massor med roliga saker.



När man har en liten bebis hemma är det viktigt att man får vara själv med den, knyta mamma-barn kontakt. Det är nog inte spec roligt för det större syskonet att vara hemma jämt med mamma och en liten bebis.



Däremot om man bara har ett barn så vet jag inte om jag skulle sätta det på dagis mer än "nödvändigt" (om man själv jobbar heltid), men det är ju som sagt för barnets bästa, träffa vänner och inte komma efter resterande gruppen.

#18 - Anonym

Är jag ledig så är barnen hemma. En självklarhet för mig

#19 - Mia

Helt fel enligt mig att ha sina barn på förskola när man själv är ledig. Det är en verksamhet som finns till för att föräldrarna ska kunna jobba. Och vill man inte vara med sina barn när man ledig!!?? Vill man ha egentid får man väl skaffa barnvakt.

Är själv nu mammaledig och har de stora på dagis 15 tim/vecka, men de följer skolårets schema= de är lediga nästa vecka och oj vad massa skoj, bus och mys vi ska ha. Även små barn kan tycka det är skönt med lov. Och nej de missar inte en massa gemenskap och lek med vänner de kan man sköta hemifrån också.



/Mia

#20 - Anna - Mamma i USA

Nu har jag ingen erfarenhet av förskolor i Sverige, men harregu vad det ska vara gnälligt då. Vad spelar det för roll om man handlar innan man hämtar barnen. Är det bbara för att det är kommunalt allt ska hållas till punkt och pricka? Måste man redovisa sina arbetstider till förskola(som sagt jag har ingen aning)? Bättre här borta i staterna där ingen frågar nåt. Man lämnar barnet, sen kan man ju gå hem och pilla sig i navlen, gå och jobba, eller åka på semester det är ingen som bryr sig. Det är väl för att det är privat, och jag förstår att det inte riktigt går att jämföra.



Vad händer om man blir sen med att hämta, bussen kanske är sen eller det är köer. Får man skit för det då också eller?

#21 - Nelin - stolt hårunderarming!

Egentid är inte fel, jag tror att man blir en bättre mamma om man får andas ut ibland. Men det tycker inte jag är centralt, jag tycker att barnen är viktigast! Man måste få klippa sig ibland och handlar man inte så får barnen ingen mat. Frågan för mig handlar snarare om ifall barnen faktiskt har det bättre på förskolan under den korta tiden det tar att handla eller när föräldern sitter i tandläkarstolen.



Såklart handlar det inte om att gå och strosa i timtal varje vecka men som förälder måste man tillåtas vara flexibel för att få livspusslet att gå ihop. Och någon enstaka gång måste man få klippa sig och gå till tandläkaren.

#22 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Ett ständigt aktuellt ämne ;-) För det första går man på vad SIN EGEN kommun har bestämt, inte vad de som bor 50 mil ifrån mig har för regler. Lika idiotiskt som att säga: "Men X som bor i Y har ju mindre i skatt än vad jag har". Vissa barn får vara 15 timmar, andra 30 (vid arbetslöshet eller f-ledighet). Ja. Livet är orättvist. Engagera er kommunalt.



Att sen börja spela på "man VAAAARFÖR vill man vara ledig utan sina barn om JAG inte vill det" (eller rättare sagt: "om man är den perfekta mamman") det är att spela på föräldrars redan dåliga samvete.



Vad man gör på fritiden löser man inom familjen skrev någon. Att bli kallad till cellprov tex (som är gratis i vissa landsting, kostar i andra - ojojojoj) räknar inte jag som min "fritid" eller "nöjeskonto". Men jag släpar inte med mina barn dit, utan tar ledigt från jobbet och gör det då.



Att hjälpa och underlätta för hela familjen är helt ok för mig. Mår föräldern skit, verkligen behöver vila sig en dag eller två, för att vara en bättre förälder (och inte ha barnen onödigt länge, typ 10 timmar på sin semester) så stör det inte mig. Varför skulle det?



Hos oss hämtar "alla" vid tre. Vad säger det om mig som hämtar halv fyra? Att vi är elaka? Sämre föräldrar som har barnen längre på dagis? Eller att många är f-lediga eller arbetslösa? Varför värderar folk andra så mycket???



Som sagt, väcker alltid känslor: http://skrotmamman.blogg.se/2011/march/nar-far-barnen-vara-pa-forskolan-och-vad-far.html

#23 - Lina

Jag jobbar inom vården och har en anställning på ca 80%.Jag jobbar varannan helg(ganska långa helger) och detta innebär att vissa veckor(ett fåtal dock) så jobbar jag bara 2 dagar och i bland är jag ledig 4 dagar i sträck. Min dotter älskar sitt dagis och vi märker hon mår som bäst när det inte går alltför många dagar emellan då hon är där.Förskolelärarna på hennes dagis är verkligen jättebra och låter henne komma dit lite "extra" de veckor jag jobbar lite och det blir alltför få timmar där(under 15).Det kan alltså innebära hon någon gång i bland får komma dit mellan kl.9-14 ÄVEN då jag är ledig.I början tyckte jag själv detta kändes lite lustigt,MEN hon mår ju bra av att träffa sina kompisar-hon utvecklas hela tiden och är mycket gladare!Klart jag längtar efter henne,men jag överlever de få timmarna plus att det faktiskt är lyxigt att få lite egentid...verkar vara väldigt olika från förskola till förskola.På min dotters dagis ser de verkligen till barnens bästa och det är guld värt:)

#24 - Nicole

Jag tycker man borde få lämna barn på dagis även fast man är ledig.. Man vill ju ha lite fritid? Lite svårt att klippa håret med 2 barn..

#25 - Tess

Eftersom förskolan finns där för att föräldrar ska kunna jobba så anser jag att man ska använda sig av det när man jobbar och inte annars. Undantag tycker jag kan vara läkarbesök, tandläkarbesök, möten och ärenden som har med jobb och/eller åtaganden inom jobbet att göra.

#26 - Sanna

Som ensamstående mamma har jag faktiskt utnyttjat några gånger att min dotters dagis är så generösa med att låta mig ha henne där, även när jag är ledig och exempelvis behöver plugga för att jag ligger efter eller ska till tandläkaren eller friösren, just för att underlätta både för mig och min dotter eftersom jag inte direkt kan springa ifrån när jag sitter i tandläkaren stolen etc. om hon skulle göra dumheter. Men oftast försöker jag tajma in så att jag kan göra saker på raster i skolan etc. eller på kvällarna när hon sover (när de gäller plugg/arbete).



Kram Sanna

#27 - Malin C

Många åsikter blir det... själv tycker jag att har man semester, ja då ska barnet också få ha det. Vill jag ha egentid utan barn ja då löser jag det. Lämnar gubben och barnen hemma och drar iväg med en vän och gör något jag känner för. Funkar alldeles utmärkt för mig.

#28 - Anonym

Varför skaffar ni barn och gnäller?

Har ni glömt er roll?

Varför skall förskolan ta hand om era barn när ni handlar, klipper er, tiitar på TV osv? Ni kan kanske skaffa en barnflicka och BETALA till henne, då kan ni göra vad ni vill på er FRITID.

Och om ni vill att 10 min inte gör så mycket då kan jag säga att schemat kan se så tajt ut så att varje extra barn, som inte hämtas i tid, kan spela rätt stor roll. Om man utgår ifrån vad ni skrivit här då vill ni inte ta ETT barn med er för att handla, men det är OK att pedagoger på förkolan kan ha en massa och sedan komma hem helt slut och tar hand om SIN familj. Egoistiskt!!!

#29 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Ja, mina barn mår säkert jättebra av att jag släpar dem till ICA Maxi efter dagis, storhandlar, släpar upp två skrikande, trötta barn inkl X antal blöjpaket, vällingpaket osv för tre trappor utan hiss om jag är ensam hemma. För kan jag inte ordna privat barnvakt för att inte utsätta barnen för detta är jag hemsk? Hm....



Jag parkerade bilen hemma, gick ner och hämtade barnen på dagis och vi promenerade hem och plockade löv. Fyyyyyy mig. Jag kunde ha hämtat dem tio minuter tidigare.



Och ni som arbetar inom förskola. Ni har jobb pga att vi har barn. Tack vare att barnen ger er underlag för flera timmar och pedagoger kan ni betala er hyra och mat.

Självklart försöker man väl alltid göra sitt bästa?

#30 - Elin

på 'vårat' dagis så får man ha barnen hur man vill, ledig dag eller semester spelar ingen roll, det är föräldrarnas behov som styr. vi har oftast sonen på dagis 3 timmar på våra lediga dagar och jag har absolut inte dåligt samvete för det. under dom timmarna så försöker vi göra sånt som behövs och som är 'enklare' utan honom. men visst, ibland tränar jag och ibland kanske jag bara kollar tv.



och som LINN skrev i en kommentar, att hon tänker åka utomlands utan att hennes man ska behöva ta semster, det är ju bara bra. reglerna på vårat dagis är nya, så i höst har jag varit mammaledig för att min sambo hade semester och skulle vara borta och jaga (dom nya reglerna kom i sommar/höst och jag hade redan sagt på jobbet att jag skulle vara ledig = vikarie fixad, när vi fick reda på dom nya).



däremot så skulle vi aldrig sätta han på dagis om vi båda har semester, där går gränsen.

#31 - Rita

Jag är också förskollärare och tycker att man visst kan få handla på vägen till förskolan ibland. Det som jag däremot inte tycker om är när vissa föräldrar sätter i system att ALLTID åka hem en sväng innan de hämtar barnen, för att "ta igen sig efter jobbet" eller nåt. De barnen det handlar om går kl 8-17 VARJE dag och vi kan inte göra nåt åt de. Att som förälder då komma och påstå att barnen måste få vara på förskolan för att inte missa nåt är bara löjligt! Vi försöker alltid påpeka för föräldrarna att vi har minimalt med pedagogisk verksamhet under skollov just för att undvika att samma barn alltid är på förskolan fast föräldrarna har semester. Barnen missar inget och blir inte "efter" på nåt sätt bara för att det är hemma nån dag nu och då!!

#32 - Mia

Är jag eller maken ledig är barnen hemma . Vi jobbar heltid båda två och varje extra minut med barnen är värdefull!!

Förskolan är till för barn vars föräldrar arbetar eller studerar och förskolans arbetsbelastning skulle bli så mycket lättare om alla respekterade det.



Kram Mia

#33 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Men vi har dagistid till tex 17 (som reserv, om något skiter sig, behov att jobba över osv) och hämtar oftast halv fyra. Som Rita skrev om, att inte passa tider - det är inte acceptabelt, ens i Stockholm! Man kan tex inte betala en deltidplats och ha dem längre. Att hämta barnen enligt avtalat schema är självklart superviktigt. Men det trodde jag inte diskussionen handlade om. Utan att "göra annat" innan man hämtar dem.

Jag har en tandläkartid kl 11 nästa vecka, tänkte förlänga lunchen med att kompa en timme. Ska jag åka till dagis, hämta barnen innan deras lunch, dra med dem in till stan, upp till tandläkaren, sen tillbaka och droppa dem (hungriga, stressade) mitt i vilan? Eller är jag skyldig att aldrig boka läkarbesök (tex) mitt på dagen och ta ledigt från jobbet eftersom jag är småbarnsförälder??

#34 - therese

Reagerar mest på att endel har inställningen att personalen på förskolan ska vara glada och tacksamma för att de får jobba. Känns som att man verkligen underskattar deras verksamhet, det är ingen avstjälpningsplats. Vi föräldrar har ansvaret för våra barn inte förskola och skola eller samhälle för den delen. Sedan kan väl ett tandläkarbesök eller snabb handling på vägen vara helt okay men att gå och dröna, shoppa osv känns inte okay. Man har väl skaffat barn för att man gillar att umgås med dem.

#35 - storasyrran

Tack för din kommentar Therese!

#36 - Sanna

Jag är ensamstående och har knappt några vänner. Min familj" bor i en annan ort långt bort och jag har ingen som helst möjlighet att få nån avlastning öht så är jag då en hemsk mamma som vill kunna handla en snabbis innan jag hämtar på förskolan? eller bara vara hemma en dag och städa som jag inte hinner annars eftersom jag är ensam och när jag inte är hemma så pluggar/jobbar jag.

Vad ska jag då göra menar ni? skylla mig själv som skaffade barn med en man som skiter i oss nu och lämna mig ensam med barnet?

Vissa borde tänka efter och försöka vara lite ödmjuka inför andras situation. Inse att inte alla lever i par relationer eller har vänner/släkt som kan avlasta så jag kan gå till tandläkare eller handla..

Tack för mig.

#37 - Anonym

Skurtmamma, du har nervärderat dem som jobbar inom barnomsorg.

Man kan faktist kommunisera med sin man/sambo vilket innebär att omJAG inte kan hämta mitt barn i tid då kan min MAN/SAMBO göra detta (om vi bor tillsamman, för jag föreslår att inte alla som skrivit här är ensamstående föräldrar)).

Hur kan det vara så svårt?

Varför skall ANDRA lösa ERA problem som ni gör på ER FRITID?? Detta ingår inte i förskolans uppdrag!



Håller med Therese. Mia, Rita, Malin C ...



#38 - Rita

Skrotmamman: Du gör helt rätt i att gå ensam till tandläkare kl 11. Jag önskar att alla gjorde som du och tog en timme kompledigt! Nej, istället jobbar de färdigt för dagen, slutar t.ex. kl 16, och åker SEN till frissan eller butiken eller hem till soffan för att hämta barnet kl 17. DET stör mig! Och föräldrarna säger bara att "barnet måste få leka så länge som möjligt med sina kompisar för det är ju så tråkigt hemma". Herregud, det handlar om 2- och 3-åringar!! De har fortfarande större behov av sina föräldrar än sina kompisar! Och jag har som sagt absolut inget emot föräldrar som IBLAND (dvs 1-2 ggr/månad) åker och handlar innan hämtning på förskolan, eller gör andra korta ärenden, för de försöker faktiskt hämta i tid ändå och kommer alltid runt 15.30-16. Det är de föräldrar som hämtar kl 17 VARJE dag som stör mig, även om de slutar jobba senast kl 16 och har 10 min bilväg till förskolan! Varför gör man så? Och då handlar detta självklart inte om ensamstående föräldrar!

#39 - Anna

Förstår inte hur man kan ha semester och samtidigt ha barnen på förskola. Det är inte fair mot barnen som då får mindre semester än de vuxna - varför det - förskolan är ju deras "jobb". De är ju ändå där längre ofta än föräldrarna är på jobbet om man inte saxar med sin partner, vilket de flesta verkar göra. Däremot tycker jag det är ok om man någon gång har ett läkarbesök, tandläkartid etc att hämta barnen senare, men försöker förllägga detta till lunchen. Kan dock vara svårt i t ex Stockholm där man ofta jobbar långt hemifrån. Jag hörde om en familj i somras som hade barnen på förskolan, på sommaren är det alltid svårt för personalen att få ihop sin semester flera veckor i sträck, för att de skulle renovera! Verkligen magstarkt, det allmänna har vi finansierat med skattemedel just för att det ska täcka behov och inte lyx. Överutnyttjas systemet kommer det att begränsas, det är vad vi kan räkna med så alla bör fråga sitt eget samvete vad som är rätt. Självklart har ensamstående större behov av att någon gång ta extra hjälp av barnomsorgen än de som lever med en partner som kan avlasta - tycker jag.

#40 - Lina

Jaa, självklart :) Varför inte? Under hela inskolningen hade jag det så... Jag jobbar ju som flygvärdinna och har stand by så trots att det är mina arbetsdagar så "kan" jag ju bli ledig...allt skulle ju bara bli fel om hans rutiner hackar.....vissa veckor kanske han får 5 dar på dagis för vi jobabr och vissa dagar 1 dag....så jag försöker ha honom på dagis typ 4 dagar / v ändå...men kortare dagar...bara så han får in sina rutiner liksom...äta och sova.....ibland kanske han bara är där 10-14...men just för att förstå att det är "hans lekdag" :) kan du inte skriva mer om detta inlägg?? om vad andra tyckte? alla har ju olika arbetstider och arbetssysslor liksom........! Du ska inte ha dåligt samvete, kram Lina

#41 - CA

Vilken fråga!!! SJÄLVKLART ska barnet va ledigt när föräldrarna är det!! Här där jag bor får barnen gå 8-11 om föräldrern är arbetslös eller föräldrarledig med småsyskon. Annars är det förälderns jobbtid + restid som gäller som barnens tid, vilket jag tycker är bra! (Barnen får inte ens va på fsk när pappan har semester för älgjakten, då får annan barnpassning ordnas). Barnen träffar ju sina föräldrar så liten tid om dagen ändå o låt dem då slippa få längre dagar på förskolan än vad de måste! När barnen blir 7 år o skolan är obligatorisk MÅSTE de vara där 5 dagar i veckan efter schematider (i fleeera år framöver), låt barnen få vara med sina föräldrar så mycket det går innan dess (när möjligheten finns)! Att det är lyx att va utan barn?!? VARFÖR skaffa man då barn??! Har aldrig förstått det! Klart barnen önskar att få våra med sina föräldrar mest av allt, hur bra fsk än är!



Hua, skulle kunna skriva hur mkt som helst om detta ämne (ja, jag är förskollärare), men jag stoppar här!