bambi

Vad är IB?


Min hjärna är verkligen överarbetad efter dagen idag. Vi har gått igenom dom första två delarna av kursen som handlar om Language (kursen som jag undervisar heter English A: Language and Literature). Vi har tittat på reklam, filmklipp och articlar och hur man kan använda dom i undervisningen och anpassa dom efter kursmålen.




Det som är lite jobbigt med IB är att dom har helt egna kursmål än svenska skolor (som följer skolverket). Det är mycket högre krav på att eleven ska ha gjort ett visst antal skriftliga uppgifter och mutnliga uppgifter under kursens gång. Det är också väldigt hårt styrt antalet litterära verk som eleven ska ha läst (dessa väljs från speciella listor som IB har). Allt är alltså väldigt styrt och jag känner mig lite som en nyutexaminerad lärare igen när det gäller alla nya regler man ska följa!


Men alla som har undervisat på IB ett tag säger att det är underbart och dom älskar det! Eleverna är så underbara och motiverade och det är roliga kurser att hålla i. Men vad jag har förstått så är det just första året som är tufft!


Så vad är IB? Några av er har velat att jag ska berätta mer om det. Det är ett internationellt program som finns i massor med länder och tanken är att man ska kunna gå på programmet och det ska vara samma även om man flyttar till ett annat land (det var ursprungligen skapad för diplomat-barn, men vem som helst får gå programmet förstås). IB har en egen intagning, förutom betyg så räknas även två prov och en intervju in. Man gör ett prov i matematik och ett i engelska.


Själva programmet är verkligen utformat för att man ska kunna fortsätta studera utomlands och många säger att det är "a piece of cake" med universitetsstudier efter att ha gått IB och det är lite grann tanken. Men det är svårt att få höga betyg på IB och det krävs hårda studier!
#1 - Nena

Visst är det härligt med IB-utbildningar. Äntligen kan man som svensk lärare få riktigt kvalificerad fortbildning, så kände jag när jag började som IB-lärare för flera år sen. Nu har jag hunnit med flera kurser - i Athen, Birmingham, Cambridge, Oslo. Toppen har de varit allihop, ser fram emot att få åka på fler! Det är ju så kul att träffa kollegor från andra länder också!



Det är fruktansvärt mycket jobb att arbeta som IB-lärare. Ställer ju enorma krav på dig som lärare också eftersom även lärarna bedöms och får feedback i samband med examinationerna varje år! (Då är man nästan mer nervös än eleverna...) Och förberedelsearbetet är ju enormt. Jag jobbar konstant känns det som! Men det ger hemskt mycket tillbaka också! Och ja, eleverna har ett enormt försprång när de ska studera vidare och har helt andra chanser att komma in på toppskolorna ute i världen!



Jag har haft förmånen att få vara med och starta en IB-utbildning helt från grunden. Intervjuas av IB för att godkännas, helt ensam konstruera min egen kurs osv. Wow vilken resa det varit!



Så grattis till att ha börjat undervisa inom IB! (Är du med i något nätverk? Det kan jag verkligen rekommendera. Har varit ovärderligt för mig...)



Kan tillägga att angående det där med egen antagning så kan det se väldigt olika ut. Det avgör den egna skolan. Många IB-skolor i Sverige har nån slags intagningsprov, men en del har det inte. Vi har intervju och prov, men eleverna söker helt och hållet på grundskolebetygen. Dessutom är ju IBs diplomprogram tvåårigt, vilket innebär att första året på svenska gymnasiet (som ju alltid är tre år) bestäms lokalt på skolan.