bambi

En släng av oidipuskomplex



Det är alltid lika trevligt att komma hem till sin familj efter en lång arbetsdag. På vägen hem idag så satt jag och J och pratade. Hon är också psykologilärare så det är jätteroligt att diskutera med henne!

Vi kom in på ämnet oidipuskomplex då vi pratade om att Zack är så otroligt mammig nu. För er som inte känner till oidipuskomplexet så kan jag berätta att det är något som Freud kom på och han påstod att det är när pojkar blir förälskade i sina mammor (som en "träning" inför vuxenlivet) som en del av sin utveckling.

J berättade att hon hade hört att söners kärlek till sin mamma ofta är mer intensiv än döttrars kärlek till sin mamma då döttrar ser på sin mamma som en förebild och då blir lite mer dömande i sin kärlek. Då kom vi in på det här att mammor oftare daltar med sina söner (även upp i vuxenlivet då söner kan komma hem till mamma med tvätt även fast dom har flyttat hemifrån) och det kanske hänger ihop med denna intensiva kärlek?
#1 - Apan satt i granen @ Spotlife

Jag läste Kung Oidipus i somras med mina elever och har en jättebra snabbversion i en bok och Freud. Den är kort och koncist. Det som känns lite fel med Freuds teori är ju dock att Oidipus faktiskt inte visste om att drottning Iokaste var hans mamma, de växte ju inte ens upp ihop. :)

#2 - Emma - mamma till två vildar

ha, jag är tjej och har bott hemifrån i snart 10 år men jag åker ändå hem till mamma och tvättar ibland ;) (jag har ingen torktumlare och vissa grejer, typ täcken och kuddar, tar sån tid på sig att torka annars..)

#3 - tindra

stämmer såååå brta!! Men en mamma är oftast lite "hårdare" mot sin dotter än vad hon är mot sonen..... Mamman tänker att dottern klarar sig själv men mot sonen daltar hon & är mer försiktig....undrar varför det är så?:...Intressant

#4 - Fröken Viktig - Tvillingmamma och trebarnsmor

Tack :) Nu har jag snart klarat dag fem och det känns super! Hoppas jag ska fortsätta vara lika stark!

#5 - Annabo

Med 2 söner kan jag bara konstatera att oidipuskomplexet är mycket levande i vårt hushåll.... Visst är det mysigt att de visar sin kärlek till en, men när man inte ens kan gå på toaletten i 1 minut utan att ha två små pojkar tittandes på en är det lite väl påfrestande ;-) Här ska jag göra allt och pappan duger inte till något just nu... enligt barnen!

#6 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 mån mellan barnen och tillbaka på jobbet

Jag har tänkt en hel del på "nästa generation", fast åt fel håll. Inte ev problem mellan mor och (den lilla) sonen, utan sen.

När den "lilla sonen" blir vuxen och finner sig en partner (jag talar för mig själv som kvinna, så nu finner den vuxna pojken en kvinna)



Sen uppstår ofta - inte alltid, men rätt välkänt? - problem mellan svärmor-svärdotter. Hör det ihop tro? Och hur undviker man en sån framtid??? Har funderat massor på det sedan sonen föddes.

#7 - Malin

Det är väl också ganska viktigt att påpeka att oidipuskomplexet kommer just från Kung Oidious av Sofokles, en myt från antikens Grekland. Freud hämtade begreppet från just Sofokels och gjorde en teori av det.

#8 - LILITH - Borderline & mamma

Det stämmer nog rätt bra. Jag har ett ex som fyllde 36 i år, och han åker fortfarande till mamma med tvätten en gång i veckan. Och under tiden hon tvättar hans tvätt så gör hon även matlådor så att han har tills nästa gång det är dags att tvätta. Behöver jag säga att det förhållandet inte höll så länge?

#9 - Amanda

Det där utelämnar ju de som blir homosexuella.



"Pojkar blir förälskade i sina mammor .... (som en "träning" inför vuxenlivet)... som en del av sin utveckling."?



Nja, lite unket måste jag säga?

#10 - BAMBI

Amanda Jag vet! Freuds teorier är verkligen heterosexuellt inriktade... men så är dom lite förlegade också... Men man kanske kan bygga vidare på hans teori och säga att homosexuella blir "kära" i föräldern av samma kön (många homosexuella säger ju att dom visste det redan som barn).

#11 - Sophie - VI 3 MOT VÄRLDEN!

Tänkvärt! Jag försöker verkligen tänka på hur jag behandlar barnen och inte göra något skillnad på dom för att dom är pojke - flicka, men trots det kan jag säga att Vincent är "mammigare" på ett helt annat sätt än vad Vilja är och vad det beror på kan man ju fundera på... Intressant hur som helst!