bambi

Placebo och hjärnan
Igår så såg jag en sån intressant dokumentär om hjärnan. Det var försökspersoner som fick delta i en vinprovning samtidigt som deras hjärnaktivitet registrerades. Men det var bara det att dom egentligen fick smaka på samma vin hela tiden men man sa att det var olika viner och att dom kostade olika mycket. Man såg otroligt stor skillnad när det sas att vinet kostade lite jämfört med när det sas kosta mycket. Men det som är intressant är ju att det faktiskt smakade godare för försökspersonerna, man såg det i hjärnan. Det var inte inbillning utan hjärnan gjorde så att det smakade godare (lite samma sak som med placebo). Så nu har man verkligen anledning att välja det dyrare vinet/chokladen/osten/whatever för det faktiskt är godare!

Det är även något som många företag utnyttjar. Dom höjer priset och/eller fixar en exklusivare ask och vips så tycker alla att det är så mycekt godare än det billiga alternativet - men det är mycket tack vare vår hjärna!

Men det här med placebo är så himla intressant. Att man kan ta t.ex. sockerpiller men man tror att det är riktig medicin och hjärnan och kroppen beter sig precis som att man har tagit den riktiga medicinen. Hjärnan utsöndrar samma hormoner och signalsubstanser som om man hade tagit det riktiga tabletten så man får exakt samma effekt (inte att man inbillar sig att man får samma effekt)!

Tänk vad vår hjärna är mäktig och om vi tror tillräckligt starkt på något så blir det så! Det kan man applicera på så mycket här i livet - genus, självförtroende, utstrålning, hälsa, mm.



Så, nu kommer resten av er söndag att bli underbar! Och så röstar ni på mig på Mammablogg Galans omröstning (nummer 35)!    ;)
#1 - Sofie

Å så intressant! Ja, hjärnan är verkligen häftig...

Dock fungerar inte placeboeffekten på alla. Tänker mycket på sockerpiller. Men det gäller nog det mesta. Ibland räcker det inte att "lura" hjärnan.



Tycker du skriver väldigt bra och intressant om psykologi! Givetvis om det andra också :) Läser väldigt få bloggar och din är absolut en av dom bästa. (Kanske inte säger dig så mycket, men ville bara säga det :) )



Stor kram och tack för en himlans trevlig blogg!!



#2 - BAMBI

Sofie Åh tack för dom fina orden! Va glad jag blir!! Jag älskar själv psykologi och tycker att det är SÅ intressant. Ska försöka skriva psykologi-inlägg lite oftare :)



KRAM

#3 - Sanna

Hej!

Vilken dokumentär var det du såg? är nyfiken och vill sen den jag med1

#4 - BAMBI

Sanna Tror att den hette nåt med "kärlekens kemi" (den handlade egentligen om kärlek) och gick på Kunskapskanalen.

#5 - Monia - mamma till Tuvalie

jag har sett nå liknande då vissa testpersoner fick alkoholfria drinkar fast det sades att det var alkohol i dem. efter ett tag blev dom FULLA på alkoholfria drinkar, haha. Allt för att hjärnan lurade dem..