bambi

Det kan ju vara lite känsligt....
Okej, nu måste jag fråga er lite om råd och höra lite hur ni brukar göra...
 
 
Det är så att Zack ska snart ha sitt 4-års kalas. Vi ska ha ett barnkalas och ett släktkalas, tänkte vi. Zack är ju så pass stor nu så att han har egna vänner så vi tänkte att han skulle få välja vilka han ville bjuda på barnkalaset. Så han sa 3-4 vänner. Men han har utelämnat flera stycken, några som vi umgås en hel del med till och med.... vi har frågat flera gånger "Men vill du inte att XX ska komma på ditt kalas?" och han svarar "nej". Det kan ju bli lite konstigt tänker jag.... att några vänner till oss inte bjuds på hans kalas. Men samtidigt så vill jag att det ska vara just hans kalas. 
 
Eller ska man ha ett tredje kalas, med våra vänner och deras barn? Bjuda in dom tillsammans med släkten, men då hinner Zack knappt umgås med alla? 
 
Hur brukar ni göra? Skulle ni kunna strunta i att bjuda in några vänners barn?
#1 - Åsa

Antingen så lägger du själv till på gästlistan på hans kalas, men det blir kanske för många och då kör du över honom.

Eller så kör du ett kort kalas (de är ju bara ett par timmar) på fm med de han valt och sedan allmänt kalas.
Det är ganska vanligt i min bekantsskapskrets.
:-)

#2 - ammie

Mitt barn har inga direkta bästa vänner. Han har gått på kalas där föräldrarna bjudit hem alla barnen. Jag tycker att det är en väldigt fin gest att bjuda alla !! Så fantastiskt att man orkar med 19 barn. Fast sen så tänker jag att så har ju personalen det på förskolan varje dag (supertrång lokal med massor av ljud och kaos) .... Så ett kalas med alla barn ska man väll kunna fixa ?

Svar: Nja, jag vet inte om vi skulle fixa ett sånt stort barnkalas och sen dessutom ha 10-12 släktingar som vill fira Zack också. Det skulle nog bli för mycket, speciellt nu när både jag och maken jobbar (att hinna med alla förberedelser).
bambi

#3 - Ulrika Renström

Jag skulle låta honom ha sitt kalas med de vänner han vill bjuda, respektera hans önskan. De du känner att ni borde bjuda skulle jag bjuda till det andra kalaset.

#4 - Jennie

Jag tycker det är viktigt att tidigt lära barnen att "alla får vara med". Jag skulle till exempel aldrig bara bjuda några från dagis. Det får vara alla eller ingen (med undantag för om man umgås privat med någon från dagis). Detsamma gäller vännerna. På kalas får alla de barn vi umgås med komma. Jag tycker de är för små, har en dotter som fyllde 4 i maj, för att ta ansvar eller förstå det där med att bjuda och inte bjuda. Vi respekterar att andra resonerar och aggerar annorlunda. Detta är dock den syn vi har valt att förespråka för våra barn!
Lycka till! Det blir nog bra i slutändan!

#5 - therese

För båda sönerna hade vi kalas för släkt och vänner då de fyllde ett. Några timmar lördag som det var öppet hus. Man kom vid två om det passade någon annan kom vid tre halv fyra. Skönt att inte alla kom på en gång och några brukade få komma mot slutet och så hade vi någon lättfixad middag.
Vid två och tre år har vi kört mkt modest. Släkt de som vill och några eller någon kompis. Minstingen hade vi middag med hans gudföräldrar och familj nu när han fyllde två förutom att vi firade med farmor. Han är så liten så behovet känns inte akut.
Från fyra år har vi haft ett kalas med alla dagiskompisarna. Om vädret tillåtet grillning av korv och lek i park, saft, bullar, lekar och glass. Alla nöjda och glada.
Men i och med dagiskalasen har vi hållt kalasen för släkt och vänner ganska små. Räcker liksom med ett.

#6 - Elisabet

Jag skulle aldrig utelämna barn från kalas. Det är inte förrän långt senare barn utvecklar den sortens empati att de förstår hur det känns att inte bli bjuden, så det ansvaret bör man inte utsätta dem för. Här har vi alltid sett till att inget barn känner sig förbisett, även om kalasen ibland har blivit ganska stora. Det är viktigt att barn lär sig sunda sociala normer.

Svar: Mycket kloka tankar! Jag och min man har tagit åt oss av dom! :)
bambi

#7 - Mia

En regel vi har hållt vid är att man ska bjuda så många barn som födelsedagsbarnet fyller dvs fyller han fyra år så är det ca 4 kompisar. Vi har inte bjudit våra vänners barn på barnkals utan våra barns kompisar. Hos oss finns det ingen som bjuder alla barn bara för att så det har aldrig varit ett problem.

/Mia

#8 - Anna, Gbg

Jag har bestämt i samråd med min son, men vi har alltid bjudit alla barnen i hans åldersgrupp på dagis samt eventuella andra barn. Tycker inte heller att en 4-åring (eller som min son 5-åring) ska bestämma det själva av anledningarna som några andra redan nämnt.

#9 - Michelle & GirlZen

Vilket dilemma!
Kanske man kan bjuda in dem iallafall och säga att man bjuder tillbaka för att man själv blivit bjuden på deras kalas!
Hm, men visst är det svårt!

#10 - Caroline

Jag gör inte så stor sak av födelsedagskalas. Det viktiga är ju att barnet känner sig firat och uppmärksammat. Med gott samvete kan du bjuda lämpliga gäster. Det blir ett svårt ansvar fören fyra åring att inkludera och exludera gäster, en fyra åring kan ju inte alla sociala koder.

#11 - Cissi- mamma till Emma och gravid med liten

Svårt det där... Än så länge har Emma inte haft kompiskalas och väldigt få av våra vänner har barn, så än så länge har vi sluppit ta diskussionen... Gillar dock idén med ett mindre kalas för de han verkligen vill bjuda och sen ett mer allmänt.. Fast det blir ju många kalas! ;) och mycket jobb.. Hur många blir det med de han vill bjuda och de du vill bjuda och är de han vill bjuda dagiskompisar eller mer "privata"? Svårt att dra en gräns kanske..

Svar: Ja, han vill bjuda 4 stycken kompisar... och vi har bjudit 10-12 släktingar men vi har 3-5 kompisar som inte är inkluderat... men man kanske ska lägga till dom bland släkten? Men då blir det ett väldigt stort kalas, det ena.
bambi

#12 - Lifessilverlining

Oj här kommer du få spridda svar gissar jag. Jag har gjort både och från att ha bjudit alla till att senare helt skippat vänners barn. Bara ingen blir utelämnad så. Lycka till kram Nilla

Svar: Ja, det är lite spridda svar här.... men det är ändå många kloka tankar!
bambi

#13 - Life of Lisa

Det där är supersvårt, vi hade samma dilemma i början av sommaren. Hade också hört där med ett barn som gäst per år som riktlinje (framför allt om barnen ska lämnas utan föräldrar), så vi bjöd typ 5 st. Ingen blev avis då vi inte pratade om kalaset med vår dotter helt konkret förrän ett par dagar innan så de hann inte prata om det på dagis. Och så körde vi bara dagiskompisar så att dynamiken skulle vara bekant för dem - kompisbarn blev fel resonerade vi.
Att välja vilka var supersvårt, vi ville att hon skulle bjuda de hon leker mest/bäst med så vi frågade henne lätt men även personalen på dagis.
Fler barn hade INTE gått kan jag säga.. Men visst är det supersvårt.

Lycka till

Svar: Tack :) Nej, jag vill inte bjuda så många barn då jag vet att Zack föredrar att leka i mindre grupper...
bambi

#14 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Jag tycker att du ska lyssna på hans önskan om vilka han vill bjuda. Vi vuxna hade ju aldrig accepterat att vi minsann måste bjuda någon vi egentligen inte vill för att alla minsann ska få vara med, så varför ska vi tvinga våra barn att göra så?

Svar: Nej, det är lite så vi har tänkt - att vi vill respektera HANS önskan för att det är HANS kalas. Men nu efter några av kommentarerna här så blev jag lite tveksam faktiskt...
bambi

#15 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Vi vänder lite grand på det då. Du fyller år och funderar på vilka du vill bjuda. Du vill ju ha en trevlig dag med personer du tycker om att umgås med. Så kommer din man och säger att "nej du, du måste faktiskt bjuda den och den och den oavsett om du vill eller inte för att det ska vara så. Alla ska minsann få vara med så det är bara för dig att gilla läget, din vilja är inte så viktig".

Ska barnet inte få välja själv ska man inte fråga till en början. När du har frågat, fått ett svar, men ändå gör som du tycker bli bäst så är det ju lite som att säga att hans vilja är obetydlig.

#16 - EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA

Vi lät Melvin bestämma vilka förskolekompisar han ville bjuda och så postade vi hem inbjudningarna så det absolut inte skulle bli något snack på förskolan.

Vi umgås bara med två familjer som har barn i Melvins ålder och som tur är är det två av hans bästa vänner.

Det är svårt det där med kalas. Men kan ni inte ha ett kalas med de Zack vill bjuda. Ett med släkten och sen kan ni bjuda hem era vänner och bjuda på fika, det behöver inte vara ett regelrätt kalas .

#17 - Hanna E

Förra året när A fyllde 4 år så fick han välja 4 kompisar som fick komma på hans kalas (det är ganska lagom med 5 barn i vår lägenhet). Vi pratade om det ett tag i förväg så att han kunde fundera på vilka han ville bjuda och sen så bjöd vi de som han ville skulle komma.
De av våra kompisar som har en speciell relation med A får komma när vi bjuder ena delen av släkten. Det finns irritation från vissa håll pga en skilsmässa så vi har redan 3 olika kalas och mer orkar inte jag. Så övriga kompisar och kompisars barn hoppar vi helt enkelt över.
Å andra sidan så blir inte A inbjuden till deras kalas heller.

#18 - TantMango

Varför fråga sitt barn, flera ggr t.o.m. och sedan köra över hans vilja? Förlåt men det känns jättetaskigt att lära en sån liten människa att "din åsikt är inte värd ett skit". Mina föräldrar har kört över min vilja många gånger (försöker fortfarande), och det har gett mig stora problem i vuxen ålder att säga ifrån och tro att någon ens bryr sig om att höra min åsikt - vilket påverkat livet mkt negativt och man blir utsatt för mkt skit ...
Vem är kalaset till för egentlige? för honom eller för att hålla sig väl med alla andra? (som inte behöver få veta om de nu skulle bli sårade).

Svar: Jo, så har jag också känt... vi har frågat flera gånger för att det där kan ju växla från dag till dag (vem man vill leka med eller inte).
bambi

#19 - Anonym

Vad säger magkänslan? Gå på den.

#20 - Anonym

Om ni nu har frågat honom och han har svarat som han vill ha det så skulle jag följa det! Visst, han blir bara 4 år men det är han som fyller år, och de andra barnen som inte blir bjudna av honom är antagligen i hans ålder, då tar de inte så illa upp, förstår inte riktigt. Då är det nog deras föräldrar som tar illa upp, men då får ni vuxna prata med de. Lysna på Zack och det han vill!

#21 - Renee

Nu är ju frågan redan ställd, men annars kan man ju ställa den så att barnet får ha önskemål om vilka hen vill bjuda, utan att det automatiskt innebär att barnet också avgör vilka som exkluderas. Barnet får bjuda dem hen vill, och föräldrarna får också bjuda några.
Att låta barnet bestämma helt och hållet är direkt olämpligt, då så små barn omöjligt kan beakta alla konsekvenser av de olika alternativen.

#22 - Anonym

Nu är min dotter fortfarande så liten så vi har inte riktigt kommit till det här ännu, så jag kan ju bara se till hur mina föräldrar gjorde och våra vänner.

Jag och mina syskon hade ett kalas för barnen på dagis/skolan och sen hade vi ett för släkt och vänner till familjen, inklusive de barnen. När vi blev äldre bjöd vi ju andra kamrater till barnkalasen som inte bara var från skolan. Men de familjer med barn som vi som familj umgicks med kom alltid på släktkalaset.

Hos en del vänner bjöds vi till barnkalaset och kom inte på släktkalaset. Min uppfattning är att detta är vanligast.

Vi kommer nog att göra som mina föräldrar lite beroende på hur mycket man umgås med en del familjer. Även de vuxna kan vara involverade i barnen och ha en relation till barnet och då ska de få vara med och fira om de vill. I de fallen får barnen komma med sina föräldrar på det kalaset eller eventuellt få gå på två kalas.

#23 - Frida - en liten blogg om en liten familj

Den anonyma kommentaren ovan var från mig. Var inte meningen att det skulle bli så.

#24 - Sandra

Nu medan han bara är 4 år är det kanske inte så viktigt att bjuda alla på dagis, bjud de han vill så blir det säkert bra.

Jag tänker mig att senare i åldrarna är det viktigare eftersom barnen säkert leker med många och att det inte är så kul när det pratas i skolan om vilka som varit på kalas och så är någon utanför. Men det är svårt, ska barnet då behöva bjuda någon som de ogillar eller är ovän med?

#25 - Anonym

3-4 vänner räcker väl för en 4åring på kalas- annars hinner de ju inte "se" varandra ordentligt.
Fick tipset att bjuda lika många vänner som barnet fyller år- det är ungefär vad de kan hantera.
Sen är det hans kalas och han väljer. Annars skulle ni inte frågat honom efter hans åsikt om ni ändå inte respekterar den.

#26 - Katarina

För mig är det enkelt, alla eller ingen. Alternativt kanske manmabel bjuda de förskolevänner som ens barn leker med även utanför förskolan, då blir det ingen skillnad mot att gå hem efter förskolan och leka.
Att jämföra med hur vuxna gör tycker jag inte är relevant, vi förstår det här med att bli bjuden och inte och vist bjuder man även jobbiga tant Kerstin på sitt kalas?
Barn pratar om sina kalas innan och efter och en allt för vanlig fras är, som säker är bekant, "då får inte du komma på mitt kalas" vist är de medvetna om att det är speciellt att bli bjuden och hemskt att inte bli det. Jag tycker inte man har rätt att utesluta någon bara för att det är ens födelsedag

Vi hade turen att ens behöva förklara för fyråringen då hon bara ville ha vuxna på sitt kalas haha. Hoppas ni kommer på en bra lösning, hejja Bambi

#27 - Heléne

Vi frågade Esther vem hon ville bjuda på sitt kalas och det blev två stycken från hennes dagis. Vi tänker ha kalaset den 1 sept och sätta klockslag på inbjudningskortet att bästisarna är välkomna mellan 10:00-12:00 och sedan tänker vi bjuda resten att komma vid 13:00. På så sätt får hon chans att leka och ha skoj med sina allra bästisar och vi föräldrar får som vi vill. Kompromissa :)

#28 - Sanna W

Hej!
Jag tror faktiskt att det är en överdriven rädsla att de som inte blir bjudna ska känna sig utanför. Det viktiga är att inte bjuda alla utom en ur en viss grupp. Om man bjuder en liten grupp ur en stor grupp så tycker jag inte att det är osolidariskt. Jag tycker faktiskt att det är lika bra att man lär sig direkt att ta ta sådant. Då blir det inte en så stor grej utan man lär sig att ibland blir man bjuden och ibland inte. Dessutom blir det så oerhört många kalas om alla ska bjuda alla på förskolan. Då gör man inget annat på helgerna och det vill nog ingen.
Lycka till med ditt beslut!

Svar: Ja, jag känner lite så också... att nåt år blir man bjuden och ett annat år blir man inte det....
bambi

#29 - Julia

Man kan ju ha som ett mindre "formellt" kalas där vännerna och deras barn kommer och hjälper till att äta upp tårtrester och dylikt, så slipper barnet känna att folk han inte ville bjuda kom på kalaset, men de du vill bjuda får komma ändå men en annan dag?

#30 - En pojkmammas vardag - Livet på torpet

Det där är svårt tycker jag. Nu sist bjöd vi alla barnen som går hos samma dagmamma (7 stycken förutom mina barn) plus två vänner med barn som mina barn leker med. Sammanlagt hade vi 13 barn och 9 vuxna i vårt lilla torp. Men det gick faktiskt hur bra som hellst .. till och med stolar hittade vi så det räckte ;)

Jag hade nog låtit Zack välja kompisar och haft ett kalas i 2-3 timmar och sen bjudit hem vännerna efter det. Kan bli skoj för han att ha en hel kalasdag :)

#31 - Yohannas.se

Våga låta hanvälja, tycker jag :)

#32 - Anonym

Jag håller med renee ovan

#33 - Jossan

Men om han inte vill ha med vissa "vänner" på sitt kalas, vill han verkligen vara vän med dem då?
Barn får ju inte alltid välja sina vänner som en vuxen gör (tex för att föräldrar vill umgås med deras föräldrar)

Är det inte i så fall ännu värre stt "tvinga" sitt barn att regelbundet med den kompisen än att den kompisen EN dag kommer på ett kalas när födelsedagsbarnet kan välja att lenka med andra barn.

#34 - idun

Han är 4 år. En dag älskar han nån, nästa dag inte. Bjud in de du tycker ska komma. :-)

#35 - Natali

Jag skulle inte ha 3 olika kalas, kan man inte bjuda släkten och vänner med deras barn samtidigt och sen ett barnkalas där han får bestämma vilka man bjuder. Jag tycker att barn ska få bestämma vem som ska komma om man nu frågar dem. Frågar man inte så bestämmer du.

#36 - Rita

Jag tycker som Natali. Frågar man inte barnen så bestämmer föräldrarna, men har man en gång frågat så får man stå sitt kast. ;) Skämt åsido, jag röstar för två kalas, ett med släkten plus de vänner ni bestämmer och ett kalas där Zack bestämmer vem han vill bjuda.

Det där med att barn inte bryr sig om de blir bjudna på kalas eller inte gäller iaf inte när de blir äldre. Min 9-åring blev inte bjuden till en klasskompis på kalas även om de brukade leka ganska mycket hos varandra. Det finns endast 7 flickor i deras klass och två blev uteslutna från kalaset. Min dotter blev jätteolycklig och undrade om hon gjort nåt fel. :( Hon pratade om det i flera veckor och vi tröstade och pratade om det. Nu gäller det här förstås större barn, tror inte 4-åringar tänker riktigt på samma sätt, men man vet aldrig.

Lycka till med kalasen! Vi ska också ha ett imorgon.

#37 - Tilda

Egentligen är det ganska enkelt, Ett kalas där ni bjuder in släkt och ett kalas för vänner, nu har ni ju redan valt att Zack ska få välja vilka som kommer och då låter ni honom göra det. Det finns ju hundratal gånger man kan ses och fika så om era vänner med barn inte blir bjudna av Zack så gör det ju ingeting. För om de inte får reda på att Zack haft kalas så är det som man brukar säga "det man inte vet lider man inte av". Däremot tycker jag det är viktigt att inte bjuda in barn till kalaset via förskolan vilket många gör, lägger inbjudan i barnen lådor på förskolan, det är INTE okej. Precis lika väl som Zack ska lära sig att bjuda in människor och inte lämna människor utanför måste man också lära sig att det är okej att tycka om vissa människor mer än andra och man behöver bara umgås med dem man själv vill. Förlåt om det blev rörigt nu. Men tycker helt enkelt att det inte gör något om det bara bli släkt kalas och sen de kompisar zack bjuder. Hoppas ni hittar en lösning som känns bra för er.

#38 - Tilda

och med "det man inte vet lider man inte av" menar jag barnen till era vänner. Ni kan ju förklara för era vänner hur ni tänkt om det skulle undra varför det inte blev bjuda. Jag tror säkert det förstår hur ni reconerar, det har ju själv barn och vet hur mycket man måste hinna med, det är ju inte att ni inte vill utan att det tar för mycket kraft och tid.

#39 - Sofia

Hej på dig!

Jag måste berätta hur vi gjort när våra barn fyllt/fyller år.

När äldsta dottern (i dag 19 år)hade kalas hyrde vi dagislokalen eller gympasalen på skolan och bjöd in hela klassen.

Det känns trist att inte bli bjuden på kalas.
Sen pratar barnen om hur roligt dom haft det på kalaset och då känns det inte roligt att inte varit bjuden (mellandottern på 9 år har råkat ut för det.)

Vänd på situationen och tänk att något av dina barn kommer hem från dagis och säger att de andra barnen varit på kalas :(
Känns i mammahjärtat..

Jag kan verkligen rekommendera att hyra något av följande ställe (här där jag bor kostar det endast ett par hundra och man slipper så mycket stök hemma.)

Kram och hoppas ni kommer fram till ett fint kalas för Zack.

#40 - Tess

Mitt barn blir 2 år på söndag och vi har bjudit alla vi känner med barn till barnkalaset och släkten till släktkalaset. Vet inte hur vi gör när han blir äldre... men tror nog vi fortsätter bjuda som vi gjort hittills ändå och involverar Connor mer i andra beslut som vad som ska finnas med på inbjudningskort, gå och posta dem, planera festdekoration, lekar o.s.v. När jag var barn bjöds alla i klassen på mina kalas, även de man inte umgicks med så mycket.

#41 - Longevity - en blogg om hälsa

Jag har hjälpt mina barn att inse vikten av att alla får vara med. Håller med Elisabet. Välja själva tycker jag kan vänta tills de förstår vad det innebär. Sorgen och ledsamheten över att själv inte bli bjuden sen är svår att förstå för så resonerar de flesta. De bjuder de som de blivit bjudna till.

#42 - Sarianne

Min dotter fyllde 4 tidigare i år och hon fick välja helt själv. Vi vuxna bestämde antal och sen valde hon de som hon leker mest med på förskolan, blandat pojkar och flickor. Först var hon inne på spåret att bara bjuda in flickorna men då blev det en flicka "över" där hade vi som vuxna gått in och styrt så hon också fick komma. Nu valde hon blandat och bara ifrån förskolan (sju fick inbjudan hemskickat till dig). På den förskola hon går på är det inga konstigheter att alla inte blir bjudna på alla kalas. Men vi har varit noga med att förklara hur det kan kännas om hon själv inte bli bjuden på något kalas osv. Jag tycker att hon klarade av det ansvaret bra att välja själv, det var hennes kalas och planerades efter hennes önskemål. Jag tycker att det med att bjuda in sina egna vänner med barn försvinner allt mer ju äldre barnen blev. Vi bjöd också in dem upp till att barnen blev tre när vi bestämde vilka som skulle komma. Vid 4års ålder har de haft sina egna barnkalas och har inte valt att bjuda dem, vill man ändå fira med dem så hade jag valt att ha något separat med dem men är det då för barnets eller föräldrarnas skull/samvete?

#43 - Karin

Min dotter är så liten så vi har inte haft några dagiskalas än. Själv minns jag inte om det var några kalas alls i förskoleåldern, men jag minns hur ledsen jag var när jag inte blev bjuden när jag var lite äldre. Tycker du ska ta med alla.