bambi

Gymnasiebubblan
Som ni kanske redan vet så är jag gymnasielärare. När jag utbildade mig till lärare så sas det att det var en branch där det alltid finns jobb och jag har alltid haft jobb. Men nu när elevantalet sjunker med 25% fram till 2017 så ser ju arbetsmarknaden lite mer osäker ut. 
 
Så jag är glad att jag har ett fast jobb, på en kommunal skola. För tidigare har jag faktiskt enbart arbetat på privata gymnasieskolor och nu när elevantalet sjunker så är det dom privata gymnasieskolorna som drabbas värst. 
 
Det jag har upplevt av privata gymnasieskolor är att dom är väldigt fokuserade på vinst och ägarna har kunnat plockat ut många miljoner av våra skattepengar (helt sjukt egentligen!). Vad händer nu när det inte blir lika mycket pengar i den egna fickan för ägarna? Då kanske det inte blir lika roligt att driva en skola, som ändå kräver en hel del arbete. 
 
#1 - carina

Man är lyckligt lottad som har ett fast jobb. Tänk alla ungdomar som måste gå arbetslös. Jag jobbar oxå inom kommunen ( sjukhem). Har aldrig varit arbetslös en dag sedan jag slutade skolan, för 23 år sedan.
Ha en fin dag!
Kramen♥

#2 - FIA FIT!

Skönt att du har jobb på en kommunalskola. Jag blev uppsagd pga sviktande elevunderlag och skulle sedan bli återanställd på mindre procent men då sa jag upp mig. Så det ska bli spännande att se vad som händer i höst.... Ska lämna lärarbranschen nu pga mina öron! Känner mig redo för ngt nytt:-)

Svar: Hoppas att du får tag i nåt nytt! Och hoppas att vi ses snart igen :) KRAM
bambi

#3 - Karolina M

Jag har, trots negativa kommentarer och åsikter om att jag borde hitta något annat mer värt att satsa på, valt att utbilda mig till gymnasielärare. Fick igår reda på att jag har kommit in på Stockholms universitet och har valt engelska/spanska som ämnen.

Har också hört att läraryrket ska vara lätt att hitta jobb i, men lite orolig är jag. Hade väl varit smartare att utbilda sig till förskollärare egentligen ,med tanken på hur mycket de efterfrågas... men trots att jag gillar att arbeta med barn (är utbildad barnskötare) så är det ingenting jag känner att jag vill stanna i, utan jag dras mer till att faktiskt utbilda i mina valda ämnen...

Fast jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har några tvivel om mitt val... Främst för att arbetet ska vara så krävande, lönen inte tillräcklig, och utbildningen lång.

Som du säger så tror jag att de flesta friskolor tänker mer på vinsten, hoppas därför på kommunal anställning om några år.

Men du som har jobbat som lärare nu ett tag... Tycker du att det är värt att utbilda sig till det?

Egentligen har jag hur många andra intresseområden som helst, har funderat på allt från psykolog och socionom till hälsopedagog och kulturvetare... men kom ändå fram till till slut att lärare kändes "vettigast".

#4 - Dykarmamma

Jag tycker det är så himla tråkigt att de stora bolagen som driver skolor kommit in och förstört. För innerst inne tycker jag friskolor är toppen. Att det ska finnas utrymme för profilskolor, eldsjälar som brinner för sin idé och älskar pedagogik. De friskolorna vill vi ha. INTE riskkapitalbolag som dränerar skolorna på kapital på bekostnad av läromedel, specialresurser och rutinerade lärare. Det gör mig desillusionerad. Har nyss flyttat min dotter från en Vittraskola, som från början var bra (pga fanstastisk pegagog), men som spårade ur totalt i åk 4, visade sitt riktiga ansikte. Sorgligt.
Å andra sidan har jag själv arbetat som språklärare i en kommunal högstadieskola i några år. Jag är språkvetare, men är inte utbildad lärare. Jag fick jobb för att det inte fanns någon behörig lärare i spanska att anställa. Och min uppfattning är att det fortfarande är brist på behöriga lärare. Jag en inblick i läraryrket. Självklart bara en bild från EN skola och ETT lärarrum. Men där blev jag också desillusionerad. Vilket GNÄLL på lärarna! Det var en massa skitsnack i lärarrummet, om det mesta. Trött och gnistlöst var det. En riktig energisugare.
Vi behöver jacka upp statusen på läraryrket!Locka rätt personer till yrket och ge dem en lön som speglar de engagemang och ansvar vi vill att de ska ha.
Så tycker jag.
Kärlek <3

#5 - Beata

Min uppfattning är att det generellt erbjuds en bättre utbildning på friskolor/privatskolor än kommunala. Jag ska nu börja 3:an och går privatskola och jämfört med andra kompisar som går kommunalt tycker jag att vi verkar ha mer engagerade lärare, bättre resurser osv. Men jag antar att det kan variera och beror mycket på ledningen och ägarna. Intressant är dock att tydligen har antalet sökande till vår skola ökat, även om elevkullarna blir mindre så vi verkar inte drabbas av nedskärningar osv.

#6 - Fina Frun

Jag hoppas att du sitter säkert på ditt jobb.
I vår kommun håller de på och ändrar skolorna hela tiden. De påstår att eleverna (de yngre) blir fler och fler.

Svar: Ja, jag tror att jag sitter säkert men man vet väl aldrig? Jag har jobbat ett tag nu och när man har lite arbetslivserfarenhet så är det alltid lättare att få tag i nåt nytt jobb så jag är inte så orolig :) Hoppas att du får en fin lördag! :)
bambi

#7 - AnnaSC

min kusin har precis slutat arbeta på en privat gymnasieskola och han är så glad att slippa den. Mordhot (elev som kom hem till honom och satte en pistol mot hans pappas huvud och mot en annan lärare var det 11 åriga dottern som fick en pistol mot huvbudet) för att de ville ha godkända betyg, elever som redan gett upp, elever som kommer med pistol till skolan, lärarna får stå i armkrok utanför skolan för att gängledare inte ska ta sig in och skjuta elever inne i skolan. etc etc. så nej en privatskola behöver inte vara bättre... den var det definitivt inte.

Svar: Usch, det låter verkligen förfärligt med mordhot och vapen!!!!! Skönt att han har slutat arbeta där!
Hoppas att du får en fin lördag :)
bambi

#8 - martina

Läste nyligen att det kommer vara en brist på lärare inom 8 år - en brist på över 40000st....
Är det när det går en massa lärare i pension kanske? Eller räknar de med en befolkningsboom? :-)

Svar: Jag tror att det är en kombination av båda. Men jag har hört mycket prat om att det är många lärare som går i pension snart :) Hoppas att du får en fin lördag! :)
bambi

#9 - Anna - Med Alvora i famnen, en framtid av spänning

Har tyvärr sett flera exempel på hur privata gymnasieskolorna endast tänker på vinst. Min bror går på en och det finns ALDRIG någon vikarie när någon lärare är sjuk (såklart inte, det kostar ju=mindre vinst). Inga ordentliga lektioner eller lokaler.

Vad bra att du har en trygg anställning!

#10 - Catharina

Karolina M. Jag har ämnesteoretisk behörighet på gymnasiet i två ämnen, och vikarierade därför en hel del för några år sedan. Tanken var att jag skulle komplettera upp till en lärarexamen, men jag lämnade den idén och jobbar nu med något helt annat.

En sak som jag tyckte var negativ med läraryrket, var att det är så "platt". Det kan inte hända så mycket mer i arbetslivet när man är lärare. Man kan kanske lära sig någon ny metod etc., men det finns ingen karriär i det.

Jag led till och med av en viss avundsjuka mot mina duktiga elever, som hade alla vägar öppna - de kunde bli läkare, civilingenjörer, journalister, forska, göra politisk karriär, börja på UD... Medan jag bara skulle stå och tjata samma saker år efter år efter år, tills jag var en gammal tant och fick min pension. Det kändes inte alls bra, utan snarare som en fälla.

OM man ska jobba som lärare måste man på något sätt brinna för att förmedla sina ämnen, och även ha ett äkta intresse för barn/ungdomar i den ålder man ska undervisa. Känner du en sådan brinnande entusiasm..? Annars är det nog säkrast att plugga till något som ger fler livsmöjligheter.

#11 - Lola

Det är så himla tråkigt att det ska vara lärarbrist, det är ett yrke som behövs med den anställdes enorma engagemang. Hoppas framtidens statistik ändrar sig snart. Fin blogg du har förresten :)

Svar: Tack :)
bambi

#12 - Eleonore

Oj detta visste jag inte, tänk att det kan sjunka så mycket!

#13 - Karolina M

Catharina, tack för din kommentar!


Jag har ett enormt, personligt intresse för de ämnen jag har valt, det i kombination med jag har haft ett fåtal lärare som verkligen inspirerat mig, ligger nog bakom att jag valt den här vägen...


Jag förstår vad du menar med att man inte kan avancera i läraryrket, är ambitiös av mig och det skulle nog kunna bli frustrerande efter några år. Fast det handlar nog till större del att jag är så ombytlig, jag trivs inte med att stanna kvar i samma grejer år in och år ut... så jag skulle väl antagligen bli uttråkad i länden vilket yrke jag än väljer... så jag skulle nog känna tvivel vilket program jag än börjar läsa.


Jag är en sån som skulle behöva ha flera olika utbildningar och kunna hoppa mellan jobb... men i praktiken är det ju svårt att få ihop, CSN-lånet räcker inte så långt.

#14 - En kvinnas vardag

Det har ju varit en ordentlig babyboom nu de senaste åren vilket lett till att fler förskolor byggts. Om ca tio år kommer ju dem gå i gymnasiet i alla fall :P