bambi

IKEA funderingar mitt i natten
 
Igår var vi en sväng till IKEA (det gäller att passa på när man har hyrt bil). Maken verkligen HATAR att gå på IKEA så vi stressade (som vanligt) igenom varuhuset. Men jag hade en klar lista i huvudet på vad vi behövde. Vi skulle bland annat ha en hylla ovanför barnens leksaksspis där dom kan ha leksakskastruller och andra tillbehören till spisen. Vi stressade igenom ta-dig-själv lagret och hittade våra grejer och betalade och åkte hem.
 
Sen, mitt i natten, vaknar jag och säger helt förskräckt till maken "men vilken färg tog vi på hyllan?!?! vi kollade inte efter vilken färg det var på paketet på hyllan!!". Varför går min hjärna igenom sånt mitt i natten kan man undra? Inte så konstigt att jag sover dåligt när min hjärna går igenom sånt hela nätterna!
 
Nåja, på morgonen så gick maken ut och kollade på paketet och det var rätt färg på hyllan! Puh, där slapp vi slösa en timme på att byta hylla! Men jag kan tänka mig att det är många som inte tänker på att läsa vilken färg det är dom tar, eftersom man är så glad bara man har hittat till rätt rad och hylla och så ska man vidare till nästa.
 
När jag var i USA så var det mycket snack om IKEA. För deras bild av svenska köttbullar är såna som IKEA säljer, alltså köttbullar med brunsås. Jag och min syster (som bor här i Sverige) var oense om vad som var "svenska köttbullar" - var det med eller utan brunsås? Vi äter aldrig brunsås till köttbullar medan hon alltid gör det.... 
#1 - Karoliina - med K och två i

9/10 gånger äter vi med brunsås! Förmodligen för att vi nästan alltid äter det med potatis. Godast tycker jag! :)

Svar: Vi äter det nästan alltid med pasta så därför blir det kanske ingen brunsås? :)
bambi

#2 - Fröken Gredelin

När jag tänker på köttbullar så ska det vara brunsås, nykokta potatisar och lingonsylt, helt klart. Fast i "verkligheten" blir det lika ofta makaroner till köttbullarna och då har vi ingen brunsås. Godast är dock den första varianten tycker jag, dock är jag lite lat och då blir det lätt pasta ist.

#3 - Maria

Tror det är en generationsgrej det där med köttbullarna.
Min mamma och mormor serverade alltid köttbullar med brunsås medan jag själv har det ibland bara.
Tror folk i vår ålder eller yngre mest har ketchup till dem :-)
Trevlig kväll!
Kram!

#4 - Anonym

Klassiskt svenskt är att servera köttbullar med potatis, brunsås och lingon. Köttbullar med pasta är en italiensk variant.

Eva

#5 - Amanda

Om jag äter köttbullar (alltid hemmagjorda) som riktig middag så blir det alltid potatis, brunsås/gräddsås och lingonsylt/gelé. Ska det gå snabbt nån kväll så blir det med stuvade mackaroner och ketchup. Alternativ 1 är godast ändå :)

#6 - Kattis

Svenska köttbullar är väl svenska oavsett vad man har för tillbehör :P jag tycker det är godast med makaroner och ketchup, men så gillar jag inte varma såser särskilt mycket. Serveras det köttbullar, potatis och sås brukar jag skippa såsen.

#7 - Edalia

Stuvade makaroner (riktiga) ska det vara till köttbullar! inget slår det ;)

#8 - Beatrice, mamma till skrutten Robin- Tävling igång!

Vi äter väldigt sällan brunsås till köttbullar :) Men vi äter oftast pasta till och då är det väl inte lika gott med brunsås, annat om man åt potatis till kanske?

#9 - MIa

Köttbullarna ska helst ätas med potatis,blomkål och brunsås :)... Funkar med pasta eller stuvade makaroner men det första är absoluta favoriten! Hemmagjorda ska det vara, köpeköttbullar får jag inte i mig...

#10 - Marina Stuberg

Appropå köttbullar. Måste det vara med eller utan sås som är själva grejen. Är det inte köttbullarna i sig som är det svenska? Vi äter både och. Ibland med bara pasta eller potatismos. Och ibland med brunsås/gräddsås. Jag tycker både är jättegoda. Men det godaste är nog hemmagjorda med hemamgjord gräddsås!

#11 - Anonym

Nej, det är inte köttbullarna i sig som är svenska. De har, mest troligt, sitt ursprung i Mellanöstern, men återfinns i flera, vitt skilda, matkulturer. Det är MATRÄTTEN köttbullar, potatis, brunsås, lingon, (gärna saltgurka) som är typiskt svensk.

Marie

Svar: Ah... ok... :)
bambi