bambi

Normbrytande barnböcker
 
På tal om böcker om genus, om man vill ha några bra barnböcker som är genusvänliga så är Sagolikt Bokförlag stället att kika in på! Häromdagen så damp en ny bok från dom ner i brevlådan - De glömda barnen. De glömda barnen är en kapitelbok för alla som någon gång har känt sig ensamma, eller varit rädda för att bli osynliga, men också en bok om att slukas in i en annan värld. Några timmar eller kanske till och med några år. Det finns alltid en väg. Och det finns alltid en vän när livet känns som mörkast. Från varje såld bok av De glömda barnen kommer vi att skänka 5 kr till BRIS, Barnens rätt i samhället
 
Det jag älskar med Sagolikt Bokförlag är att dom har barnböcker som inte följer heteronormen, vilket inte är så lätt att hitta. Jag diskuterade detta med en kompis som nyligen har sepererat från sin kille och hon sa att hon även saknar barnböcker där det finns skilda/sepererade föräldrar eller bonusfamiljer. Jag känner inte till någon sån barnbok och inte hon heller. Lite konstigt att det inte finns såna barnböcker med tanke på att det inte är så ovanligt med såna familjekonstellationer i vårt samhälle. Men dom flesta barnböckerna innehåller mamma, pappa, barn... vilket är lite tråkigt, att lära barnen att det är så det "ska" vara. Känner ni till några barnböcker där det finns lite andra familjekonstellationer än det traditonella "mamma, pappa, barn"?
#1 - Caroline

jag vet att det finns sådana böcker på biblioteket, både om skilda föräldrar, barn som flyttar varannan vecka och om barn som är adopterade. vet dock inte vad de heter, men jag bläddrade i några av dem för ett tag sedan. Men jag håller med om att det behövs mer!
Boken "de glömda barnen", hur stor kapitel bok är den och för vilken ålder passar den tror du? Jag är lärare i en åk 3 och söker med ljus och lykta efter bra högläsningsböcker!

#2 - Heidi

Pippi har en ganska udda familjekonstellation ;)

#3 - En kvinnas vardag

Jag älskar boken "Min familj" av Anna-Clara Tidholm, där olika barn presenterar sina familjer, och allas ser väldigt olika ut, allt ifrån inga föräldrar, till separerade föräldrar, till många föräldrar!

När jag ändå rekommenderar den boken vill jag även slå ett kast för OLIKA förlag, som inte bara arbetar genusfrämjande, utan har väldigt fokus på att alla är OLIKA i allmänhet, långa, korta, smala, arga, glada, mörka, ljusa osv..

Vill även rekommendera Stina Wirséns "Vem?"-böcker när vi pratar genusfrämjande barnböcker. Böckerna riktar sig till de minsta barnen. I hennes nya bok "Vem är var?" går kompisarna hem till varandra, och där ser familjekonstallationerna lite olika ut.

Svar: Åh, vilka bra tips! "Vem är var?" låter ju som en bra bok som tar upp just det jag efterfrågar. Tack :)
bambi

#4 - Sara

Alfons! Han bor väl bara med sin pappa? :)

#5 - Lina

Tänkte också på Alfons Åberg för han verkar bo med sin pappa har inte sett någon mamma där.

#6 - Carolin

En gammal goding, Nu ska det bli andra bullar. Ensamstående (?) Helena och dottern Nina. Ja, så Alfons förstås.

#7 - J - tvillingmamma TÄVLING pågår!

Vi har en bok som heter "Malins mamma gifter sig med Lisa" av Annette Lundborg och Mimmi Tollerup-Grkovic! Och vad den handlar om kan man ju gissa ;-)

#8 - Petra

Hej
Har oxå letat länge efter sådana barnböcker, men finner inga. Håller på att klura på en sj faktiskt.
Kram

Tack för din värmande kommentar

#9 - Frida

Else-Marie och Småpapporna!

#10 - Det som hänt

Här hittade jag en artikel från Svd(visserligen några år gammal men många av bäckerna går ju fortfarande att få tag i) där de skriver just om separerade föräldrar i barnböcker:

http://www.svd.se/kultur/skilsmassans-vardag-skildras-i-barnbocker_472783.svd

Och här tips på barnböcker från RFSL:

http://www.rfsl.se/?p=5560