bambi

Lingontårta med pepparkaksbotten
Om ni ännu inte har bakat nåt till jul eller vill baka något mer så kommer här ett sista tips om en jättegod Lingontårta! Den är inte så söt och inte superonyttig så den kanske passar dom som traditionellt inte gillar sötsaker. Den känns också väldigt julig!
 
 

Botten

150 g pepparkakor
Knappt 75 g rumsvarmt smör

 

Fyllning

6 blad gelatin

550 g (cirka 9-10 dl) lingon

1 burk (397 g) kondenserad mjölk

5 dl matlagningsyoghurt

 

1. Botten: Sätt ugnen på 200°C. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2. Mixa pepparkakorna i en matberedare tillsammans med det mjuka smöret. Tryck ut smulorna i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills botten fått lite färg. Låt svalna helt.

3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

4. Mixa lingonen fint med stavmixer eller i matberedare. Rör ner den kondenserade mjölken.

5. Hetta upp 1-2 deciliter av lingonsmeten i en liten kastrull. Det behöver inte koka, men ska vara så hett att det nästan bränns. Dra kastrullen från plattan. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten så att de smälter. Tillsätt gelatinblandningen till resten av smeten.

6. Rör ner yoghurten i lingonsmeten och häll smeten i formen. Låt stelna i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten.

 
#1 - Longevity - en blogg om hälsa

Oj vad smarrigt det ser ut! Vill passa på att önska dig och din familj en riktigt god jul!