Botten
150 g pepparkakor
Knappt 75 g rumsvarmt smör
Fyllning
6 blad gelatin
550 g (cirka 9-10 dl) lingon
1 burk (397 g) kondenserad mjölk
5 dl matlagningsyoghurt
1. Botten: Sätt ugnen på 200°C. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
2. Mixa pepparkakorna i en matberedare tillsammans med det mjuka smöret. Tryck ut smulorna i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills botten fått lite färg. Låt svalna helt.
3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
4. Mixa lingonen fint med stavmixer eller i matberedare. Rör ner den kondenserade mjölken.
5. Hetta upp 1-2 deciliter av lingonsmeten i en liten kastrull. Det behöver inte koka, men ska vara så hett att det nästan bränns. Dra kastrullen från plattan. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten så att de smälter. Tillsätt gelatinblandningen till resten av smeten.
6. Rör ner yoghurten i lingonsmeten och häll smeten i formen. Låt stelna i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten.