bambi

Barn och aktiviteter

 
Idag börjar Zack sin andra termin med barndans. Han ser verkligen fram emot det och barnen har dansat här hela morgonen. Efter hösten så ska Leah också få börja på barndans.

Det känns roligt att Zack har en aktivitet som han går på regelbundet och där han får röra på sig. Tror att det är en nyttig vana att få in och han har också lärt sig att kunna göra något utan mamma eller pappa är närvarande (vi får vänta utanför).

Men jag tycker att det räcker med en aktivitet. Jag vet att många föräldrar sätter upp sina barn på alla möjliga aktiviteter ända från att dom är nyfödda. Det är babysim, babyyoga, babymassage, osv... Barn behöver inte ständigt aktiveras men vi verkar vara rädda för tristess i vårt samhälle. Det är ur tristessen som kreativiteten kan växa!

Hur tänker ni kring det här med barn och aktiviteter? Hur mycket är lagom? Går era barn på någon aktivitet?
#1 - Hanna - Mode, smycken och min vardag

Våra barn går på simskola och Samuel vill även börja med tennis. Han är åtta och Alexander är fem. Tycker det är lagom.

#2 - Carola

Kunde inte sagt det bättre själv, håller med precis!!



"Men jag tycker att det räcker med en aktivitet. Jag vet att många föräldrar sätter upp sina barn på alla möjliga aktiviteter ända från att dom är nyfödda. Det är babysim, babyyoga, babymassage, osv... Barn behöver inte ständigt aktiveras men vi verkar vara rädda för tristess i vårt samhälle. Det är ur tristessen som kreativiteten kan växa!"

#3 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Håller med dig fullständigt! Tycker absolut att en aktivitet räcker. Och man måste tillåta sig att ha tråkigt, det kan inte hända något hela tiden. Har svårt att förstå att man som förälder också vill ägna all sin tid åt att skjutsa omkring barnen på mängder av olika aktiviteter. Vet vissa av mina större barns kompisar som har saker på schemat varje dag och varje helg. Det finsn i princip ingen fri tid alls till att exempelvis leka med kompisar. Mina två äldsta spelar fotboll, och det tar tid så att det räcker och blir över tycker jag, med två träningar i veckan och minst en match varje helg under säsong. Yngsta har ännu inte börjat på något, men till hösten kanske....

#4 - Viola

Vi försökte med barngympa förra veckan. Sonen fyller tre i mars. Men detta var på tok för svårt för honom, han visade sig inte riktigt vara redo för att låta sig styras kring själva aktiviteten på det viset utan ville bara springa runt, så vi väntar en termin. Det är nog väldigt olika hur tidigt, och i vilken omfattning barn är i behov av stimulans tror jag.

#5 - Rita

Mina två barn har inte haft nån egen aktivitet (utan föräldrar alltså) innan de fyllt 5 år. Jag gick med dem på babysim, babysång och babymassage när de var babysar men det var ju lika mycket för min egen skull. :) Nu har 5-åringen en aktivitet i veckan och 8-åringen har två (i höstas hade hon tre). De vill ju hinna leka med varandra och sina kompisar också på fritiden och det tycker de är allra viktigast. Håller helt med dig där! Nu kan de leka tillsammans i sitt rum i timtal och plötsligt kommer de ut därifrån, klär på sig och går ut på gården och fortsätter leka eller sätter på sig skidorna och skidar en sväng eller går till en backen 200 meter bort och åker pulka. DET är kreativitet! Ingen vuxen som styr och de får leka vad de vill. Härligt! Precis som när jag var liten. :)

#6 - Carola Paro

Vår Sydney 5½ år, går på simskola via förskolan. På lördagar går hon på ridskola. Det räcker bra, hon är ju så liten. Vår Sheena som är 3½ år, har ingen schemalagd aktivitet alls än. Vi vill att hon själv ska få önska vad hon vill göra, även om vi såklart kommer att nämna vissa aktiviteter mer än andra, det blir ju så när man själv är intresserad.

#7 - Marina Stuberg

Min Edvin blir fyra i april. Han älskar att dansa så vi anmälde honom till barndans. Men efter två gånger ville han inte mer. Jag tror att han är ganska känslig just nu. Han vill vänta till hösten istället.

Men jag tycker gott det räcker med en aktivitet! Barnen är ju för det mesta på dagis hela dagarna och jag tror inte de ska stimuleras hela tiden. Barn mår bra av att ha lite tråkigt också! Då utvecklas deras förmåga att hitta på egna saker och lekar.



Vi tänker börja med simskola snart, till hösten eller senare i vår. Det tror jag är jätteviktigt.

#8 - Helen

Kloka tankar om barn o aktiviteter, för många är det full rulle från start och man tycks vara extremt rädd för att barnet ska ha "tråkigt" och bli understimulerat.

Vår dotter började rida 1g/v när hon var 3år och ända sen dess har måga av våra kompisar varit på oss om att hon borde göra nå´t mer, att barn måste stimuleras...

Nu har hon hunnit bli 6år och rider fortfarande, numera på sin egen ponny sådär en 5-6 ggr/v vilket kan låta mycke men det sker helt på hennes villkor och de dagar hon inte vill åka till stallet så slipper hon givetvis.

Jag tror att man måste vara lyhörd och känna efter om det är barnets vilja eller ens egna tankar om hur det borde vara som styr, i grund och botten vill alla föräldrar väl och på nå´t vis så intutas man redan från start om att det ska vara babysång, babysim mm och tror att full aktivering är det enda rätta...

#9 - Carro

Min dotter (5,5 år) har gått på barndans en termin och ville gärna börja på simskola efter det. Då fick hon välja och det blev simskola. En aktivitet räcker hur bra som helst då hon även har hemspråksundervisning en dag i veckan. Vår son (2,5 år) är för liten, tycker jag.

#10 - Sigrid

Jag tänker precis som du, och hoppas att Sixten får plats på Bamsegympa snart! De har det ibland på förskolan och han älskar det!



Vad stor Zack ser ut nu, det måste vara håret!