bambi

Hellre lite lägre lön?
Jag har en manlig vän som jag diskuterade genus och jämställdhet med här om kvällen. För det första så tyckte han att det är så fel att fokusera på ojämställdheten mellan män och kvinnor när det finns så mycket större orättvisor i världen men även i Sverige. Det är ingen som diskuterar dom stora skillnaderna mellan svenskar och invandrare när det gäller hälsa, arbetslöshet och inkomst (som är mycket större än den mellan män och kvinnor). Och jag måste hålla med honom om att det är synd att detta inte alls diskuteras i samma utsträckning som jämställdhet mellan män och kvinnor.

Men en sak som han sa som verkligen fastnade i mitt huvud:

"Jag skulle lätt kunna byta med er kvinnor! Jag skulle hellre ta lite lägre lön i utbyte mot mer tid med barnen och ett längre liv!"

Han tar ofta upp att det aldrig forskas om varför fler män än kvinnor tar självmord och det diskuteras aldrig vad man ska göra åt problemet att män jobbar så hårt så att dom dör flera flera år tidigare än kvinnor. När man vänder på det hela så där så känns det kanske inte så dumt att få lite lägre lön i utbyte mot ett längre liv, men under våra liv så får vi också utstå en hel del diskriminering och att andra ser ner på oss. Så jag vet inte.... vad säger ni..?
#1 - Anonym

Jo, men genus handlar egentligen inte om lön, genus handlar om att ingen ska ses som normavvikande när denne inte beter sig enligt sin könsroll.



Sen när det gäller det andra, jämställdheten så håller jag med din vän.

#2 - Viola

Ja och det är ju just via genusmedvetandet som din manlige vän hade (nu har vi inte orubbliga könsroller i sverige men ändå) kunnat prova på ett hemmaliv utan att bli sedd som konstig. Men problemet är ju egentligen inte bara det utan att kvinnor ofta får lägre lön även NÄR de arbetar med precis samma uppgifter som en man.

#3 - Sigrid

Ja, men det är ju just därför vi jobbar med genus. För att nästa generation pojkar ska våga och tillåtas bejaka alla sidor av sig själva inklusive den omvårdande sidan med öppna känslor. För att det ska vara lika självklart att min son ska vara hemma med sina barn som din dotter. Det är ju själva målet (bland många andra) med genus! Om han känner sådär så borde han ju brinna för genus! Det låter som att han behöver läsa på lite om vad genus faktiskt innebär. LD har ju väldigt bra och tydliga inlägg om det.

En väldigt bra väg till det han önskar är också individuell föräldraförsäkring.



Sen tänker jag en annan sak också.. Har han barn? Isåfall så är det ju väldigt synd att han känner såhär men inte verkar göra något åt det. Vill han ha mer tid med barnen så får han väl sätta ner foten och kräva det. Gå ner i tid på jobbet, ta föräldradagar.

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Sigrid Han är lektor i psykologi och med i många mansgrupper som diskuterar genus så han är rätt så insatt i genus redan :)



Ja, han har två barn men båda bor i England med sin mamma.

#5 - Luxxie

Jag tycker inte någon ska stå ut med någotdera. Om kvinnor fick högre lön skulle kvinnorna också kunna jobba och männen skulle kunna vara hemma med barnen också. De skulle inte behöva jobba lika mycket, för kvinnorna skulle dra in lika mycket pengar. Alltså skulle det jämnas ut.

Det är ju två sidor av samma mynt, konsekvenser av samma sak. Så därför är ju jämställdhetsarbetet viktigt, för både kvinnor och män.

#6 - TantMango

Tänker en bara på tid med barn och lönen så är det klart en säger så. Men nu handlar det ju om så många mer saker. Finns positivt och negativt med både kvinnoroll och mansroll. Blev han kvinna och fick mer tid med barnen så kan han även bli våldtagen, misshandlad i hemmet, banta som en jojo och vara missnöjd med sin kropp, ha kass självkänsla, inte bli tagen på allvar osv. Blir förvånad att han inte tänker på fler saker om han nu är insatt i genus. Som sagt finns både positivt och negativt med både kvinnorollen och mansrollen, helst vill man ju bara plocka ur de braiga delarna men man får resten på köpet.

#7 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

TantMango Mycket handlar också om vad man prioriterar, för vissa är pengar viktigast medan andra känner att familjen är viktigast.



Sen är det inte alla kvinnor som blir våldtagna och misshandlade. Det är till och med större risk att blir misshandlad som man.

#8 - Anna

Det beror nog på i vilka kretsar man umgås och vilka radioprogram resp tidningar man läser. Om din man hade vidgat sina vyer hade han sett att det visst diskuteras mycket om skillnader i löner mellan invandrare och svenskar, för att inte nämna hur mycket svårare invandrare har än svenskar att få jobb från början.



Men jag tycker det är lite roligt att f o r t f a r a n d e, 2012 så ska någon så fort jämställdhets frågan komma på tal försöka vifta bort det meda tt det inte är så farligt, tänk på alla som har det värre. Så ska kvinnorna återigen krympas och igen sätta sina egna behov efter andra. Det ena utesluter väl inte det andra!??!!

#9 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Anna Nu var det inte min man som jag diskuterade detta med utan en vän så jag har inte sån koll på vilka radioprogram han lyssnar på...



Jag umgås och läser bloggar som nästan endast tar upp kvinnans situation när det gäller jämställdhetsfrågor så för mig var det intressant med en annan synvinkel.

#10 - Tess

Men samtidigt så läser man om att ohälsa är vanligast bland kvinnor. Utbrändhet, smärta, värk, depression och så vidare... Ofta p.g.a. att man jobbar både borta och hemma.

#11 - Malin c

Jag tycker då inte att det är så diskriminerat emellan kvinnor och män som det skrivs om.Ok löneskillnaden kan jag hålla med om. Men inte annars. Iallafall inte här där jag bor.. Tror lite däremot att "problemet" blir större när det hela tiden skrivs om det. Min äldsta son som är tretton år i år har aldrig haft någon förutfattad syn mot det kvinnliga könet. Och det märks inte på skolan bland högstadieeleverna där jag jobbar heller, att det är en "viss" syn mot kvinnor som det gärna skriv som. Och det är ju hos dom framtiden ligger. ..

#12 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Bambi. Jag menade att det kommer dåliga saker med en könsroll också. Man kan inte bara plocka ur det gottigaste (som att vara med sina barn), därför jag tog några exempel. Ja det är vanligare att män blir slagna utanför hemmet. Finns mkt dåligt med mansrollen också men jag kände det som överdrivet att behöva ta så många exempel.

#13 - Malin C

Jag kanske bör tillägga att här i hemmet delar jag och min sambo på alla sysslor. Och vab. Vi kör varannan gång. Rakt av.

#14 - Mia S.

Hej!



Har många gånger tänkt att jag ska läsa din blogg lite flitigare! Har förstås inte så mycket att säga om barnvagnar och dylikt, men när det gäller den här frågan har jag en åsikt :) Jag tycker det är tråkigt att din vän gör det vanliga misstaget att ställa olika grupper mot varandra (invandrare-kvinnor etc.)

Det finns ju inget som utesluter att man kan diskutera jämställdhet i Sverige o c h andra orättvisor här och i utlandet.



Vill också hålla med dig om att kvinnor utstår en hel del diskriminering som inte män gör. I en del länder, tex. Indien och Bangladesh, aborteras kvinnor bort redan som foster. Det finns öven länder (vet ej hur vanligt detta är tyvärr, får kolla statistiken!) där kvinnor trots bättre biologiska förutsättningar på grund av hårda umbäranden i livet har kortare medellivslängd än männen. Det är dessutom vanligt att flickor får stanna och hjälpa till i hemmet, medan deras bröders skolgång prioriteras.



När det gäller undersökningar om självmord bland män borde man ställa det i relation till att det traditionellt har forskats mer kring män än kvinnor när det gäller tex. sjukvård, vilket naturligtvis fått negativa följder när det gäller att upptäckt och behandling.



I Sverige har kvinnor nått relativt långt vad gäller jämställdhet, men det är inte detsamma som att allt är bra här. Bara en sådan sak som att de flesta män jag känner går relativt obekymrade ut i natten efter en festkväll, medan kvinnor ständigt får planera att slå följe med andra eller vackert betala taxi (!)