bambi

Nu har vi fått hem lite tjejlego...


Jag fick hem ett paket med två lådor av Legos hela nya serie Lego Friends för att testa före det släpps i mars 2012. Denna serie är resultatet av 4 års forskning för att få tjejer att köpa mer Lego, för att 70% av det Lego som säljs i butik köps till killar.

Ni som följer bloggen vet att jag fick en chock när jag hörde att Lego hade tagit fram ett "tjejlego" och att dom lägger ner 270 miljoner nu för att marknadsföra detta tjejlego. Jag förstår att dom bara vill tjäna pengar, att dom tycker att dom endast når hälften av alla barn med sin produkt, men jag tycker att dom gör det helt fel!



Det känns som att Lego bara befäster dom gamla könsrollerna genom att visa att "här tjejer, dom här rollerna är mer acceptabla för er: ni kan ligga och lata er i en pool med en drink, ni kan besöka skönhetssalong, ni kan baka cupcakes eller ta hand om söta små valpar".

Nu är denna serie framtagen efter 4 års forskning, där dom har pratat med tjejer mellan 5-8 år, så det är förstås inget som Lego själva har hittat på att "det här ska tjejer leka med". Så egentligen är det inte Lego som är boven i dramat, men det är inte lätt som förälder, släkt eller vän att köpa en present till ett barn. Man vill gärna att det ska bli "rätt", något som kommer vara en älskad leksak i många många år. Då är det lätt att följa butikernas "guidning" genom den övertydliga uppdelningen i leksaksbutikerna. Jag skulle inte ha något emot att köpa ett vanligt lego-set i födelsedagspresent åt en tjej, men det verkar ta emot en del för andra.



För detta lego skriker verkligen "DETTA ÄR TILL FÖR TJEJER" med sitt rosa och lila tema. Sina pyttesmå detaljer som tjejer kan sitta och pilla och plocka med och inte minst att ALLA figurer är tjejer (med långt hår och kjol). Ändå säger dom Självklart passar LEGO Friends även pojkar som gillar konceptet med realistiska detaljer, nya figurer och färger.



I samarbete med tjejerna framgick också att de inte upplever LEGO minifiguren som varken realistisk eller "fin". Figuren har därför utvecklats för att tilltala målgruppen: LEGO Friends figuren är något större än orginalet och har realistiska proportioner, feminina former, detaljerade ansiktsdrag och kläder.



Zack har i allafall tyckt att det nya legot är jätteroligt och har lekt med det varje dag sen vi fick hem det. Men jag blir lite ledsen när han säger att "nej, det där är ju fel!" när jag gjorde så här:



Det är ju hemskt tråkigt att Lego ska dela upp sin underbara leksak så. För visst är lego underbart? Det finns så mycket potential i det, men varför måste "tjejlegot" vara så annorlunda mot det tradionella legot? Varför inte förändra kartongerna och teman som det vanliga legot har? Då kanske fler skulle "våga" köpa lego till tjejer? Varför inte ha med en kvinnlig lastbilschafför eller en manlig bagare? För tror ni att tjejer som leker med detta lego kommer att känna att det är acceptabelt för tjejer att köpa grävmaskiner och bli poliser?

Än så länge så vill i allafall Leah bara leka med "biiiil" och det kommer vi att fortsätta och uppmuntra.



Vad säger ni? Vad tycker ni om nya Lego Friends? Kommer ni att köpa det?
#1 - J

Nepp, troligtvis inte. Finns inte vanliga 'tjej'ansikten längre? Det fanns när jag var liten. Får väl åka hem till min mamma och hoppas att hon sparat annars, vi brukade växla friskt med långa och korta hår och kläder på legofigurerna så att de fick spela en massa roller.

#2 - Anonym

Mmmm... Blev du ledsen över det så har du nog en del trauman att vänta när han blir äldre? Äh, vill man köpa legot sp gör man annars inte..

#3 - En pojkmammas vardag - Livet på torpet

Tror faktiskt att det där legot skulle gå hem här hos killarna! För jag ser att Edvin gärna leker med sina bilar tillsammans med hus och gubbar .... :) Men jag skulle gilla mer om tjejerna såg ut som dom gamla vanliga legogubbarna .... för det finns ju faktiskt tjejer bland dom med!!

#4 - Viola

När jag var barn fanns det ett annat "tjejlego" som hette Belleville. Det var just figurerna som lockade där för de små gula "vanliga" går inte att göra något med, de kan bara sitta. Belleville-dockorna hade långa armar och ben som gick att böja på många olika sätt. Så där är dessa nya verkligen ett nedgradering.

#5 - Josannah

och deras försvar att det var inte ens siktat på flickkön utan att det är för alla barn.. =S det jag tycker minst om är att de har ändrat på lego kropp, det tycker jag är inte riktig lego då.

#6 - Emma

Oo herregud vad löjligt! Nej det skulle jag aldrig få för mig att köpa.

#7 - Fnulan

Man kan vända på det med, killar får leka med tjejlegot med =)

#8 - Marie S

Kan absolut tänka mig att köpa det både till vår pojke och till vår tjej. Tror faktiskt att vår flicka hade gillat det väldigt mycket då hon gillar att pilla med små små saker.

#9 - Caroline

Jag förstår verkligen inte hur Lego menar att detta skulle vara en nyhet. Precis som Viola skriver så har det funnits tidigare i och med Belleville. Undrar om inte jag såg det så sent som i höstas när julklapparna skulle köpas. Dessutom har ju basboxarna funnits i en rosa variant med andra färgar på legobitarna sedan tidigare också. Min dotter har denna basbox i rosa av rent praktiska skäl då barnen delar sovrum och deras saker ska kunna delas upp någorlunda, men när det kommer till andra byggsatser så har jag bara köpt "vanligt" lego även till henne tidigare och det kommer jag att fortsätta med. De nya gubbarna har ju dessutom inte alls samma legokänsla över sig, inte alls lika kul. Ska dock bli intressant att se hur hon själv väljer nästa gång hon ska köpa något lego. Återstår att se.

#10 - Mia

Absolut sedan min femåriga son suttit och åhat sig och sagt att han vill ha det typ 10 gånger medans jag läste inlägget för att utbrista "åh mamma en tjejpirat DET vill jag ha"



/Mia

#11 - Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Jag tycker det är ett bra komplement till allt tufft lego som finns. Harry Potter, Star wars osv. Ser inget fel i det alls.

#12 - Sandra

Men fy så irriterande. "Tjejlego" hahahahahah jag trodde det var ett skämt först? Fint att det tagit fyra års forskning att skicka leksaksindustrin femtio år tillbaka i tiden, härligt lego!

#13 - 82:a

Gör en google-bildsökning på "Paradisa Lego", det lekte jag med när jag var barn, på mitten av 90-talet. Rosa, tjejigt, pool m.m. Fast med legotjej av vanlig legogubbetyp. Så känns inte som något helt nytt

#14 - BloggMamman

Men ärligt? Allt "tufft lego" tex StarWars då?

Det här är väl bara en motvikt till detta, min grabb skulle älska att leka med det hör legot!

Gör man det till ett "tjejlego" så får man väl skylla sig själv...

Helt ärligt så förstår jag inte hur man orkar bry sig ens...köp lego eller strunta i det- inte så svårt! Skrattade lite åt BK som skulle "skippa Legoland" pga detta:-)

#15 - Anonym

Men... Jag var en riktigt lego-fantast som liten. Började med Duplo och mor & far har 2 flyttlådor med detta på vinden hemma. Sen var det "smålego" (dvs lego haha) som gällde, hade piratskepp, drakborg, och katapult samtidigt som lego då hade "Paradisserie" (vet ej om det hette så?) med strandkafe och väldigt pastelliga byggnader. Jag lekte ju med allt, samtidigt, det roliga var ju själva byggandet, men redan då var det ju väldiga kontraster mellan det mörka drakborgen och pastelliga strandbyn (början/mitt 90tal??)

#16 - jen

Hitta! http://lego.wikia.com/wiki/Paradisa (det var jag som skrev kommentaren innan ang detta...)

#17 - Anaiah

Jag tycker det är tråkigt av LEGO att ta bort alla kvinnliga figurer från det vanliga legot och sedan gnälla över att inga flickor köper lego. Det har ju inte riktat sig åt båda könen på länge, inte det generiska legot i alla fall!



När jag var liten såg ansiktena på figurerna lika dana ut och det enda som skilde männen från kvinnorna var håret du satte på huvudet. Jag brydde mig inte ett spår om att kvinnofigurerna inte hade ögonfransar, det var byggandet jag var efter, inte "gubbarna".



Att säga att det är upp till föräldrarna att tolka in ett tjejlego i LEGO Friends är idioti, när LEGO har lagt 4 år på att intervjua, utveckla och tillverka ett nytt lego bara utifrån vad flickor har sagt! Varför inte komplettera befintligt lego med fler färger och mindre stereotypa teman istället för att göra Bratz i legoform. Idioti! Jag tycker att företaget har ett ansvar att inte cementera de stereotypa könsroller som samhället kämpar för att motverka.

#18 - esteterier

Hela grejen med Lego Friends gör mig bara så ledsen, lego är ju till att börja med en sån fantastisk och könsneutral leksak! Om man bara ville marknadsföra den som det också, istället för att hitta på att det är en pojkleksak och tillverka en -ny- produktlinje till flickor. Gah, jag blir så less och trött.

#19 - tesa

klart jag skulle kunna köpa detta, vi har ju även köpt "pojk" lego som starwars... men i vår familj(har en dotter och en son) så köper vi vilket lego som helst. sist blev det 2 lådor, en rosa låda och en blå låda. Den rosa innehöll blommor och tjejer med rosa legobitar den blå innehöll bilar och blå bitar i stort sett. Spelar ingen roll hur det lanseras för min del, vi köper det vi gillar oavsett om det är tjej eller kill lego ;)

#20 - Tess

Tycker inte det ser det minsta kul ut. När jag var barn så var favoritleksaken Lego och jag skulle nog inte vara så glad i "tjejlegot". Det tar bort syftet lite tycker jag. Allt är så riktat och man visar verkligen att "så här bygger man och så här leker man". Var är friheten?

#21 - Anette

Hahaha, att du orkar! Det var väl ett jättefint lego - strunt samma om det är till tjejer eller killar! Tjejer och killar ÄR olia i många avseenden, så är det oavsett du vill det eller inte. Och tur är väl det - annars skulle det inte bli några fler barn i den här världen...

#22 - BloggMamman

Måste fråga en sak ang det du skriver:

Varför ska tjejer uppmuntras till att leka med "grabbleksaker"?

Varför uppmuntras L till att leka med bilar?

Fine om hon vill leka med bilar men varför ska det pushas för det?

Varför är det bättre att hon leker med bilar än dockor...el (ve och fasa) tjejlego?



Jag tycker barn ska uppmuntras till lek!

Av alla de slag!

Om legor sen är rosa el blått spelar mindre roll!

#23 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Bloggmamman För att överallt annars så kommer hon bara uppmuntras att leka med "tjejleksaker" (även fast på förskolan så SKA dom uppmuntra till att traditionella könsroller INTE upprätthålls så blir det lätt så ändå), så för att ska balans så kommer vi att uppmuntra henne att leka med "pojkleksaker". Det handlar verkligen inte om att pusha, utan så enkla saker som att första fråga "ska vi leka med bilen?" innan man frågar "ska vi leka med dockan?" men valfriheten från hennes håll ska alltid finnas där. Men det inte föräldrar tänker på är att dom ofta med dessa små små medel upprätthåller dom traditionella könsrollerna och när det kommer både hemifrån, från förskolan, kompisar och släkt så blir det inte så mycket "valfrihet" till slut....

#24 - Minna

Jag tycker inte det är fel att Lego har utarbetat lite nya grepp. Det är väldigt många fordon i Lego annars. Och alla gillar inte att leka med fordon (tjejer som killar). Jättekul att se lite affärer! Men det stör mig väldigt mycket att de ska ha annan kartong och att gubbarna ser annorlunda ut. Man kan göra tjejfigurer men behålla legostilen, tycker jag.

#25 - Minna

Jag tycker inte det är fel att Lego har utarbetat lite nya grepp. Det är väldigt många fordon i Lego annars. Och alla gillar inte att leka med fordon (tjejer som killar). Jättekul att se lite affärer! Men det stör mig väldigt mycket att de ska ha annan kartong och att gubbarna ser annorlunda ut. Man kan göra tjejfigurer men behålla legostilen, tycker jag.

#26 - Minna

Jag tycker inte det är fel att Lego har utarbetat lite nya grepp. Det är väldigt många fordon i Lego annars. Och alla gillar inte att leka med fordon (tjejer som killar). Jättekul att se lite affärer! Men det stör mig väldigt mycket att de ska ha annan kartong och att gubbarna ser annorlunda ut. Man kan göra tjejfigurer men behålla legostilen, tycker jag.

#27 - Sofia

Jag tycker det är intressant att många skriver att det är en motvikt till "tufft" lego, som exempelvis Star Wars- eller Harry Potter-lego. Det är väl helt olika saker att rikta sig mot Star Wars-fan eller att rikta sig mot ett kön (tjejer i detta fall). Dessutom med så tydliga budskap om vilken roll tjejer ska ha i samhället. I Star Wars och Harry Potter är både killar och tjejer lika "tuffa" och med i spelet (sedan kan man ju diskutera att det finns fler killar än tjejer med i båda filmerna, vilket är synd). Star Wars- och Harry Potter-lego är inte "pojk"-lego enligt mig, det finns många många tjejer som älskar både Star Wars och Harry Potter.

#28 - Produktutvecklarpersonen

Det som är på tapeten är inte "rätten att leka med leksaker i olika färger". Det handlar om att lek på det här sättet blir medvetet uppdelat på manligt och kvinnligt. Varför gör Lego detta? Jo, för att SKAPA en skillnad i köpbeteendet/behovet som dom menar ska i bästa fall DUBBLA deras försäljing. Det sker hela tiden i en massa andra branscher - "Nivea for men" (har vi olika hud? NEJ!!), man/kvinna roll-on osv osv. Det kallas riktad reklam i en del fall och har till syfte att skapa nya "fiktiva" behov som leder till nya förgreningar och intäker för företaget.



Kom ihåg: man SKAPAR en skillnad som i realiteten inte finns - speciellt inte när man är 5-8 år. Jag vet, eftersom jag har många års erfarenhet i reklambranschen.

#29 - Mateja

'Svensken rasar över tjejlego!' Hahahahaha. Har man inte riktiga problem så får man väl skapa problem. Undrar om man hade reagerat likadant i länder där tusentals svälter.