Browniessmet
250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Jordnötssmör fyllning
4 msk smält smör
1,2 dl florsocker
1,8 dl jordnötssmör
½ tsk vaniljsocker
1. Sätt på ugnen på 160 grader. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
2. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg.
4. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Klicka ut fyllningen i browniessmeten. Ta sedan en kniv och virvla runt fyllningen.
6. Grädda sedan i ugnen i knappt 40 minuter. Känn gärna med en sticka om den är klar, delarna med jordnötssmöret får gärna vara lite kladdiga.
Fudge Glaze
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 gr mörk choklad
1. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från värmen.
2. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
3. Bred ut glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.