bambi

Hen-vindarna blåser vidare



Hur ser på detta med hen?

Igår så var en kollega till mig rätt så upprörd över detta med hen. Feministerna har helt fel taktik, sa han upprört, varför utplåna hon och han? Världen kommer att skratta åt oss. Förstår dom inte att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor? Men det är klart att vi ska ha samma rättigheter, fortsatte han.

Det verkar som om alla har sin egen tolkning om ordet hen och hur och när det ska användas. Så det är lite svårt att veta vem som har rätt. Jag ser hen som ett kompliment. Jag kommer inte sluta använda hon och han. Det känns som ett väldigt praktiskt ord att använda om man t.ex. inte vet könet på någon. "Du var hos läkaren idag, vad sa hen?" eller om könet egentligen inte spelar någon roll om man t.ex. berättar en saga "Robin var väldigt glad. Hen hade aldrig varit med om något liknande.".

Jag tycker att hela hen diskussionen har gått lite överstyr och har fått alldeles för stora proportioner. Vad säger ni om det hela?
#1 - Sara, mamma till Edvin och Betty

Jag jobbar på Skatteverket, en stor statlig myndighet som säger sig vara Sveriges modernaste myndighet. För någon månad sen var det en kvinna som i ett debattforum på vårt intranät tog upp frågan om Skatteverket inte skulle införa ordet Hen i våra texter. I ny lagtext samt nya broschyrer skrivs det den alternativ han eller hon. I mkt material så är det dock fortfarande mannen som är normen. Normalt genererar ett ämne i debattforumet mellan kanske 5 och 30 svar men nu har det vekrligen slagit slint i folks skallar. Flera månader senare så skrivs det fortfarande dagligen inlägg i den där j-kla tråden. Jag var själv aktiv i början när det var en sansad diskussion men nu? Vuxna människor, i huvudsak jurister eller ekonomer, som inte har några som helst problem att få ordet hen till rabiata feminsters försök att helt utplåna mänskligheten. Förslaget att vi alla ska gå runt på kontoren med pappaerspåsar över huvudena återkommer med jämna människor..



Ja, jag vet inte riktigt vad jag ville med det annat än att jag är så trött på människors trångsynthet. Personligen så tolkar jag ordet hen på samma sätt som du, som ett komplement när man inte vet alternativt när könet är helt oviktigt.. Kram!

#2 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Jag känner inget som helst behov av ordet hen, inte heller i de sammanhang där könet är oviktigt alt okänt. Tycker inte det är så mycket jobbigare att säga han eller hon, "Vad sade läkaren?" osv. Tycker att det låter tillkonstrat och jag tänker direkt på engelska "höna", tyvärr. Och han/hon är inget som jag kommer att sluta använda. Sen lägger jag inga större värderingar i varför ordet uppkommit. Redan när jag var liten på 70-80-talet använde man emellanåt "Henom" i dessa sammanhang, så det känns inte heller som om det är så revolutionerande nytt.... Men jag använder det inte, för mig känns det onaturligt (inte betydelsen utan att säga det). Behövs det verkligen?

#3 - idun

Varför skulle vi inte säga hen, när vi inte vet könet. Det är ju kanon!

#4 - Hanna - Mode, smycken och min vardag

Jag kommer inte heller använda ordet. Det känns onödigt.

#5 - Kattis

Men du/ni som tänker på höna när ni hör hen, tänker ni på fisar när någon säger fart också? Och undviker ni att säga 'vilken fart!' bara därför? Eller ordet kock? Det betyder ju något helt annat (visserligen med en annan stavning, men fortfarande) på engelska.. det är heller inget ord som används? Prick? Slut? Det finns GANSKA många ord i vårt språk som betyder något annat på engelska, är dom strukna ur ditt/ert vokabulär? Det känns verkligen som ett konstigt argument för att inte använda ett ord.



Sen undrar jag varför man ger sig in i debatten om man inte fattar hur ordet ska användas. Som i artikeln i tidningen där det står "Men jag är skeptisk mot att av ideologiska skäl fasa ut han och hon helt." öhh jaha men det är ju inte det som är tanken heller. Jag har aldrig hört NÅGON - förutom just dom som är anti hen - påstå att det ska användas på det sättet. Hur svårt är det att förstå att det ska användas som ett kompliment? Inte istället för!!!!!



Jag använder hen i mina skolarbeten och det har jag gjort ett tag, sen innan debatten kom igång på riktigt. Men det är först nu jag börjar få kommentarer på det från mina lärare. Dom verkar positiva och det är kul.

#6 - Malin

Jag tycker att man i lagböcker och andra fackliga texter lika gärna kunde använda hen, eftersom kön verkligen saknar betydelse då.



Jag har även en vän som definierar sig som hen, det är visserligen en annan sak men ordet är för mig inte främmande. Det är mest jobbigt för folk som inte har träffat henom när jag pratar om just, henom.. Direkt tar folk fokus från det jag ska berätta och vill istället veta VAD det är för något jag pratar om. DET måste ju ha något fel som kallar sig hen. Och vad är DEN egentligen för något! Den inställningen finner jag tråkig.



Jag skulle vilja breda ut hen mer så mina ev kommande barn inte behöver låsa sig när de inte vet könet på någon det pratar om. Det blir han/hon istället för enkla hen... Jag kan även bli helt ställd när jag träffar en person som jag inte ser könet på för jag vet inte hur jag ska bemöta denne.. Omedvetet givetvis men så vill jag inte att mina barn ska tänka.



Jag tror att hen ökar toleransen för olika människor och könsmönstersöverskridande beteenden, vilket för mig är en anledning god nog att använda det.

#7 - Jennifer

Ska jag vara ärlig så skrattar jag lite år det hela. Varför får vi inte vara olika, män och kvinnor, vi är olika, är olika byggda ser olika ut, våra kroppar har olika förutsättningar. Så varför hålla på att envisas om att det inte är någon skillnad på oss?!?!? Men däremot är det ingen skillnad i VÄRDET på oss hur vi än ser ut hur vi gamla vi än är etc. så är vi alltid värda lika mycket!!!!

Men det är min åsikt och jag har förståelse för att vi alla tycker olika.

#8 - Viola

Jag som pluggar och läser en massa litteratur inom juridik och projektledning stör mig rätt mycket på att alla instruktioner i dessa böcker alltid riktar sig till HAN. Skulle man vara riktigt krass hade man ju kunnat strunta i vissa lagar och förordningar eftersom de endå inte tycks beröra kvinnor... (och det är där ett HEN hade gjort sig som allra lämpligast)

#9 - Lotta

JENNIFER: Men det som du missat är att hen inte ska ersätta hon och han.

Om du vet att en människa är en man så säger du "han" och om du vet att en människa är en kvinna så säger du "hon".

Om du inte vet om läkaren som din mamma besökte var man eller kvinna så kan du enkelt fråga din mamma "hur gick det hos doktorn, kunde hen säga vad det var?"

För det kommer alltid finnas kvinnor och män, två olika kön. jag tror inte det finns nån som kan ändra det faktumet.

hen är ett komplement, det ska inte ersätta något!

#10 - Nelin - stolt hårunderarming!

Jag älskar att HEN får så mycket utrymme! Jag är en henanhängare av rang, det är så praktiskt och det är framåt!



Jag håller med Kattis ovan, jag tror de enda som tror att det ska ersätta han och hon helt och hållet är de som är emot det. Tråkigt att debatten är så fläckad av okunskap, det blir ju bara fel.

#11 - Johanna Peterson

Jag tänker precis som du om ordet hen, dvs att det är ett kompliment. Tycker att debatten är intressant och viktig även om den ofta innefattar missförstånd om att skillnader mellan könen ska slätas ut osv.



Kattis: det du skrev om andra ord som betyder något annat på engelska var ju jättebra! :-)

#12 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Kattis: Äh, ingenstans har jag skrivit att anledningen till att jag inte använder hen är att jag förknippar det med höna, utan bara helt enkelt att jag gör det. För mig är det inte ett vedertaget svenskt ord som de andra du räknar upp, så jämförelsen blir ganska ointressant. Om du läser mitt inlägg så står det ganska klart och tydligt där varför jag inte använder hen, jag ser inte behovet.

#13 - Annica M

Jag tycker att "den personen" eller vad sa läkaren, fungerar utmärkt. Hen är ett sådant ord jag bara lagt till ord som kommer försvinna igen. Ett ord jag inte alls - någonsin kommer att ta till mig. Usch :(

#14 - Mia

Jag kom på mig själv att använda hen när vi skulle fylla i formulär angående barnen på dagis och där jag tyckte det var inrelevant om det gällde en pojke eller flicka, men om jag kommer använda det ofta vet i tusan.



/Mia

#15 - Kattis

Jenny: Nej, men om du läser mitt inlägg igen så ser du att jag inte riktade specifikt till dig heller ;) du tog upp att det betyder höna och jag tycker det är ett jättemärkligt argument eftersom det som sagt finns många, många, många ord i vårat språk som betyder andra saker på engelska. Och bara så du vet så kan inget ord bli vedertaget om man inte använder det. Många av de ord du använder idag var icke vedertagna när din mormor var ung. Språket utvecklas hela tiden.

#16 - Natali BLOGGAR OM LIVET

Helt onödigt att lägga till ett könslöst pronomen, jag fattar inte grejer....

#17 - Rita

Hen är inget ord jag kommer att börja använda. Det finns helt enkelt inte i min värld. Däremot kanske nästa generation tycker att det är ett smidigt ord och använder det. Jag hatar att det i lagtexter och liknande bara finns ordet han, men jag skulle tyvärr tycka lika om hen. Jag är en hon och kan inte identifiera mig med ordet hen i t.ex. en lagtext.

#18 - Ankis

Det är så trist att alla som är hen-motståndare vrålar om hönor och könlösa männIskor. Jag tycker alla ska läsa på om hens användningsområde, sen är det upp till var och en om man vill använda det eller inte

#19 - Tess

Jag ser det som ett jättebra komplement till redan befintligt språk! De som tror att hen finns för att radera hon och han vet verkligen inte vad de pratar om.